Pokaż wyniki od 1 do 10 z 188

Wątek: jaki obiektyw do macro??

Mieszany widok

wejscie.smoka
    Guest

Domyślnie pytanie jest ogolne

co kupic

naleze do osob ktore cenia jakosc ale nie mam presji na marke etc
    no i przyznam ze potrzeba jest "na juz" ale akurat z pieniedzmi srednio
    dlatego kusi 100mm bo zapoznalam sie z opiniami na forach etc i wszyscy zachwalaja ale cena aktualnie "boli"

gdzie moge kupic obiektyw m42 i akcesoria?
    Mieszkam w Wawie. Gielda w niedziele czy raczej szukac po esklepach?

No i pytanie czy m42 to po prostu dobra jokosc mala cena czy raczej prowizorka na pewien czas za male pieniadze a potem lepiej kupic 100mm.

A moze polecacie inne obiektywy do macro?
    Mam 16-35 wiec od 50 do 135 mnie interesuja wlacznie z zoomami

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wejscie.smoka Zobacz posta
    pytanie jest ogolne
    co kupic
    skoro pytanie jest ogólne, to dołączyłem je do kilku powtarzających się pytań tego typu.

polecam poczytać doświadczenia poprzedników jak również wyszukać inne tematy:
    http://canon-board.info/search.php?q...=1&titleonly=1

a wspomniany 100/3,5 uważam za dobrą propozycję i dołączam kilka informacji o nim:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=9760
    http://canon-board.info/showthread.php?t=9085
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wejscie.smoka Zobacz posta
    gdzie moge kupic obiektyw m42 i akcesoria?
    Mieszkam w Wawie. Gielda w niedziele czy raczej szukac po esklepach?
    giełda albo Alledrogo, bo to w sumie to samo tylko na giełdzie trochę drożejp
    lepiej kupować na A ze sklepów niż z aukcji

No i pytanie czy m42 to po prostu dobra jokosc mala cena czy raczej prowizorka na pewien czas za male pieniadze a potem lepiej kupic 100mm.
    na to pytanie trudno mi odpowiedzieć, bo każdy ma inne wymagania wobec jakości... ani Leica ani Hasselblad to to nie będzie, ale nie wiem, czy będzie Canon
    wiem za to, że popularnymi i chwalonymi szkłami do makro są WOŁNA 9 (ja bym polecał tą) i INDUSTAR 61 z charakterystycznymi przysłonami w kształcie gwiazdki

A moze polecacie inne obiektywy do macro?
    Mam 16-35 wiec od 50 do 135 mnie interesuja wlacznie z zoomami
    polecam właśnie WOŁNĘ 9 na m42 i Canona 100 - wszystko zależy od pieniążków, które chcemy na to przeznaczyć

dodam może jeszcze, że zaletą systemu m42 (oprócz ceny) są ogromne możliwości - zupełnie inne będzie makro z 35mm z 50mm pierścieniem, a inne z 135 i pierścieniem 21
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    dodam może jeszcze, że zaletą systemu m42 (oprócz ceny) są ogromne możliwości - zupełnie inne będzie makro z 35mm z 50mm pierścieniem, a inne z 135 i pierścieniem 21
    moglbys rozwinac czym sie rozni w efekcie grubszy pierscien, przy krotszej ogniskowej od sytuacji odwrotnej ? nie znam tej zaleznosci, pierwsze slysze..

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    moglbys rozwinac czym sie rozni w efekcie grubszy pierscien, przy krotszej ogniskowej od sytuacji odwrotnej ? nie znam tej zaleznosci, pierwsze slysze..
    dziwne pytania zadajesz - biorąc po uwagę sytuację, w której nałożone pierścienie daję taką samą skalę odwzorowania (bo o tym chyba piszesz), będzie różnica w perspektywie i proporcji głównego tematu do zdjęcia (tak jak przy normalnym użyciu obiektywu)
    dlatego msz daje to większe możliwości i "wolność"
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

znasz jakis konkretny link gdzie moglbym poczytac o tych zaleznosciach, jak wyliczyc skale odwzorowania, GO przy uzyciu pierscieni, proporcje itd? nie chce tu nikogo meczyc na forum, a przegrzebywanie watkow, w ktorych na 20 stron 3 posty maja sens mnie zaczyna meczyc.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

znasz jakis konkretny link gdzie moglbym poczytac o tych zaleznosciach, jak wyliczyc skale odwzorowania, GO przy uzyciu pierscieni, proporcje itd? nie chce tu nikogo meczyc na forum, a przegrzebywanie watkow, w ktorych na 20 stron 3 posty maja sens mnie zaczyna meczyc.
    zazwyczaj do licznenia GO pomagają takie strony: http://www.dofmaster.com/dofjs.html , ale nie wiem, cze będą się sprawdzać przy marko
    te "zależności", o których mówię, to normalna sprawa w obiektywach - zobacz portret robiony 28mm
    często do szerokich kątów używa się właśnie pierścieni, bo daje to często niespodziewany efekt
    takie makro z 35mm będzie wyglądało (pod względem perspektywy) trochę jak z kompaktu ;]

dokładniejszych obliczeń nie znam i nie jestem pewien, czy ich szukanie ma większy sens - myślę, że i tak trzeba eksperymentować, żeby jakoś sie w tym połapać
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Co prawda pytanie nie było skierowane do mnie, ale chyba coś mogę podpowiedzieć...:wink:
    Jakiś czas temu sama szukałam odpowiedzi na takie pytania... i łatwo nie było...:smile:

Zasadnicza różnica, to odległość z jakiej uzyskamy taką samą skalę odwzorowania.
    Prosty przykład : motyl zajmuje 1/3 kadru - taki sam efekt będzie z obiektywu o ogniskowej 50mm z jednym (najmniejszym) pierścieniem i z ogniskową 200mm z kompletem pierścieni (3 szt.)
    Różnica polega na tym, że o ile obiektywem 200mm zrobimy to zdjęcie z ok. 120cm, to z 50mm musimy podejść bardzo blisko ok. 22cm.
    Odległości mierzone OD MATRYCY, a nie przedniej soczewki !!!
    Co to oznacza w praktyce łatwo się domyślić...

Z racji 'fantastycznej' pogody i innych, równie sprzyjających fotografowaniu okoliczności przeprowadziłam mały test kilku obiektywów z pierścieniami pośrednimi.
    Zdjęcia na podparcie moich teorii wrzucę (jeśli znajdę czas) wieczorem ...

Uprawnienia umieszczania postów