Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Canon 5D i Sigma 1,4-30

Mieszany widok

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamSzew
    I druie pytanie:
    Czy EOS 5D pracuje ze starymi, manualnymi objektywami tzn., czy chodzi pomiar, szczeólnie z lampą błyskową.
    Adam
    http://www.panoramaplanet.de/comp/ Na tej stronie masz listę manualnych szkieł na m42 i jak sprawują się z 5D. Są modele, które przy ostrzeniu na nieskończoność (lub prawie nieskończoność) uderzają o lustro. Lepiej wiedzieć o tym zanim się je kupi :wink:

AdamSzew
    Guest

Domyślnie

Dziekuję wszystkim za informacje, pomogły mi wyrobić swoje zdanie

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007
    Są modele, które przy ostrzeniu na nieskończoność (lub prawie nieskończoność) uderzają o lustro.
    A to ciekawe... W analogach nie uderzają. Czyżby 5D miało większe lustro? A co z 1Ds?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mnie też to zaciekawiło. Jakiś czas temu gdy kupowałem Heliosa 44-2 czytałem artukuły o nim i dowiedziałem się że 5D ma z pewnymi modelami problem. Jak podpiąłem go do mojego EOS'a 33 to obawiałem się że to samo się będzie działo, no bo jak by nie patrzeć to też fullframe :-) Powolutku ustawiałem ostrość od 0,5m do nieskończoności i robiłem testowe zdjęcia, ale taki objaw nie wystąpił. Zatrzymałem adres tej strony no i się przydał.

Edit: Może powodem zawadzania jest to że 5D może mieć wyżej matówkę i lustro bliżej bagnetu. Tak przypuszczam bo nigdy go w ręku nie miałem.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 06-08-2006 o 20:48

Uprawnienia umieszczania postów