Jaki obiektyw do Macro bysie polecili ?? czy moze zainteresowac sie obiektywami zoom z funkcja macro czy lepiej nie tracic na to kasy i miec odrebny obiektyw do macro ??
Jaki obiektyw do Macro bysie polecili ?? czy moze zainteresowac sie obiektywami zoom z funkcja macro czy lepiej nie tracic na to kasy i miec odrebny obiektyw do macro ??
EOS 300D + kit :-))
100mm macro usm 2.8 ten i żaden inny, nawet z cropem (troche za dużo) na portret ale z ff ujdzie, ostry i szybki, ale tylko w wersji usm bez usm olać, to mogę polecić jeśli chodzi o macro z prawdziwego zdarzenia, jak coś odleglejszego to 180 3.5 ale droższy i ciemniejszy, co do inncy wynalazków nie wypowiadam się bo szkoda na nie klawiatury, ale jak ktoś będzie polecał jakąs sigme czy inny wynalazek to pamiętaj że to marketingowa namiastka prawdziwego makro no i bez 1:1.
Pojechałeś trochę z tą Sigmą, ta firma ma wiele świetnych obiektywów makro, np. 105/2.8.Zamieszczone przez Luk
Zamieszczone przez Luk
Nie zgodzę się np. tamron 90/2.8 makro jest lepszy optycznie na pełniej dziurze od canona 100/2.8 i tańszy. Tokina100mm f/2,8 AT-X Pro tez nie odbiega znacząco od canona jeśli chodzi o optykę. Zaletą canona jest jednak to że nie zmienia długości podczas ostrzenia
Jeśli chodzi o obiektywy ponad 100mm to nie polecam na początek. Szybkość AF podczas robienia zdjęć makro nie ma pierwszorzędnego znaczenia (i tak robi się głównie na MF) tak samo jak jasność
Wg ciebie sigma czy tamron makro nie maja odwzorowania 1:1? Zgadujesz ?Zamieszczone przez Luk
Trochę mało informacji podajesz:Zamieszczone przez PORTER
Jakiej oczekujesz skali odwzorowania?
Jakiej ogniskowej?
Obiekt zdjęć ruchliwy czy nie?
To mają być pierwsze próby makro czy coś już robileś w tym temacie?
Zależy od Twojego stopnia zaangażowania w tą dziedzinę fotografii.Zamieszczone przez PORTER
Przyzwoite makro (1:2) ma Sigma 70-300 APO DG. Większość pozostałych zoomów faktycznie ma tylko takie marketingowe "makro".
Są też inne sposoby robienia zdjęć makro: pierścienie pośrednie, soczewki nasadkowe, mieszki wyciągowe...
Zainteresuj sie trochę tematem:
http://www.fotografia-przyrodnicza.a...afia/macro.php
a poźniej zadawaj konkretniejsze pytania.
ktory byl by lepszy :
150mm F2.8 EX DG HSM APO Macro
100mm macro usm 2.8 Canon
Nie wiem jakie makro preferujesz ale wydaje mi się że dla początkującego lepszy będzie ten drugi obiektyw (da ci większą GO) choć sam proponowałbym Tamrona SP AF DI 90mm f/2.8 MacroZamieszczone przez PORTER
dopiero zaczynam z macro ;-) to moze na poczatek jakas soczekwa do KITa zeby sie zapoznac z tematem albo jakis konwerter.
Ja proponuje na start pare pierscienie m42 i heliosa, jak się spodoba to sonnarka 135 (lub cos podobnego), pozniej lampe, a na koncu jak juz bedziesz pewny to canona 100/2.8. No chyba, ze masz sporo wolnej kasy to od razu canon+lampa( a najlepiej dwie).