Strona 19 z 19 PierwszyPierwszy ... 9171819
Pokaż wyniki od 181 do 188 z 188

Wątek: jaki obiektyw do macro??

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    znasz jakis konkretny link gdzie moglbym poczytac o tych zaleznosciach, jak wyliczyc skale odwzorowania, GO przy uzyciu pierscieni, proporcje itd? nie chce tu nikogo meczyc na forum, a przegrzebywanie watkow, w ktorych na 20 stron 3 posty maja sens mnie zaczyna meczyc.
    zazwyczaj do licznenia GO pomagają takie strony: http://www.dofmaster.com/dofjs.html , ale nie wiem, cze będą się sprawdzać przy marko
    te "zależności", o których mówię, to normalna sprawa w obiektywach - zobacz portret robiony 28mm
    często do szerokich kątów używa się właśnie pierścieni, bo daje to często niespodziewany efekt
    takie makro z 35mm będzie wyglądało (pod względem perspektywy) trochę jak z kompaktu ;]

dokładniejszych obliczeń nie znam i nie jestem pewien, czy ich szukanie ma większy sens - myślę, że i tak trzeba eksperymentować, żeby jakoś sie w tym połapać
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    moglbys rozwinac czym sie rozni w efekcie grubszy pierscien, przy krotszej ogniskowej od sytuacji odwrotnej ? nie znam tej zaleznosci, pierwsze slysze..
    Co prawda pytanie nie było skierowane do mnie, ale chyba coś mogę podpowiedzieć...:wink:
    Jakiś czas temu sama szukałam odpowiedzi na takie pytania... i łatwo nie było...:smile:

Zasadnicza różnica, to odległość z jakiej uzyskamy taką samą skalę odwzorowania.
    Prosty przykład : motyl zajmuje 1/3 kadru - taki sam efekt będzie z obiektywu o ogniskowej 50mm z jednym (najmniejszym) pierścieniem i z ogniskową 200mm z kompletem pierścieni (3 szt.)
    Różnica polega na tym, że o ile obiektywem 200mm zrobimy to zdjęcie z ok. 120cm, to z 50mm musimy podejść bardzo blisko ok. 22cm.
    Odległości mierzone OD MATRYCY, a nie przedniej soczewki !!!
    Co to oznacza w praktyce łatwo się domyślić...

Z racji 'fantastycznej' pogody i innych, równie sprzyjających fotografowaniu okoliczności przeprowadziłam mały test kilku obiektywów z pierścieniami pośrednimi.
    Zdjęcia na podparcie moich teorii wrzucę (jeśli znajdę czas) wieczorem ...

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Pora na załączniki do poprzedniego postu.

Wszystkie zdjęcia na f/5,6, kadry starałam się uchwycić w miarę podobne...
    Pominęłam ogniskowe 300mm, 58mm i 28mm...

Pentacon 200/4 + kpl. pierścieni (3szt.=49mm); odległość 120cm (od matrycy):

Hanimex 135/2,8 + 2 pierścienie (42mm); odl. 70 cm

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Leica Elmarit-R 90/2,8 + 1 pierścień (14 mm); odl. 50 cm

Leica Summicron-R 50/2 + 1 pierścień (7mm) ; odl. 25cm

I dla porównania skali odwzorowania:
    Leica Summicron-R 50/2 + kpl. pierścieni (49mm) - ok. 20 cm od matrycy (5cm od przedniej soczewki )

Ostrość niekoniecznie jest tam, gdzie być powinna, ale po powrocie do matówki standardowej, brak klinów daje się odczuć...:wink:

Wnioski na temat rozkładu GO, skali odwzorowania itp. każdy niech sobie wyciągnie jakie chce...
    Ostatnio edytowane przez Selena ; 24-11-2008 o 23:19 Powód: Automerged Doublepost

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Witajcie.

Chciałbym poszerzyć swój zestaw o coś do makro - chciałoby się focić obiekty o rozmiarze w granicach 2 cm i więcej (np do motyli i mniejszych robaków). Mam Heliosa 44M-4, myślę, że ciekawie by było podpiąć go do puszki - dodatkowo mam przy tym sympatyczną stałeczkę. Sam Helios daje 1:2, więc to trochę mało do makro. Pierścienie lub mieszek wchodzą zatem w grę.

Stąd moje pytania:
    1. Opłaca się brać przejściówkę z dandelionem? Koszt 100 zł więcej niż tej bez kosteczki, ale czy faktycznie to jest aż tak ułatwiające życie?

2. Odwieczny dylemat: mieszek czy pierścienie? Ogólnie to jestem za mieszkiem, daje więcej możliwości, ale... Mieszek podobno zasysa brudy, mam też obawy, że wystające szyny przy dużym mieszku mogą straszyć robale, albo nawet mogą wystawać za punkt fokusa, co by było straszne. Jak to jest z tymi mieszkami?
    Ostatnio edytowane przez ShedirAchird ; 04-12-2009 o 20:36

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

1) Nie. Dandelion w makro jest bezużyteczny. Pamiętaj też , że potwierdza ostrość tylko do f5,6.
    2) Pierścienie . Mieszek jest niewygodny nic w zasadzie nie dając w zamian.
    Zdecydowanie pierścienie lub Raynox.

No i raczej dłuższa ogniskowa niż Helios , ze względu na odległość ostrzenia.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ShedirAchird Zobacz posta
    1. Opłaca się brać przejściówkę z dandelionem? Koszt 100 zł więcej niż tej bez kosteczki, ale czy faktycznie to jest aż tak ułatwiające życie?
    Jak wspomniał Jacapa – rzadko kiedy będzie wystarczająco dużo światła by dandelion zadziałał w makro.

Cytat Zamieszczone przez ShedirAchird Zobacz posta
    2. Odwieczny dylemat: mieszek czy pierścienie? Ogólnie to jestem za mieszkiem, daje więcej możliwości, ale... Mieszek podobno zasysa brudy, mam też obawy, że wystające szyny przy dużym mieszku mogą straszyć robale, albo nawet mogą wystawać za punkt fokusa, co by było straszne. Jak to jest z tymi mieszkami?
    Jeśli do Heliosa dołożysz pierścienie lub mieszek, to będziesz robił świetne zdjęcia makro – o ile uda Ci się podejść do owada na kilka cm – to jest niepraktyczna ogniskowa w makro.
    Szyny mieszka nie straszą robali bardziej niż jakikolwiek inny element aparatu.
    Może wystawać poza punkt, jeśli podepniesz do mieszka 50 mm, natomiast przy dłuższych ogniskowych będzie ok. A podpina się zwykle dłuższe, optymalne są 100-135 mm.
    Co do zasysania brudów – przedstawię sytuacje odwrotną.
    Jesteś na łące, widzisz dużego motylka – przykręcasz 1 pierścień, focisz motylka. Nagle zauważasz małego ciekawego żuka. Odkręcasz obiektyw, odkręcasz mały pierścień, przykręcasz duży, (ewentualnie dokładasz kolejne), przykręcasz obiektyw, focisz żuczka. Nagle przylatuje ważka, która nie mieści Ci się w kadrze z obecnym zestawem, więc odkręcasz obiektyw, odkręcasz duży pierścień, przykręcasz mały, do niego obiektyw, focisz ważkę.
    Sam sobie odpowiedz ile w międzyczasie paprochów znajdzie się na matrycy. Ile stracisz czasu, o możliwości upuszczenia czegoś lub zgubienia nie wspominając.
    Mieszek daje w zamian wygodny i płynny sposób zmiany ogniskowej, dokonuje się jej szybko i łatwo, bez rozkręcania zestawu. Mieszek jest jednak cięższy, to też weź pod uwagę.
    Wniosek: Najlepszy jest dedykowany obiektyw makro o skali odwzorowania 1:1.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Arkady111 Zobacz posta
    Wniosek: Najlepszy jest dedykowany obiektyw makro o skali odwzorowania 1:1.
    Próbowałem, wykorzystać obiektywy M42 do makro - pozostałości po Praktice. Mam te mieszki, pierścienie, również odwrotnego zamocowania. To trzeba przeżyć żeby więcej do tego nie wracać. G..o widać, nieporęczne, przysłona nie domyka, szlag człowieka trafia. C100 macro USM - inny świat. Warunek jeden - trzeba czcieć rzeczywiście focić makro.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Początki nałogu Awatar jacapa
    Miasto
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    To trzeba przeżyć żeby więcej do tego nie wracać. G..o widać, nieporęczne, przysłona nie domyka, szlag człowieka trafia. C100 macro USM - inny świat. Warunek jeden - trzeba czcieć rzeczywiście focić makro.
    Nic dodać . Sama esencja.
    Jacek Paduszyński
    40D c 17-55/2,8, C 100/2,8L , C 70-300 IS 580 EXII, 2 x 420EX, Raynox , Kenko , WilliamOptics APO 660/6 , WilliamOptics APO 400/6 etc. astro

Strona 19 z 19 PierwszyPierwszy ... 9171819

Uprawnienia umieszczania postów