Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Wątek: Softbox

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie Softbox

Witam!
    Czy ktoś miał do czynienia z takim softbox'em?
    http://www.allegro.pl/item118857115_...olta_inne.html
    Dzięki za info
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Początki nałogu Awatar stratus
    Miasto
    Warszawa/Ochota czasem Hajnówka:)))

Domyślnie

Widzę takie cóś poraz pierwszy, trochę zabawnie wygląda ta dmuchana poduszeczka ale może być dobrą alternatywą dla softbox'ów zajmujących miejsce w torbie. Ciekawe rozwiązanie, jednak jak się ma do tych niepompowanych to nie mam pojęcia. Może sam sie skuszę.

Domyślnie

Mam SB Lumiquesta za 3x tyle i nie myślę, że jest on 3x lepszy. W sumie to banalne urządzenie i pompowane, czy nie miejsca nie zabiera. Jeżeli dramatycznie nie zżera światła (mój ca 1 EV) to jest ok. Niestety, nie podają redukcji natężenia.

EDIT: Nie wiem, czy chciałbym pompowany: niepompowany wystarczająco egztycznie wygląda.

Domyślnie

A jak sie dziurka zrobi to co łatki i budapren?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stratus
    Widzę takie cóś poraz pierwszy, trochę zabawnie wygląda ta dmuchana poduszeczka ale może być dobrą alternatywą dla softbox'ów zajmujących miejsce w torbie.
    Softbox Lumiquesta niepompowany jest skladany - zajmuje tyle miejsca w torbie co zwykly zeszyt szkolny 60 kartkowy .

Początki nałogu Awatar szycho
    Miasto
    M-bórz

Domyślnie

Oki. Dzięki za odpowiedzi. (Butapren gdzieś jeszcze mam) Pytanie drugie dotyczy montowania softbox'ów na lampę tudzież na żarówkę błyskową. Czy muszę zakupić softbox z detykowanum mocowaniem czy mają je w wersji uniwersalnej. Chwilowo bardziej myśle o żarówce błyskowej. Lampa sie zbiera
    Dzięki
    EOS 40D+BG-2N/350D+BGE3; EFS18-55/3,5-5,6 II, C50/1,8, C100/2,8, T28-75/2,8, C100-400IS L, 430EX, DMIII, Lowepro Nova 4 AW/Rover AW II, RUP-43, Sherpa 600R/Phottix KB-1, MARUMI CPL DHG i inne gadżety...
    www.tomaszszyszko.pl

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Softbox Lumiquesta niepompowany jest skladany - zajmuje tyle miejsca w torbie co zwykly zeszyt szkolny 60 kartkowy .
    Myślę, ze slawi mówił tu i opisywał wygląd na lampie. Sam mam tali Lumiqest i po testach nie chce mi sie nim robić. Jak każdy softbox po pierwsze zżera śiwatło po drugie je ukierunkowuje oświetlając niewielki skrawek kadru (przy szerokich planach). najlepiej nadaje się do wąskich portetów... na pewno nie na śluby i reportaże, w których to z pewnością ten softboź nie pomoże (za to wygląda full profi, ale to jest oszukiwanie samego siebie).
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zanussi
    Myślę, ze slawi mówił tu i opisywał wygląd na lampie.
    Ale ja pisalem do ciebie cytujac ciebie - pisales o alternatywie dla softboxow zajmujacych duzo miejsca w torbie to podalem argument ilez to miejsca zajmuje Lumiquest softbox.

Sam mam tali Lumiqest i po testach nie chce mi sie nim robić. Jak każdy softbox po pierwsze zżera śiwatło po drugie je ukierunkowuje oświetlając niewielki skrawek kadru (przy szerokich planach). najlepiej nadaje się do wąskich portetów... na pewno nie na śluby i reportaże, w których to z pewnością ten softboź nie pomoże (za to wygląda full profi, ale to jest oszukiwanie samego siebie).
    A dlugo go testowales? Ja uzywam sporo ponad rok i sprawdza sie swietnie nie tylko przy portretach. No ale pewnie oszukuje samego siebie a zdjec wlasnych nie ogladam

Początki nałogu
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja od wczoraj jestem posiadaczem Lumiqest softbox, i dopiero go poznaje ale jestem zadowolony z tego co do tej pory wypróbowałem.

Vitez--> sprawdzałeś czy są jakieś efekty na + jeśli na lampie jest wysunięta ta płytka rozpraszająca ? Głowica przestaje wtedy zoomować ale to wydaje mi się właśnie korzystne bo przecież zależy nam na jak największym obszarowo źródle światła. Może udzielisz mi małego "know how" z użytkowania softboxa, co i jak robić żeby efekty były najlepsze ?

Początki nałogu
    Miasto
    Metropolia Trzebinia :D

Domyślnie

Chola zajączki :wink:

przeczytajcie dobię to Link 1 i to Link 2

Ja wychodze z założenia że dufuzor którego nie mam jeszcze jest dobry do robienia zdjęc w aysokich ogniskowych jako światło które wspomaga światło dzienne. Samo użydkowanie lampy z dyfuzorem np. na koncertach itp. to bezsensowna strata światła (nie czarujmy się... dyfuzor to zminiejszanie światła).

Nie chce mi się lookac do zeszytu z fizyki ale z czego co pamiętam to światło zmniejsza się od odległości do kwadratu.

Jeśli chodzi zaś o softbox to raz za czas można by go użyć (np jak pomieszczenia są wysokie i nie da się by aitło odbiłajo się od sufitu).

Jeśli masz dobrąlampęktóra mocno błyska to jeszcze ok... ale jak masz lampę jak ja (420Ex która i tak słabo błyska) to wolałbym używać Pocket Bouncer niz Lumiqest softbox.

Ale zawsze mogę się mylic. :wink:

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów