Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 188

Wątek: jaki obiektyw do macro??

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Lightbulb

Wypadkowe ognisko układu optycznego, składającego się z wieklu soczewek, jakim jest obiektyw może leżeć poza nim! I często leży.
    Odległość miedzy płaczyzną bagnetu, a matrycą u Canona EF wynosi 44mm. Gdyby było tak, jak pisze Tomasz Urbanowicz, nie dało by się skonstruować obiektywu o ogniskowej krótszej niż te 40mm! Inny przykad: teleobiektywy są często krótsze niż wynosi ich ogniskowa.

P.S. Obiektywy lustrzane też, oczywiście posiadają wypadkowe ognisko leżące najczęściej przed nimi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    A masz jakiekolwiek podstawy, żeby przypuszczać, że równanie soczewki opisuje obiektyw składający się z kilkunastu soczewek dokładniej niż na 20%? Jakieś szacowania dokładności potrafisz przedstawić? Przynajmniej napisz, uważasz za ogniskową układu soczewek.
    Może spróbuję inaczej...
    Ja nie wyliczam ogniskowej danego obiektywu na podstawie znajomości ilości soczewek, odległości między nimi, a także ich rodzajami. Ja otrzymuje gotowe dane katalogowe w postaci już wyliczonych laboratoryjnie danych. A co otrzymuję? Otrzymuję dane punktów nodalnych i tak:

- w nieskończoności punkt soczewka-matryca: 100 mm (zakładam, że Canon nie kłamie w tym względzie)
    - w skali 1:1 - punkt soczewka-matryc: 155 mm (1/2 z odległości min., tj. 310 mm)

Napisałem soczewka-matryca, ale tak naprawdę jest to układ zastępczy soczewek-matryca.

Gdybym dostał jedynie informacje, że Canon EF 100 F/2,8 Macro uzyskuje skalę 1:1 bez laboratoryjnie stwierdzonej odległości minimalne, margines błędu byłby większy - musiałbym tą odległość naprawdę precyzyjnie określić.

Przykład na duży błąd wyliczeniowy może być przy wyliczaniu np. ogniskowej/skali gdy dołożymy dodatkową soczewkę np. o ogniskowej 250 mm.
    Wypadkowa ogniskowa teoretycznie wynosiłaby:

f=[f(obiektywu)*f(soczewki)]/[f(obiektywu)+f(soczewki)]

Tutaj niestety soczewka musiałaby dolegać do soczewki obiektywu (której??) w nieskończenie małej odległości.
    Więc jak pisałem wyżej, ja nie wyliczam ogniskowej na podstawie znajomości ilości soczewek, odległości między nimi, a także ich rodzajami itd. itp.

Zróbmy jeszcze jedno obliczenie:

Obiektyw portretowy EF 100 F/2,0

Skala: 0,14
    Min. odległość ostrzenia: 900 mm

No to lecimy:

Skala = x / y

Mamy układ równań:

|x + y = 900 mm
    |0,14 = x / y

z tego:

y = 790 mm (przybliżenie, bo przecinki wychodzą)
    x = 110 mm

1/f = 1/x + 1/y

f = (x * y)/(x + y)

f = 97 mm - zakładam drobny margines błędu i uważam że można przyjąć że ogniskowa przy minimalnym ostrzeniu jest 100 mm.
    Więc widać że stałka EF 100 F/2,0 jest naprawdę stałką.

Obiektyw Sigma 18-125 mm

Skala: 0,19
    Min. odległość ostrzenia: 500 mm

(zakładam że jest to przy nominalnej ogniskowej 125 mm)

Skala = x / y

Mamy układ równań:

|x + y = 500 mm
    |0,19 = x / y

z tego:

y = 421 mm (przybliżenie, bo przecinki wychodzą)
    x = 79 mm

1/f = 1/x + 1/y

f = (x * y)/(x + y)

f = 66 mm

Proszę zobaczyć co się dzieje z ogniskową przy ostrzeniu na min. odległość.

Jeden z wniosków
    Przy skalach 1:1 najprawdopodobnie firmy "ratują" się tym, że przy min. ostrzeniu zmieniają ogniskową układu zyskując na materiale - widzimy na podstawie wcześniejszych wyliczeń, że obiektyw musiałby być większy niż jest.

Cytat Zamieszczone przez Cyborg
    Wypadkowe ognisko układu optycznego, składającego się z wieklu soczewek, jakim jest obiektyw może leżeć poza nim! I często leży.
    Odległość miedzy płaczyzną bagnetu, a matrycą u Canona EF wynosi 44mm.
    I masz racje. Dlatego ja cały czas operuję na pojęciu ogniskowej wypadkowej i może być, że wypada ona poza samym układem obiektywu.
    Nie wiem na razie jak taki przypadek merytorycznie wytłumaczyć, ale postaram się jakoś dociec prawdy
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 09-08-2006 o 08:51

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Ale cały czas używasz nieprawdziwego (niedokładnego) równania 1/x+1/y=1/f Nie wiesz i nie możesz wiedzieć z jaką dokładnością się stosuje do układu soczewek pod nazwą Canon AF 100mm cośtam.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

IMHO używam prawdziwego równania, choć prostego - problem może być w modelu zastępczym całego układu optycznego, ale nie dotyczy on chyba nas, a firmę Canon Katalogi podają już nam gotowe dane - nie musimy się głowić nad ich obliczeniem, co rzeczywiście byłoby trudne.
    Nikogo nie zamierzam przekonywać do swoich racji. Ot, przedstawiłem moje rozważanie - ja się tego będę trzymać.
    Jeśli znajdziesz jakiś Twoim zdaniem pewny wzór podziel się nim.

BTW:
    Może napiszemy do Canona (nie tego w Polsce) o wyjaśnienie problemu?

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
    IMHO używam prawdziwego równania, choć prostego
    Prawdziwego dla układu z jedną cienką soczewką.
    - problem może być w modelu zastępczym całego układu optycznego, ale nie dotyczy on chyba nas, a firmę Canon
    Canon na pewno nie projektuje obiektywów w oparciu o to równanie

Katalogi podają już nam gotowe dane - nie musimy się głowić nad ich obliczeniem, co rzeczywiście byłoby trudne.
    Ale musimy się głowić, co te parametry rzeczywiście znaczą i z jaką dokładnością opisują układ.

Jeśli znajdziesz jakiś Twoim zdaniem pewny wzór podziel się nim.
    Pewnego wzoru w całej fizyce nie znajdziesz
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    Prawdziwego dla układu z jedną cienką soczewką.
    Powtórze raz jeszcze: każdy skomplikowany układ sprowadza się do układu zastępczego. Do parametrów tego prostego rówania IMHO podstawiane są dane z już przeliczonego modelu zastępczego.
    No nic, ja EOT w tym temacie.

BTW:
    Popełniłem o tym artykuł u siebie na stronie: www.urbanowicz.net.pl dział Artykuły

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Powtórze raz jeszcze: każdy skomplikowany układ sprowadza się do układu zastępczego.
    Mhm, samolot sprowadza się do rzuconego kamienia

FoFot.pl
    Canon IRC

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Staszów

Domyślnie

Samolotem raczej nie rzucamy ;-) Chyba że masz na myśli samolot-zabawke

BTW:
    Naprawdę chciałbym "usłyszeć" merytoryczne wytłumaczenie Twoich racji. Stwierdzenie takie, że "nie da się; to skomplikowany układ; dajmy temu spokój, połóżmy się i nic nie róbmy - zaufajmy danym katalogowym" jest chyba jakieś niepoważne. Czy masz absolutną pewność, że nie zbliżyłem się do jakiegoś rozwiązania? Nie twierdzę, że moje rozważanie jest 100% pewne, ale uważam, że zrobiłem jakiś krok w tym kierunku. A co Ty robisz? LOL'ujesz sobie ze mnie...
    Ostatnio edytowane przez Tomasz Urbanowicz ; 09-08-2006 o 12:43

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bytom

Domyślnie

Ja może inaczej zapytam. Nigdy nie bawiłem się w macro, ale ostatnio w Chorwacji czaiłem się na takiego robala :-), który wyglądał jak koliber. To jakiś gatunek ćmy (chyba) która latała sobie z długą rurką od kwiatka do kwiatka i wyglądało to naprawdę jak koliber. Problem w tym że te skoki od kwiatka do kwiatka były bardzo szybkie i to coś tylko na moment zawisało nad kwiatkiem. Walnąłem chyba ze 100 zdjęć tamronem 28-75, zanim AF się ustawił to robal był już gdzie indziej...w miarę ostre (na robalu) wyszło mi kilka. Jakie macie doświadczenia z tego typu zwierzątkami :-) ? Czym takie coś focić? Z tego co wiem to AF w obiektywach macro nie jest chyba za szybki...
    Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Naprawdę chciałbym "usłyszeć" merytoryczne wytłumaczenie Twoich racji. Stwierdzenie takie, że "nie da się; to skomplikowany układ; dajmy temu spokój, połóżmy się i nic nie róbmy - zaufajmy danym katalogowym" jest chyba jakieś niepoważne. Czy masz absolutną pewność, że nie zbliżyłem się do jakiegoś rozwiązania? Nie twierdzę, że moje rozważanie jest 100% pewne, ale uważam, że zrobiłem jakiś krok w tym kierunku. A co Ty robisz? LOL'ujesz sobie ze mnie...
    Jedna rzecz jest pewna: kąt widzenia zależy od ustawienia AF. Jednak nie wytłumaczymy tego równaniem soczewki i metodą ogniskowania, bo układy są zbyt skomplikowane. Pozostaje tylko doświadczenie. Możemy umówić się, że jakąś funkcję kąta widzenia nazwiemy ogniskową i można wtedy tą ogniskową zmierzyć.

Sprawdziłem swoje lensy. 85/1.8, 50/1.8, 18-55 zmieniają kąt widzenia w zależności od focusa. 100-300 nie (albo w mniejszym zakresie). Widać, że nie ma związku z metodą ostrzenia ani ze stałoogniskowością.

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 11 z 19 PierwszyPierwszy ... 910111213 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów