Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: Canon 5D i Sigma 1,4-30

Mieszany widok

AdamSzew
    Guest

Domyślnie Canon 5D i Sigma 1,4-30

Witam
    Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z forumowiczów pracował lub pracuje z wyżej wymienioną konfiguracją. Chodzi mi o trafianie w punkt autofocusa, szczególnie na małych przysłonach, i o abberacjach chromatycznych na brzeach. Chcę kupic simgmę do teo body i nie wiem jak się sprawdzi.
    I druie pytanie:
    Czy EOS 5D pracuje ze starymi, manualnymi objektywami tzn., czy chodzi pomiar, szczeólnie z lampą błyskową.

To mój pierwszy post na forum więc jeśli powinien się znajdować w innym dziale to proszę nie bić

Pozdrawiam
    Adam

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Witam.

Tutaj masz test tego szkiełka : http://www.optyczne.pl/index.php?tes...st_ob=10&roz=4

Sam oceń czy warto wydać ok 1300-1400zł czy poszukać wziąść Canona 28/2,8 za sporo mniejsze pieniądze. Wiem ,ze może Ci chodzić o GO w tej Sigmie ale ostra to ona się robi dopiero od 2,8-3,5 wiec po co przepłacać.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Początki nałogu Awatar czeczot
    Miasto
    3miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AdamSzew
    Witam
    Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z forumowiczów pracował lub pracuje z wyżej wymienioną konfiguracją. Chodzi mi o trafianie w punkt autofocusa, szczególnie na małych przysłonach, i o abberacjach chromatycznych na brzeach. Chcę kupic simgmę do teo body i nie wiem jak się sprawdzi.
    Przeczytaj specyfikacje tej sigmy to sam sobie odpowiesz na to pytanie

Cytat Zamieszczone przez Richie
    Witam.

Tutaj masz test tego szkiełka : http://www.optyczne.pl/index.php?tes...st_ob=10&roz=4
    Tam jest test tego szkła z aparatem z matrycą rozmiaru APS a nie pełnej klatki jak w 5D!

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Witam
    Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z forumowiczów pracował lub pracuje z wyżej wymienioną konfiguracją.
    Zapewne nikt, bo to szkło do cropa.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Zapewne nikt, bo to szkło do cropa.
    Fakt,mój bład.Tak czy tak jeśli byłaby mozliwość podpięcia tego szkła do FF to z tą jakością optyczną wyniki byłby jeszcze gorsze.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

I druie pytanie:
    Czy EOS 5D pracuje ze starymi, manualnymi objektywami tzn., czy chodzi pomiar, szczeólnie z lampą błyskową.
    Adam
    http://www.panoramaplanet.de/comp/ Na tej stronie masz listę manualnych szkieł na m42 i jak sprawują się z 5D. Są modele, które przy ostrzeniu na nieskończoność (lub prawie nieskończoność) uderzają o lustro. Lepiej wiedzieć o tym zanim się je kupi :wink:

AdamSzew
    Guest

Domyślnie

Dziekuję wszystkim za informacje, pomogły mi wyrobić swoje zdanie

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bagnet007
    Są modele, które przy ostrzeniu na nieskończoność (lub prawie nieskończoność) uderzają o lustro.
    A to ciekawe... W analogach nie uderzają. Czyżby 5D miało większe lustro? A co z 1Ds?
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Mnie też to zaciekawiło. Jakiś czas temu gdy kupowałem Heliosa 44-2 czytałem artukuły o nim i dowiedziałem się że 5D ma z pewnymi modelami problem. Jak podpiąłem go do mojego EOS'a 33 to obawiałem się że to samo się będzie działo, no bo jak by nie patrzeć to też fullframe :-) Powolutku ustawiałem ostrość od 0,5m do nieskończoności i robiłem testowe zdjęcia, ale taki objaw nie wystąpił. Zatrzymałem adres tej strony no i się przydał.

Edit: Może powodem zawadzania jest to że 5D może mieć wyżej matówkę i lustro bliżej bagnetu. Tak przypuszczam bo nigdy go w ręku nie miałem.
    Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 06-08-2006 o 20:48

Pełne uzależnienie Awatar adamek
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

a z innej beczki... jak Ci się sprawuje Magnola ? Mógłbyś coś o niej opowiedzieć?
    Miłego dnia
    adam jastrzębowski
    cyfra i analog. obiektywy, statyw i monopod
    tu tu

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów