Strona 17 z 19 PierwszyPierwszy ... 71516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 188

Wątek: jaki obiektyw do macro??

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    ja tu widze inny problem - interesuje ją sprzet, to widac - teraz wszystko zalezy od tego, po ktorej stronie obiektywu bedzie chciala byc jak podrosnie - jesli przed to nie ma problemu ale jesli za - liczylbym sie z probami "przejecia" sprzetu
    od malego jest po tej stronie obiektywu dla modelki aczkolwiek z ciekawosci siega po aparat i lubi sie bawic, a ostatnio w MM zagladala ze mna w celowniki kilku pstrykadel ale to raczej jest kwestia tego wieku, w ktorym dziecko nasladuje calkowicie bezkrytycznie doroslych i skoro tata bawi sie aparatem, to "Haniunia tes"

nie jestem fanem uv'ek ale sa sytuacje gdzie "strzezonego..." ;-) .. sam mam uv na 10-22 bo czasem "wlazilem" soczewka w fotografowany obiekt

dla swietego spokoju - kup, na plenerki bez pociechy zawsze mozesz zdjac i po problemie :-) ..
    ja jestem ogolnie paranoik na punkcie antykoncepcji obiektywow i nie praktykuje trzymania tylnej soczewki na wierzchu dluzej niz 5 sekund, a przedniej inaczej niz w UV-kondomku aczkolwiek zdaje sobie sprawe, ze robienie tego szklu makro to juz jednak jest rodzaj zboczenia i nie chce przesadzac
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

kupilem sobie ta z foto-tip'a - pasuje idealnie - polecam :-) .. z jednej strony spelnia role oslonki przeciwslonecznej, z drugiej zapewnie dystans miedzy trawami i "inna roslinnoscia" a soczewka ;-)
    Też się nad nią zastanawiam i raczej ją nabędę jak tylko zacznę częściej wyprowadzać 100 w plener

edit:
    roznica jest wieksza niz byla ale na upartego:
    Tamron - http://www.allegro.pl/item311164258_...anon_90mm.html
    Canon - http://www.allegro.pl/item313039577_...war_100mm.html

roznica to 260zl.. obydwa szkla stanialy (ja za ef 100 macro placilem 1720zl czyli 140zl wiecej niz teraz, u tego allegrowicza do ktorego aukcje podalem wyzej).. Tamron stanial bardziej - pamietam ze byl po ok 1550zl..
    Ja u tegoż allegrowicza 100 wziąłem za 1550. Wtedy różnica było kolo 200pln, więc Canon

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ...
    ja jestem ogolnie paranoik na punkcie antykoncepcji obiektywow i nie praktykuje trzymania tylnej soczewki na wierzchu dluzej niz 5 sekund, a przedniej inaczej niz w UV-kondomku aczkolwiek zdaje sobie sprawe, ze robienie tego szklu makro to juz jednak jest rodzaj zboczenia i nie chce przesadzac
    Mam podobnie jak ty, chociaż ostatnio zacząłem ściągać UVke z 100-400 - w sumie sam do końca nie wiem dlaczego
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    zdaje sobie sprawe, ze robienie tego szklu makro to juz jednak jest rodzaj zboczenia i nie chce przesadzac
    spoko, nikt poza ok 15,5 tys. uzytkownikow tego forum sie nie dowie

a na powaznie - w swoim czasie czytalem troche o macro, przegladalem wiele galerii itp. i nie raz spotkalem sie z opinia ze uv czesto sie przydaja ze wzgledu na "charakterystyke macro" - od specyficznych warunkow pracy w terenie po plujace robactwo wlacznie

mysle, ze dziecko spokojnie miesci sie w tej "charakterystyce" - tu czegos dotknie, tam cos polize, cos wrzuci do srodaka.. mozna tak wymieniac i wymieniac

ja korzystam z "golego" szkla i oslonki ale gdybm np. kiedys chcial kupic lampe do macro (wtedy oslonka odpada), lub zaczalbym fotografowac w jakichs ekstremalnych warunkach (ew. mialbym dzieci ) to (kto wie, niczego nie wykluczam) moze tez bym myslal o filtrze :-)

prof.Venom
    Guest

Domyślnie

Dziękuje wszystkim za porady i informacje.

Dziś rano zmotywowany nagłym impulsem podjechałem na giełdę Foto w Warszawie i kupiłem...

Kupiłem obiektyw Industar 61L/3-MC + zestaw pierścieni + przejściówkę M42/EOS.

Obiektyw taki jak tu:
    http://allegro.pl/item313399460_indu..._jak_nowy.html

O całości zadecydowały względy finansowe. Wciąż jestem bardzo ciekaw jak spisuje się w akcji Canon 100mm Macro, ale z mojego zestawu i tak jestem zadowolony. Dla początkujących wydaje się być bardzo dobrym rozwiązaniem.

Przy założonych pierścieniach głębia ostrości jest faktycznie malutka, ale pochylony statyw podparty jakimś ciężkim kamieniem ułatwia zadanie. W bezwietrznych warunkach praca "z ręki" też świetnie się sprawdza.

Podsumuję cenę zakupu dla ludzi zdecydowanych na podobne rozwiązanie:
    Obiektyw 150zł
    Pierścienie ( 3 w zestawie) 40zł
    Przejściówka 40zł

Aparat ustawiam oczywiście na Manual i wtedy pomiar światła działa ok.

Załączam przykładowe zdjęcie + zdjęcie zestawu, może komuś się przyda lub pomoże w podjęciu decyzji o zakupie. Mi się takie coś podoba i uważam że jest ok na początek

Na koniec, żeby nie zakładać nowego wątku pytanie
    Możecie mi proszę polecić statyw w cenie około 200-250 zł. Czytałem na forum o statywach Manfrotto i nawet je oglądałem, ale są za drogie. Z drugiej strony mam statyw Velbon, który już sie sypie;/ Czy są jakieś godne polecenia rozwiązania pośrednie?

Dopiero zaczyna Awatar drumandbass

Domyślnie

A możecie mi jeszcze proszę wytłumaczyć jak sprawują się pierścienie pośrednie do canonów cyfrowych typu 400d?
    --------------
    uzywam kenko dg set ciekawa sprawa po kilkudziesieciu zmianach sa lekko luzne z piercieniami jest jeszcze taki motyw im masz wiecej masz wieksza skale odwzorowania ale tez odleglosc ostrzenia sie zmniejsza nie zawsze to jest wygodne zwlaszcza z ruchliwymi i plochliwymi owadami wtedy celujesz prosto w mordke z 10 cm a goniac z AF to tak srednio wychodzi

mam tez 100 2.8 macro i 400d

wiec jest tak:
    100 2.8 b. dobre szklo spory minus to 700 pln za pierscien mocowania do satywu lekka przeginka nie ma co i tu z 400 maly mankament szklo jak na wielkosc jest ciezkie 600g bez pierscienia zapomnij o komforcie celowania zwlaszcza jak masz lipny statyw pod ciezarem 100+400+bg wiekszosc super statywow za 200 pln za allegro czy media markt jak sie nie rozkraczy to bedziesz mial problemy z glowica i nastawianiem i moze nawet poleciec na pysk
    pomiar ostrosci 400d + AF z tym szklem to roznie z tym bywa zwlaszcza jak jest ciemno nie raz jest tak ze szuka celu gubi sie i beep sygnalizuje ze jest oka a nie jest bo jest mydlo w wizjerze to chyba przypadlosc 400tki wiec robie takie cos jak jest ciemno najpierw recznie na AF potem obiektyw mi koryguje koncowke blokada i pstryk
    przeostrzanie reczne to super sprawa do tego usm 2.8 ostrosc i kolory

w sumie to nie wiem czy znajdziesz lepsza alternatywe w tym zakresie ogniskowych podobno tamron jest tez ciekawy ale jakos nie widzialem nic szczegolnego
    bylo troche gratow
    i ciagle malo

wejscie.smoka
    Guest

Domyślnie MACRO 50mm2,5 compact czy 100/2.8

Witam,

jak w tytule

dopiero zaczynam w macro wiec moze zamiast obiektywu lepiej jakis konwerter na allegro widzialam zestaw w niskiej cenie?

mam 5d z 16-35 L wiec zalezy mi jednak na dobrej jakosci a nie na kupowaniu prowizorki - wole sie uczyc juz na czyms dobrym

na co zwracac uwage przy wyborze obiektywu macro? (poza cena

pzdr serdecznie

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wejscie.smoka Zobacz posta
    dopiero zaczynam w macro wiec moze zamiast obiektywu lepiej jakis konwerter na allegro widzialam zestaw w niskiej cenie?

mam 5d z 16-35 L wiec zalezy mi jednak na dobrej jakosci a nie na kupowaniu prowizorki - wole sie uczyc juz na czyms dobrym
    więc żadnych konwerterów.

zresztą... makrokonwerter do 16-35mm

Cytat Zamieszczone przez wejscie.smoka Zobacz posta
    na co zwracac uwage przy wyborze obiektywu macro? (poza cena
    na ogniskową:

http://www.the-digital-picture.com/R...ns-Review.aspx
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

wejscie.smoka
    Guest

Domyślnie jestem zielona

w macro dlatego jesli chodzi o osprzet to moge zadawac pytania khm... "zaskakujace"

ok konwerter macro odpada nie da sie go zalozyc na moj obiektyw to juz przeanalizowalam a pierscienie posrednie?
    jesli tak to jakie? czy przy 16-35 to tez bezsens?

czy jesli kupie 50mm z tego co rozumiem skala odzworowania 1:2 to po upgrade z konwerterem do 1:1 wyjdzie na to samo co 100mm i 1:1 - poza ogniskowa oczywiscie

narazie interesuja mnie zdjecia kwiatow i drobnych przedmiotow ale raczej nie uciekajacych mrowek i jedno groszowek wiec jesli nie pierscienie czy tez mieszek to wolalabym na razie 50 bo tansza

dziekuje za zdjecia
    jesli chodzi o ogniskowa to w moim przypadku tlo i rozmycie krawedzi zdjecia nie ma wiekszego znaczenia. Dla mnie liczy sie ostrosc samego przedmiotu.

pzdr

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

czy pytanie dotyczy wyboru któregoś z tych szkieł, czy ogólnie "co kupić do makro"?

a) wyłącznie 100/2,8 bo
    -większa skala odwzorowania
    -większa odległość od przedmiotu
    -będzie z tego portretówka
    -słyszałem o nim tylko dobre opinie
    -obiektyw świetny optycznie

b) ogólnie to polecam system m42, bo:
    -mamy wybór dowolnego szkła (rónież nietypowych jak np. wołna 61)
    -możemy dowolnie regulować skalę odwzorowania (wszystkie pierścienie, przejściówki, mieszki itd.)
    -kosztuje to cenę symboliczną jak za takie możliwości (od 100zł)
    -
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

wejscie.smoka
    Guest

Domyślnie pytanie jest ogolne

co kupic

naleze do osob ktore cenia jakosc ale nie mam presji na marke etc
    no i przyznam ze potrzeba jest "na juz" ale akurat z pieniedzmi srednio
    dlatego kusi 100mm bo zapoznalam sie z opiniami na forach etc i wszyscy zachwalaja ale cena aktualnie "boli"

gdzie moge kupic obiektyw m42 i akcesoria?
    Mieszkam w Wawie. Gielda w niedziele czy raczej szukac po esklepach?

No i pytanie czy m42 to po prostu dobra jokosc mala cena czy raczej prowizorka na pewien czas za male pieniadze a potem lepiej kupic 100mm.

A moze polecacie inne obiektywy do macro?
    Mam 16-35 wiec od 50 do 135 mnie interesuja wlacznie z zoomami

Strona 17 z 19 PierwszyPierwszy ... 71516171819 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów