Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 26 z 26

Wątek: Jak robicie galerie?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sal
    Czy Arles umożliwia wstawianie wybranych informacji z Exifa pod zdjęciem? Szukałem wczoraj ze 2h i niestety nic takiego nie rzuciło mi się w oczy (informację z Exifa widziałem tylko w 'Viewerze').
    A ktora masz wersje? Moj (5.5) umozliwia.
    Po wybraniu Source Folder klikam na 'Browse' , potem na Exif Info, potem na Summary, potem na Select Fields, tu wybieram co chce miec z Exifa i wychodze z Browsera (chyba ze jeszcze cos chce w nim namieszac ale to inna bajka , np kolejnosc). Nastepnie tam gdzie chce wstawic podpisik z Exifa (np Image Title w zakladce Titles) wybieram "Image Exif Summary" .

Dwie uwagi: Arles nie radzi sobie dobrze z duzymi plikami, czesto nie czyta z nich informacji , exifa czy nawet nie radzi sobie z ich pomniejszaniem... ja odpalam Arlesa na juz pomniejszonych Irfanem obrazkach.
    Drugie: raz ustawione Exif Summary ustawia sie na stale, nawet po zamknieciu i otwarciu na nowo Arlesa jest nadal to samo Exif Summary ustawione - nie trzeba dla kazdego obrazka oddzielnie (minus - przydaloby sie czasem taka mozliwosc dla kazdego obrazka inne dane z exifa).

Bywalec Awatar pejot
    Miasto
    B-stok

Domyślnie

A ja używam cam2pc - sporadycznie, jeśli nie mam za dużo czasu - ale ze względu na prostotę i wszelkie niezbędne funkcje bardzo go sobie chwalę (wybrane dane z exifa, slideshow itp). Poza tym cam2pc to całkiem niezła przeglądarka i zarazem downloader zdjęć z aparatu. Jeśli zaś nigdzie mi się nie spieszy, wolę ręcznie pobawić się w dreamweaver (przykład: http://www.pejot.osiedle.net.pl/foto/chmury/index.htm )

btw- może zna ktoś program, który robiłby dokładnie to samo automatycznie?

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krwisty
    Ja osobiscie do galerii preferuje cos dynamicznego w php - miniaturki generuja mi sie samoistnie, tekst z exifow rowniez . Wystarczy zatem wrzucic zdjecia np po ftp (i rzecz jasna miec obsluge php na serwerze). Do tego polecam galerie MiG, ktora ma naprawde ogromne mozliwosci konfiguracji, oraz co aktualnie uzywam, chociaz jest w fazie beta galerie kumpla - probka galerii dostepna pod miasto.org. Gdyby ktos potrzebowal tej drugiej zrodlo, prosze dac znac.
    Fajna ta testowa galeryjka - troche duzo fotek ale chodzi naprawde przyzwoicie
    5D + L

Dopiero zaczyna Awatar SebastianD
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

w miarę przyzwoite galerie robi Photoshop CS2.
    Jakby ktoś chciał zerknąć - przetestowałem...

galerie html-owe:
    www.sebastiandackow.com/test
    i www.sebastiandackow.com/test2

galerie flashowe (tak, tak )
    www.sebastiandackow.com/test3
    www.sebastiandackow.com/test4

tylko sobie ustawcie rozdziałkę większą niż 1024x768, bo foty duże dałem trochę... za duże i cała strona może się nie zmieścić na monitorze.

wszystko działa wyjątkowo prosto. parę ustawień (by piknie było) wskazanie katalogu "z" i katalogu "do" i voila! 2 minuty i galeria gotowa...

proste jak gorący kubek
    Ostatnio edytowane przez SebastianD ; 10-02-2006 o 15:24
    Canon dSLR + szkieł parę...

Uzależniony Awatar djtermoz
    Miasto
    Boston

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SebastianD
    w miarę przyzwoite galerie robi Photoshop CS2.
    I kasze w kodzie tez robi przy okazji... No ale nikt nie jest idealny.

Ja zrezygnowalem z dlubania wlasnej galerii recznie. Za duzo czasu na to schodzi. Dlatego cenie sobie pbase. Za smieszne $30 na rok mam 300MB na fotki, obsluge prosta jak konstrukcja cepa, mozliwosc dodawania komentarzy przez odwiedzajacych, itd.

Dopiero zaczyna Awatar SebastianD
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ja je traktuje jako "dodatek" do strony - sposób prezentacji/udostępnienia fot klientowi/znajomym. Przy takim podejściu nic mi się nie kaszani... wrzucam taką galerię w osobny katalog i po sprawie.
    Canon dSLR + szkieł parę...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów