Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 188

Wątek: jaki obiektyw do macro??

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Jak wrócę do domu mogę też sprawdzić 50/1.4 (wysuwa mordkę). Zresztą... wydaje mi sie, że widziałem gdzieś kiedyś jakąś wieeeelgachną tabelę parametrów obiektywów Canona w której m.in. ta właściwość była ujęta. Nawet jakąś mundrą nazwe miała ;-)
    Najlepiej byłoby porównać dwa obiektywy o tych samych ogniskowych, a różnych sposobach ostrzenia: jeden z wysuwaną mordką, drugi nie (najlepiej stałki).
    Jakbyś znalazł tą tabelę to byłoby fajnie

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Tam są tylko dane katalogowe - nie wgryzają się tam w problem kąta przy ostrzeniu.

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    Oj, to teraz mnie w ogóle załamałeś Bo fachowe źródło podaje dla mojej setki: "Angle of view - horizontal: 20, vertical: 14, diagonal: 24". Jutro idę z reklamacją

Ale tak serio: nie, to nie to. Tamta tabelka była zrobiona przez jakiegoś maniaka i była dużo większa

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

no niestety - ten pdf sie zmienia co jakis czas, moze kiedys bylo ;-) innego zestwaienia poprostu niema

Bywalec

Domyślnie

OK, to teraz wytlumaczcie mi madrzy ludzie co z minimalna odlegloscia ostrzenia? Jest to parametr CALKOWICIE ZALEZNY od ogniskowej.

Testow z 100/2.8 macro non-USM nie robilem bo go nigdy w reku nie mialem, ale z wersja USM sie kiedys bawilem i minimalna odleglosc, z jakiej ten obiektyw uzyskuje maksymalne powiekszenie (czyli 1:1), to 31cm (film to focal). Mierzylem linijka.

Teraz tak... skoro uwazacie, ze wersja USM przy skali 1:1 ma ogniskowa ok. 75mm, a pomiary wykazuja, ze odleglosc ostrzenia przy tym powiekszeniu wynosi 31cm (czyli tyle, ile producent podaje), to... jak to sie ma do wersji non-USM, ktora ponoc przy skali 1:1 ma 100mm ogniskowej, a w papierach odleglosc ostrzenia dla tej skali TAKA SAMA jak wersja USM (czyli tez 31cm)? Skoro ma przy skali 1:1 wieksza ogniskowa, to powinna miec wieksza odleglosc ostrzenia... praw optyki sie tutaj nie oszuka.

Czy moze sie oszuka?

Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caravaggio
    OK, to teraz wytlumaczcie mi madrzy ludzie co z minimalna odlegloscia ostrzenia? Jest to parametr CALKOWICIE ZALEZNY od ogniskowej.
    I pewnie dlatego każdy z czterech obiektywów jakie mam/miałem pokrywający ogniskową 100mm (28-135, 70-200, 100-400 i 100/2.8) ma tą minimalną odległość przy tej ogniskowej inną W zakresie od tych 35cm do 1.8m dodam

Bywalec

Domyślnie

I pewnie dlatego każdy z czterech obiektywów jakie mam/miałem pokrywający ogniskową 100mm (28-135, 70-200, 100-400 i 100/2.8) ma tą minimalną odległość przy tej ogniskowej inną W zakresie od tych 35cm do 1.8m dodam
    I oczywiscie kazdy z tych obiektywow mial przy tych 100mm ogniskowej skale odwzorowania 1:1?

Jak masz pisac takie bzdury i osmieszac sie, to lepiej ustap pola tym, ktorzy sie na makrofotografii znaja lepiej od ciebie - wole ich posluchac.

Miasto
    Zürich

Domyślnie

I oczywiscie kazdy z tych obiektywow mial przy tych 100mm ogniskowej skale odwzorowania 1:1?
    W Twoim kategorycznym stwierdzeniu które zacytowałem nie było ani słowa o skali 1:1.

Jak masz pisac takie bzdury i osmieszac sie, to lepiej ustap pola tym, ktorzy sie na makrofotografii znaja lepiej od ciebie - wole ich posluchac.
    No właśnie problem w tym, ze nie słuchasz, tylko zarzucasz im, że piszą... no, patrz mój cytat kilka postów wyżej. Ja się nie znam i słucham, a gdzie moge to się wtrącam.

Bywalec

Domyślnie

W Twoim kategorycznym stwierdzeniu które zacytowałem nie było ani słowa o skali 1:1.
    Aaa... rozumiem - kolega przeczytal tytul na okladce ksiazki i recenzuje jej tresc?

Caly moj post odnosi sie do sytuacji, w ktorej w obu wersjach tego obiektywu uzyskiwana jest skala 1:1, wiec nie medrkuj... bo wypadaloby, zeby osoba pelniaca na tym forum jakies kierownicze stanowisko nie kompromitowala sie jak ty przed chwila...

No właśnie problem w tym, ze nie słuchasz, tylko zarzucasz im, że piszą... no, patrz mój cytat kilka postów wyżej.
    Z tego, co pamietam, napisalem "odnosze wrazenie, ze zle rozumiesz blablalba".

a gdzie moge to się wtrącam.
    No wlasnie widze...

EOT, czekam na wyjasnienie sprawy odleglosci ostrzenia autorstwa kogos madrzejszego w tym temacie.
    Ostatnio edytowane przez caravaggio ; 08-08-2006 o 11:38

Strona 8 z 19 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów