Mam pytanie do jakiego rodzaju zdjec uzywa sie preselekcji preyslony. BArdzo prosze o odpowiedz
![]()
Mam pytanie do jakiego rodzaju zdjec uzywa sie preselekcji preyslony. BArdzo prosze o odpowiedz
![]()
jeśli nie robisz zdjęć sportowych lub celowo wydłużasz czas migawki dla uzyskania specjalnych efektów, oraz jeśli tylko masz wystarczająco dużo światła to dla mnie preselekcja przysłony to podstawowy program dla każdego rodzaju zdjęć.
1) kontrolujesz GO
2) kontrolujesz jakość ostrości zdjęcia (powiązane z GO ale nie do końca) - jak wiadomo przy F8 i około masz najlepszą jakość dla każdego szkiełka
3) jeśli nie masz wyjścia i musisz użyć najmniejszej przysłony ze względu na ilość światła zastanego - pełna kontrola wykonalności zdjęcia z ręki
zamień sobie te EFS-y w stopce, bo chyba jeszcze nie ma EFS 75-300Zamieszczone przez darpla
20Dset
maj łeb...
Byc moze darpla przelozyl S z EF 18-55mm ;-)
EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000
dla mnie to też podstawowy tryb choć w analogu
prawie zawsze używam priorytetu przysłony,
priorytetu czasu tylko gdy światłomierz wskazuje że z maksymalnie otwartą przysłoną bedzie niedoświetlenie wtedy uzywam czasu tak zeby nie poruszyć, potem albo forsuje film albo kombinuje szopem albo wywalam foteczasem wychodzi
pozdrawiam
un point c'est toi
fotki są tu: http://www.asfalt.net.pl/main.aspx?page=3&uid=10
może doleił ten odpiłowany bolec z KIT'a do drugiego obiektywu ?Zamieszczone przez Pszczola
![]()
AV jest jedynym (obok manuala) przydatnym trybem w aparacie - reszte mogli se darowac![]()