co to to wogóle jest??Zamieszczone przez mganko
- sam jestem ciekaw...
co to to wogóle jest??Zamieszczone przez mganko
- sam jestem ciekaw...
| yyy...zdjęcia poszedłem robić... |
to taka Polska firma produkująca lampy. Często wysiadają w nich palniki. Moim zdaniem lepsze ELFO
yhm...
no a od elfo lepsze elinki...
ale elfo tańsze.dużo.
W Marko nie tylko palniki. Grzeją się nawet jak nie błyskają, jak robisz przerwę, żeby się modelka podmalowała, to warto je wyłączyć, bo potrafią odmówić współpracy i trzeba chłodzić. Aha, i fotocelę mają gdzieś z tyłu ukrytą. Przy czarnych ścianach, gdy na lampie jest duży softbox to sprawia problemy - musiałem ją małą lampką z pieska wyzwalać.
Tańsza alternatywa do elinek - elfo. Chyba serwis szybszy.
Nie wiem jak jeszcze tańsze jinjangi z funsportu, nie pracowałem na nich dużo, to nie mogę się wypowiedzieć. O lampach, bo o srewisie funsportu to mam bardzo pozytywne zdanie. Ale gdybym ja kompletował studio, to wziął bym je pod uwagę (ze względów finansowych, oraz mam ich blisko, bo w centrum Łodzi niemal)
Lamp im więcej tym lepiej, tak napawdę - wygodniej się pracuje, mniej zmian softboxów czy innych pierdułek - przyciągasz tylko odpowiednią lampę, podłączasz, mierzysz i robisz.
Jak do teł zrobisz wieszak z jakimś zmieniaczem, to już masz praktycznie wszystko - wieszasz tam do wyboru kartonowe, a jak potrzeba to i na to zarzucisz zwykły gnieciuch czy fizelinkę, przypniesz spinaczem - 0.5 min roboty i tło zmienione.
Nieodzowna w studio jest drabina (4 metry masz jak mówisz). Pasuje czasem jako rekwizyt, a i wleźć i zdjęcia z niej robić można. No i oczywiście jak w lampie pod sufitem coś piardnie to się przydaje.
Marko Flash - badziewie kiedy juz pisalem dlaczego powtarzac sie nie bede troche tansze ale nie warte zachodu i ten smieszny facecik ktory to sprzedaje...
Polecam Bowens. Angielska solidna firma. W Polsce dystrybuuje ją FOTO7 z Gliwic. Sam ma dwie i naprawdę kawał solidnego sprzętu. Jeśli do nich podjedziesz ujżysz wszelakiej maści systemy pantografowe, ststywy, lampy i co tam sobie do studia chcesz....
pozdrawiam i życzę udanych zakupów
Oko plus aparat - dobrana para.
sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....
tak jak napisal minek:
ja tez uzywam yingyang`ow z funsports narazie mam 3 lampy 200Ws
ale planuje jeszcze kupic 2x600Ws
i do duzego studia ci tez radze kupic mocniejsze 600 lub nawet 800Ws
lampy sa dobrze wykonane od 400 w gore maja wlasne chlodzenie i serwis oraz obsluga jest ok
no i w porownaniu z elfo czy bowensem nie sa zle albo nawet na tym samym poziomie tylko ze chinskie
Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl
dzięki wielkie ))
shaqi ale po co mu 800 Ws???!!!!
a co do Bowensa - to za Zanussim - masz czas oglądnąć, pieniądze by wydać - to naprawdę warto.
Ostatnio edytowane przez Il fuoco ; 06-08-2006 o 08:38
a moze tutaj znajdziesz cos dla siebie http://www.allegro.pl/item117642444_...30_taniej.html