Strona 18 z 19 PierwszyPierwszy ... 816171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 188

Wątek: jaki obiektyw do macro??

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Jeśli szukasz tanio i dobrze, to mogę z czystym sumieniem polecić Phoenix 100/3,5 Macro, oczywiście z mocowaniem EF. Dlaczego ?
    Bo mam ..., bo świetny optycznie i, moim zdaniem, jeśli chodzi o bokeh to rewelacyjny. Ma AF... itd.
    Zresztą możesz zobaczyć zdjęcia min. tutaj : http://canon-board.info/showthread.php?t=37295 i kilka w wątku o bokeh.

Cena na Allegro (po sezonie) nawet poniżej 300zł...
    Te same konstrukcje bywają też pod inną nazwą : Cosina, Soligor, Vivitar, Voigtlander, Dynar i chyba coś jeszcze...

I jeszcze jedno - spokojnie może służyć jako portretówka...
    Ostatnio edytowane przez Selena ; 22-10-2008 o 10:17

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wejscie.smoka Zobacz posta
    pytanie jest ogolne
    co kupic
    skoro pytanie jest ogólne, to dołączyłem je do kilku powtarzających się pytań tego typu.

polecam poczytać doświadczenia poprzedników jak również wyszukać inne tematy:
    http://canon-board.info/search.php?q...=1&titleonly=1

a wspomniany 100/3,5 uważam za dobrą propozycję i dołączam kilka informacji o nim:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=9760
    http://canon-board.info/showthread.php?t=9085
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

mlody88
    Guest

Domyślnie

dobrze że znalazłem ten temat...zdjęcia macro bardzo mnie interesują i początki mam juz tak jakby za sobą
    teraz chciałbym się przerzucić na inny obiektyw do macro i prosiłbym o radę
    Co byście powiedzieli na SONNAR'a 135 f/3,5 na gwint m42 lub coś podobnego tylko co??
    Nie chodzi mi o zdjęcia latających ptaków, bardziej roślin i zwierząt z "mniejsza pedkościa maksymalną" :P (najlepiej stojących w miejscu)

Domyślnie

Jeśli kogoś interesuje porządny obiektyw to polecam Tokinę 100mm. Jest rewelacyjna. Ostrością nie ustępuje osławionemu tamronowi a jest wykonana według mnie duuużo lepiej, jej budowa jest wręcz pancerna

Osobiście jeśli chodzi o m42 to próbowałem z Jupiterem 37a połączonym z mieszkiem i pierścieniami pośrednimi. Jednak taki zestaw nadaje się tylko i wyłącznie do pracy studyjnej a ostrość jednak nie ta co w Tokinie
    Agencja Fotograficzna PerfectShot - www.perfectshot.pl
    PerfectLove - fotografia ślubna - www.perfectlove.pl

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wejscie.smoka Zobacz posta
    gdzie moge kupic obiektyw m42 i akcesoria?
    Mieszkam w Wawie. Gielda w niedziele czy raczej szukac po esklepach?
    giełda albo Alledrogo, bo to w sumie to samo tylko na giełdzie trochę drożejp
    lepiej kupować na A ze sklepów niż z aukcji

No i pytanie czy m42 to po prostu dobra jokosc mala cena czy raczej prowizorka na pewien czas za male pieniadze a potem lepiej kupic 100mm.
    na to pytanie trudno mi odpowiedzieć, bo każdy ma inne wymagania wobec jakości... ani Leica ani Hasselblad to to nie będzie, ale nie wiem, czy będzie Canon
    wiem za to, że popularnymi i chwalonymi szkłami do makro są WOŁNA 9 (ja bym polecał tą) i INDUSTAR 61 z charakterystycznymi przysłonami w kształcie gwiazdki

A moze polecacie inne obiektywy do macro?
    Mam 16-35 wiec od 50 do 135 mnie interesuja wlacznie z zoomami
    polecam właśnie WOŁNĘ 9 na m42 i Canona 100 - wszystko zależy od pieniążków, które chcemy na to przeznaczyć

dodam może jeszcze, że zaletą systemu m42 (oprócz ceny) są ogromne możliwości - zupełnie inne będzie makro z 35mm z 50mm pierścieniem, a inne z 135 i pierścieniem 21
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

mlody88
    Guest

Domyślnie

no właśnie wszystko zależy od tego do czego głównie chcemy ją zastosować tzn w jakich warunkach
    oczywiście dla wielu budżet także odgrywa ogromną rolę
    :-P

funmilola
    Guest

Domyślnie

A co sądzicie o Canon EF-S 60mm f/2,8 MACRO?

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    dodam może jeszcze, że zaletą systemu m42 (oprócz ceny) są ogromne możliwości - zupełnie inne będzie makro z 35mm z 50mm pierścieniem, a inne z 135 i pierścieniem 21
    moglbys rozwinac czym sie rozni w efekcie grubszy pierscien, przy krotszej ogniskowej od sytuacji odwrotnej ? nie znam tej zaleznosci, pierwsze slysze..

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Loome Zobacz posta
    moglbys rozwinac czym sie rozni w efekcie grubszy pierscien, przy krotszej ogniskowej od sytuacji odwrotnej ? nie znam tej zaleznosci, pierwsze slysze..
    dziwne pytania zadajesz - biorąc po uwagę sytuację, w której nałożone pierścienie daję taką samą skalę odwzorowania (bo o tym chyba piszesz), będzie różnica w perspektywie i proporcji głównego tematu do zdjęcia (tak jak przy normalnym użyciu obiektywu)
    dlatego msz daje to większe możliwości i "wolność"
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar Loome
    Miasto
    Poznan

Domyślnie

znasz jakis konkretny link gdzie moglbym poczytac o tych zaleznosciach, jak wyliczyc skale odwzorowania, GO przy uzyciu pierscieni, proporcje itd? nie chce tu nikogo meczyc na forum, a przegrzebywanie watkow, w ktorych na 20 stron 3 posty maja sens mnie zaczyna meczyc.

Strona 18 z 19 PierwszyPierwszy ... 816171819 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów