Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: histogramy, clipping...

Frontside
    Guest

Domyślnie histogramy, clipping...

Witam

Jestem poczatkujacym cyfrakiem. Zabieram sie za RAWy. troche o tym czytalem ale jednogo nie potrafie... nie za bardzo wiem jak sie zabrac za czytanie histogramu, clipping i praca w oparciu o histogram. Przy negatywach nie bylo takich rzeczy bo byl swiatlomierz, wiedza jak wywolac negatyw na ktorym sie pracowalo cale zycie i ciemnia a teraz...
    Czy ktos moze jakos wytlumaczyc lub podeslac jakies linki odnosnie czytania histogramow? Zabralem sie za jedne tekst po angielsku ale napisali to takimm jezykiem ze zbladlem a po polsku jakos nic specjalnie nie znalazlem

Z gory dzieki za pomoc!!!

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Moze to pomoże:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12828

Ogolnie: histogram obrazuje ile jest punktow o danej jasnosci. Ciemne - po lewej, jasne po prawej. Duzo na wykresie po lewej - niedoswietlone, duzo po prawej - przeswietlone. Mniej wiecej.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Moze to pomoże:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12828

Ogolnie: histogram obrazuje ile jest punktow o danej jasnosci. Ciemne - po lewej, jasne po prawej. Duzo na wykresie po lewej - niedoswietlone, duzo po prawej - przeswietlone. Mniej wiecej.
    dodajmy, ze w 20D/10D i trabantach histogram dotyczy zielonego kanalu, wskutek czego czesto przy robieniu zdjec np. z nisko lezacym sloncem jest o przyslowiowy kant ...

w 30D milosciwie nam panujacy Canon nareszcie opanowal sztuke wbudowywania osobnych histogramow RGB i rzecz nabrala w koncu sensu
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Masz jakiś link na potwierdzenie tego, ze to zielony w 300d? Pamiętam, że kiedyś się głowiliśmy tu nad tym i do niczego chyba nie doszliśmy.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Masz jakiś link na potwierdzenie tego, ze to zielony w 300d? Pamiętam, że kiedyś się głowiliśmy tu nad tym i do niczego chyba nie doszliśmy.
    link jest bardzo prosty
    zrob zdjecie, zgraj na kompa, otworz w File Viewer Utility czy innym narzedziu Canona. zobacz histogram kanalu zielonego, porownaj z tym co widac w paracie na podgladzie LSD.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

NO, właśnie się dziwiłem dlaczego przepaliłem czerwony jak na histogramie w aparacie było OK

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    NO, właśnie się dziwiłem dlaczego przepaliłem czerwony jak na histogramie w aparacie było OK
    Nawet jeśli histogram wyświetlany przez 350D jest z kanału luminancji a nie zielonego to i tak możliwa jest sytuacja w której przepalasz kanał czerwony podczas gdy luminancja jest nieprzepalona. Tylko osobne histogramy R,G,B mogą ci pokazać wszystko.

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    w 99 na 100 przypadkow to kanal czerwony jest pierwszy, ktory leci w kosmos i to na niego trzeba glownie uwazac przy ekspozycji.
    aczkolwiek pytanie jest - na ile odrobina przepalenia czerwieni jest destrukcyjna dla obrazu. wbrew pozorom czesto da sie z nia zyc

a zielony wybrany jest dlatego, ze w tym kanale jest najwiecej informacji. nie tylko ze wzgledu na fakt ze az pol matrycy daje ten kanal, ale tez dlatego, ze sporod RGB w otaczajacym nas swiecie to wlasnie zielen jest najwazniejsza dla rozrozniania jasnosci przez nasze oczy
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

W sumie trochę głupio z tym zielonym. Jeśli do amatorskich puszek nie chcą dać histogramu RGB to może chociaż niech robią histogram z max(R,G,B) a nie z G.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Frontside
    Guest

Domyślnie

No wlasnie po czesci pomoglo bo wczesniej to jzu czytalem ale dalej nie łapie tego clippingu. Po czym to poznac na histogramie???

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów