Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: histogramy, clipping...

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Frontside
    No wlasnie po czesci pomoglo bo wczesniej to jzu czytalem ale dalej nie łapie tego clippingu. Po czym to poznac na histogramie???
    Histogram dopchany do prawego brzegu.

Edit: w tamtym wątku jest nawet obrazek, który to ilustruje.

Cytat Zamieszczone przez piast9
    W sumie trochę głupio z tym zielonym. Jeśli do amatorskich puszek nie chcą dać histogramu RGB to może chociaż niech robią histogram z max(R,G,B) a nie z G.
    To trochę na opak. Powinni dać histogram z Rawa przed interpolacją A max to byłaby po prostu jasność w modelu HSV.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Histogram dopchany do prawego brzegu.
    Ale pamiętajmy, że jest o tym, że w niektórych aparatach będzie to histogram zielonego Dopychałem sobie ostatnio do prawego i przepaliłem czerwony.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Ale pamiętajmy, że jest o tym, że w niektórych aparatach będzie to histogram zielonego Dopychałem sobie ostatnio do prawego i przepaliłem czerwony.
    nie czaje problemu. nie masz 100% pewnosci a musisz miec zdjecie - robisz dubel z mniejsza ekspozycja. potem wywolujesz to naswietlenie, ktore ma wiecej sensu (jesli sie da jasniejsze to ono, jesli nie to ciemniejsze).

to nie film, zeby sie o kazda klatke modlic zreszta, na slajdzie tez sie takie rzeczy robilo z koniecznosci...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Problemu nie ma tak w zasadzie, eksperymentowałem ostatnio i mimo, ze histogram w LCD pokazywał OK przepaliłem czerwony. Żeby nie było, nie robię z tego problemu.

BTW: Nie chcielibyście aby wszystkie Wasze zdjęcia były OK, bez modlenia się nad nimi?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    Problemu nie ma tak w zasadzie, eksperymentowałem ostatnio i mimo, ze histogram w LCD pokazywał OK przepaliłem czerwony. Żeby nie było, nie robię z tego problemu.
    spoko. to jest problem, jak sie wyjara. dlatego trzeba na histogram po prostu uwazac i za bardzo mu nie wierzyc. zielony stosunkowo trudno przejarac (jak sie troche rozumie pomiar swiatla i ekspozycje), trudno go tez omylnie niedoswietlic. czerwony niestety jest znacznie bardziej kaprysny (na przeswietlenia) podobnie jak niebieski (na niedoswietlenia).

histogram to jakas tam pomoc, ale narzedzie fotograficzne z prawdziwego zdarzenia to to dopiero przy osobnym RGB jest
    www albo tez flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    narzedzie fotograficzne z prawdziwego zdarzenia to to dopiero przy osobnym RGB jest
    Jasne, i do tego okularki +4,0.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000
    Jasne, i do tego okularki +4,0.
    nie jest tak zle. nic nie stoi na przeszkodzie, zeby sie dalo wyswietlac kanaly z osobna i przelaczac (chocby kolkiem w takim 30D). lub po prostu dorobic krotki warning, zeby aparat dorzucal informacje ile procent obrazu moze byc przeswietlone na danym kanale...

tylko do tego konieczne jest, zeby fotograf usiadl do projektowania aparatu. nie inzynier. zeby, tak jak w Pentaksie, aparaty tworzyli ludzie fotografujacy w praktyce, a nie tylko znajacy sie na elektronice...
    www albo tez flickr

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    dodajmy, ze w 20D/10D i trabantach histogram dotyczy zielonego kanalu, wskutek czego czesto przy robieniu zdjec np. z nisko lezacym sloncem jest o przyslowiowy kant ...
    ....

Hmmmm... to dość smiała teza że Canon oszukuje. Chyba jednak nie oszukuje i histogram jest "pełnym" zapisem luminancji. Tyle, że histogram to wagi i największa waga jest przypisywana kanałowi zielonemu. W dodatku zielonego jest dwukrotnie więcej od każdego z pozostałych. To może stwarzać wrażenie, że histogram jest monochromatyczny. Na załączonym obrazku jest histogram z C1 na którym wyraźnie widać i podobieństwo luminancji do kanału zielonego i różnice świadczące o tym że to "nie samo zielone"

W aparatach "jednocyfrowych" w menu wybiera się histogram RGB albo "brightness" więc aż tak to by chyba nie kłamali ;-)

Janusz

PS. Dyskusji teraz i tak nie podejmę bo jestem na urlopie a na forum wszedłem z GPRSu. Pozdrowienia z urlopu

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Wiec czym sie kierowac, zebyby nie palic skoro histogram pokazuje oki i nic na focie przy podgladzie nie miga i nie skazuje na przeal a pozniej okazuje ze jakis CLIPPING i inne sa
    Czy da sie jakos zyc z bez histogramu rgb w 350d

ps:czy zawsze nalezy sugerowac sie no tym iz C1 pokazuje ze jest przepal i wolac foty tak by nic sie nie podswitlalo
    W koncu chce sie naumiec tych rawow a nie na oko robic - chybil trafil ;-)
    5D + L

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    ....
    Czy da sie jakos zyc z bez histogramu rgb w 350d
    Owszem mozna ale po co?

Cytat Zamieszczone przez borkomar Zobacz posta
    ....
    ps:czy zawsze nalezy sugerowac sie no tym iz C1 pokazuje ze jest przepal i wolac foty tak by nic sie nie podswitlalo
    W koncu chce sie naumiec tych rawow a nie na oko robic - chybil trafil ;-)
    Przepał to jeszcze nic złego. W wielu miejscach bliki, wypalenia któregoś z kanałów a czasem i wszystkich wręcz nie da się uniknąć. Te częste (na plfoto) krytyki pt. "przepał" są absurdalne, bezsensowne itp. itd.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów