Cytat Zamieszczone przez latet
Chyba nie ma nic innego o tym zakresie zooma.
A moze jest coś sensownego o podobnym zakresie?
Z tym że ja musze mieć to 18 mm (lub mniej ;-),
natomiast aż 125 nie jest mi niezbędne, choć bardzo przydatne.
Poniżej 100mm nie chciałbym schodzić. No, w najgorszym wypadku
(najwęższy zakres) zaakceptuję 18-85, o ile bedzie to szkło przyzwoitej
jakości za korzystną cenę (tzn. wyraźnie lepsze od Sigmy 18-125).
Przy takich wymaganiach co do ogniskowych jakie stawiasz to nie ma innego szkla o takim zakresie.
Z okolic 18mm sa:
18-125 Sigma
18-50 Sigma 3.5-5.6 (jakosc porownywalna do kitowca 18-55 ale solidniej wykonana, metalowy bagnet, ciezka i do wszystkich dSLR a nie EF-S)
18-50 2.8 EX - nowosc, malo o niej opinii ale na razie wszystkie bardzo pozytywne, ale dosc drogie szklo - czy warto placic tyle i pakowac sie w system APS? Dla mnie nie - wole uniwersalne szkla i do dSLR i do SLR
18-55 3.5-5.6 Canon EF-S
17-85 4-5.6 IS USM - ma USMa i IS i przyjemny zakres, ale ciut ciemniejszy od tej Sigmy no i cena zdecydowanie nie warta jakosci (ok 3,5 tys? dobrze pamietam?)
i last but not least 17-40 4L ktory z tego zakresu wybitnie wybija sie szybkoscia i cisza AF oraz super jakoscia, ale zakres ciebie nie interesuje

zdecydowalem sie na lampe 550EX.
580 jest znacznie drozsza. Co waszym zdaniem
uzasadnia taką roznice w cenie?
Nie wiem co uzasadnia. Jedyna konkretna roznica jaka pamietam pomiedzy tymi lampami to taka ze 580EX dopasowuje sile blysku do cropa matrycy. Czyli gdybys sie chcial przesiasc z 300D na cos z cropem 1.3x albo uzywac rownoczesnie i analoga - to ta lampa na wszystkich body sobie dobrze poradzi, podczas gdy pozostale maja tendencje do bledow w pomiarze przy cropie 1.6 .

latet - swieży "przechrzta" Minolta ---> Canon :-)
Zamiast 300D trzeba bylo brac D7D