Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: ring USM a micro USM

Mieszany widok

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie ring USM a micro USM

Przy okazji kupna porównałem trafność AF 70-200L f/4 i 70-300 IS. Jak wiadomo ten drugi ma napęd tylko "micro" USM.
    Pierwsze wrażenie zestawienia jest takie że lekko czuć przewagę prędkości "prawdziwego" USM, ale tego można się spodziewać. Zaskoczenie pojawiło się podczas oglądania zdjęć na monitorze. 70-300 strzelał sobie raz w tył, raz w przód, innym razem w punkt, podczas gdy 70-200 miał niemal 100% celności i powtarzalności trafień. Dokładnie takie same mam wnioski po używaniu przez pare miesięcy 50/1.4 i 85/1.8. Ten drugi z "prawdziwym" USM ma nieporównanie większą, niemal idealną precyzję strzału, podczas gdy 50-tka sobie strzela w różnych kierunkach w okolicy celu. W obu przypadkach nie była to stała tendencja do strzelania w przód lub w tył więc raczej można wykluczyć nieprawidową kalibrację obiektywu.

Czy również według was różnica dokładności między tymi napędami też jest duża, czy ja trafiam na jakieś trefne obiektywy?

Domyślnie

Hm, z 50 1.4 mam raczej 100/100. Pzdr

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Za to ja ze swoją 50/1.8 mam taki sam problem. W sumie przyzwyczaiłem się i nie narzekam. Za taką cenę...

Uzależniony
    Miasto
    Rzeszów

Domyślnie

50 1.8nie ma woigole usm..
    350D

Początki nałogu Awatar yogi-bear
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

lol. to sie zagalopowalem Fakt. Za to moj KIT ma "USM" i ostrzy mniej efektywnie niż 50

Uprawnienia umieszczania postów