Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Softbox

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zakk Wylde
    Jeśli masz dobrąlampęktóra mocno błyska to jeszcze ok... ale jak masz lampę jak ja (420Ex która i tak słabo błyska) to wolałbym używać Pocket Bouncer niz Lumiqest softbox.
    Na 420EX uzywalem softboxa prawie rok. Mniej wtedy umialem ale gdybym zauwazyl ze sie nie sprawdza to pewnie bym go nie kupowal po raz kolejny do 580EX.
    Oczywiscie glowne zastosowania to koty na wystawach i portrety, ale i do doswietlania w plenerze na off-shoe cord rowniez sie sprawdza (wiem, blenda by byla lepsza ).

Co do plytaki - wysuwam ja tylko gdy nie uzywam softboxa - zdjecia grupowe, w pomieszczeniach o dziwnym kolorze scian i wtedy palnik 45 stopni w gore. Poza tym wylaczylem w lampie opcje dostosowywania sie do cropa przez co szerzej i mocniej nieco blyska.

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Na 420EX uzywalem softboxa prawie rok. Mniej wtedy umialem ale gdybym zauwazyl ze sie nie sprawdza to pewnie bym go nie kupowal po raz kolejny do 580EX.
    Oczywiscie glowne zastosowania to koty na wystawach i portrety, ale i do doswietlania w plenerze na off-shoe cord rowniez sie sprawdza (wiem, blenda by byla lepsza ).

Co do plytaki - wysuwam ja tylko gdy nie uzywam softboxa - zdjecia grupowe, w pomieszczeniach o dziwnym kolorze scian i wtedy palnik 45 stopni w gore. Poza tym wylaczylem w lampie opcje dostosowywania sie do cropa przez co szerzej i mocniej nieco blyska.

Vitez jak włączyć w 580 funkcję o której piszesz - jestem żywo zainteresowany. Tylko pls nie odsyłaj mnie do instrukcji, bo ją zgubiłem

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Vitez, a jak ty ja wylaczyles? Bo z tego co pamietam moja 580'tka na 20D z wylaczona opcja dostosowywania wogole nie blyska
    ...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Avadra_K
    Tylko pls nie odsyłaj mnie do instrukcji, bo ją zgubiłem
    Instrukcje znajdziesz na forum .

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Vitez, a jak ty ja wylaczyles? Bo z tego co pamietam moja 580'tka na 20D z wylaczona opcja dostosowywania wogole nie blyska
    A moja blyska .

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Instrukcje znajdziesz na forum .

A moja blyska .
    No dobra znalazłem - wielkie dzięki, nieuzyty jesteś Zamiast pomóc to mnie do czytania zmuszasz:-o Chcesz żebym się przemęczył, albo co gorsza oślepł od tych literek ?:razz:

Miasto
    USA

Domyślnie

A moja blyska .
    Moja juz tez Cos mi sie musialo uwidziec
    ...

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Domyślnie

No dobra znalazłem - wielkie dzięki, nieuzyty jesteś Zamiast pomóc to mnie do czytania zmuszasz:-o Chcesz żebym się przemęczył, albo co gorsza oślepł od tych literek ?:razz:
    Czytanie nie zaszkodzi

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

http://rtfm.killfile.pl/#RTFM

"Istnieje starodawna i poważana tradycja: jeśli w odpowiedzi ujrzysz "RTFM", osoba, która to napisała, sugeruje Ci, byś Przeczytał Przyjazną Dokumentację (Read The Friendly Manual). I najczęściej ma rację. Zatem zrób to.

RTFM posiada młodszego krewniaka: jeśli w odpowiedzi dostaniesz "STFW", osoba, która to napisała, sugeruje Ci, że powinieneś Przeszukać Przyjazną Sieć (Search The Friendly Web). I najczęściej ma rację. Zatem zrób to.

Na forach mogą Cię odesłać do archiwum. Niektórzy są tak mili, że nawet podadzą Ci tytuł wątku, w którym problem został rozwiązany. Ale nie powinieneś na to liczyć; sam przeszukaj archiwum, zanim zadasz pytanie.

Często osoba odpowiadająca w ten sposób ma przed oczami dokument lub stronę WWW, której potrzebujesz, i widzi to, czego szukasz. Taka odpowiedź oznacza zatem, że a) potrzebna Ci informacja jest łatwa do odnalezienia, b) nauczysz się więcej, szukając jej samodzielnie, niż jeśli podać Ci ją na tacy.

Nie powininno Cię to urazić. Nie zignorowaliśmy Cię i w ten sposób daliśmy Ci do zrozumienia, że jednak zasłużyłeś na odpowiedź - właśnie ją dostałeś. Powinieneś raczej być wdzięczny za babcine pobłażanie. "

"Istnieją techniczne środowiska dyskusyjne, w których z powodu źle pojętej superuprzejmości piszącym nie wolno wspominać o błędach znalezionych w cudzych postach - "jeśli nie chcesz pomóc użytkownikowi w tym, o co pyta, to się nie odzywaj". Doświadczeni użytkownicy opuszczą taką grupę, a dyskusje tam zmienią się w bezsensowną paplaninę. Grupa stanie się bezużyteczna jako forum techniczne.

Wyolbrzymiając - albo forum będzie (w ten sposób) milutkie, albo użyteczne. "

Wybor nalezy do Was - uzytkownikow .

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Vitez, no dobra OK, :razz:
    Biję się w piersi, idę na pielgrzymkę, zaczynam samoumartwienie, pokutę (do wyboru) - musisz zaraz z takim wykładem.

Przyjąłem do wiadomości, przeczytałem, wydrukowałem, ba mało tego, za raz w pierwszych słowach podziękowałem za podpowiedź.

:wink: Swoje lata już mam i nie jedno w życiu robiłem, w kilku forach dyskusyjnych uczestniczyłem, więc mogłeś sobie darować wykład na temat "RTFM", "STFW", wierz mi, nie każdy kto ma mniej niż 2000 postów (na danym forum) jest ignorantem. :rolleyes:

Zastanawiam się czy każdą osobę, która napisze coś w stylu lżejszym, niż śmiertelnie poważnym, a nie jest Ci znana osobiście zostaje uraczona tego typu odpowiedzią?

Natomiast, jeżeli faktycznie odpowiedź, którą napisałeś, była przeznaczona dla mnie, jestem głęboko zobowiązany, chociaż przy personalizacji odpowiedzi powinno się raczej unikać sformułowań typu:

” Nie powininno Cię to urazić. Nie zignorowaliśmy Cię i w ten sposób daliśmy Ci do zrozumienia, że jednak zasłużyłeś na odpowiedź - właśnie ją dostałeś. Powinieneś raczej być wdzięczny za babcine pobłażanie."

Przepraszam my kto? : Król, Moderator, Wannabe?

Strasznie mi przykro, że za raz bierzesz wszystko tak dosłownie i do Siebie: rolleyes:

I jeszcze jeden drobiazg, zawsze mi się wydawało, że fora powstały po to, aby ich użytkownicy dzielili się między sobą: swoimi doświadczeniami, znajomością zagadnień, sprzętu, metod postępowania, etc. A czego się tym czasem dowiedziałem (pozwolę sobie na kolejny cytat):

"Istnieją techniczne środowiska dyskusyjne, w których z powodu źle pojętej superuprzejmości piszącym nie wolno wspominać o błędach znalezionych w cudzych postach - "jeśli nie chcesz pomóc użytkownikowi w tym, o co pyta, to się nie odzywaj". Doświadczeni użytkownicy opuszczą taką grupę, a dyskusje tam zmienią się w bezsensowną paplaninę. Grupa stanie się bezużyteczna jako forum techniczne.

Wyolbrzymiając - albo forum będzie (w ten sposób) milutkie, albo użyteczne. "

Forum powinno być użyteczne , oczywiście zgadzam się z Tobą w 10.000.000%, jednak od forum również (zwłaszcza ogólnie dostępnego) oczekuje się również aby byłu przyjazna dla użytkowników i to nie w sposób jaki za zwyczaj, stosowany jest przy tworzeniu „instrukcji obsługi”.;-)

Pozdrawiam i EOT

Miasto
    USA

Domyślnie

Jak juz bedziesz tu dluzej i dojedziesz do 2000 postow to zobaczysz jak czesto powtarzaja sie pewne watki.

Gwarantuje Ci, ze ogladajac ten sam podstawowy temat z zakresu instrukcji *nasty raz uznasz tekst "wez chlopie w lape ta instrukcje i ja poczytaj bo po to ja masz" za bardzo mila odpowiedz
    ...

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów