Cytat Zamieszczone przez piast9
To równanie ma zastosowanie dla soczewki cienkiej. Dla obiektywu, będącego skomplikowanym układem optycznym już nie ma. Wraz z przesuwaniem się soczewek może się zmieniać położenie punktów nodalnych i cały wywód już się mniej trzyma kupy. Nie wiem czy jest całkiem nieprawdziwy, ale tak bezkrytycznych wniosków na podstawie przybliżonego równania to ja bym nie wyciągał.
Sam szukam rozwiązania pewnego w 100%. Możemy założyć, że jest to uogólnione równanie zespołu soczewek. Naprawdę interesuje mnie ta sprawa i szukam maksymalnie pewnego równania i naprawdę pewnego wyjaśnienia tego od strony merytorycznej. Trzeba jednak od czegoś wyjść, a to wydaje się mi najbardziej zbliżone do moich obserwacji praktycznych.

Cytat Zamieszczone przez piast9
Zwłaszcza, że przeczy temu eksperyment. 2 obiektywy IF - Tokina 12-24, Canon 70-210. W nich mimo najszczerszych chęci nie obserwuję zmiany kąta widzenia przy zmianie odległości ostrzenia. Z drugiej strony obiektyw IF Sigma 18-200, którą miałem kiedyć, miała ten efekt bardzo silny. Zatem fakt zmiany kąta widzenia w zależności od odległości ostrzenia zależy od czegoś innego, nie tylko od samego IF czy jego braku.
U mnie eksperymenty wskazują na coś innego i jednoznacznego, a wynika z niego, że tak jak powinno być w układzie klasycznym obiektywu i równania soczewki - kąt zmienia się w zależności od punktu ostrzenia.
Z równania soczewki widać wyraźnie (wiem, że jest to równanie soczewki jednej) , że kąt musi się zmieniać w zależności ostrzenia przy zachowanej stałej ogniskowej - wynika to ze wzoru.

Jako, że mowa o makro i obiektywie makro powiem, że eksperymentowałem ze swoim EF 100 F/2,8 Macro USM i na podstawie teorii którą znam i praktycznego eksperymentu stwierdziłem, że ogniskowa przy skali 1:1 jest ok. 75 mm (+/-).
Najprościej jednak będzie napisać do Canona by wyjaśnił nam tą sprawę - sprawę, z którą "męczę" się od jakiegoś czasu.