Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 39

Wątek: Jak zabrac sie do sesji fotograficznej z modelka??

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie Jak zabrac sie do sesji fotograficznej z modelka??

No wiec zostalem namowiony przez kolezanke zeby zrobic jej cos w rodzaju sesji zdjeciowej. Jestem amatoram i nie do konca zdaje sobie sprawe jak sie do tego zabrac. Sprzet tak jak w stopce.

Jesli bylibyscie zarzucic kilka rad to bylbym wdzieczny.Interesuja mnie aspekty techniczen ale takze sposob podejscia do modelki.Czy pozostawic jej kwestie ustawiania sie do obiektywu czy tez kierowac nia??

Bardzo prosze o konstruktywne rady...

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Na poczatek zobacz Szkole Fotografii CB. Tam jest stosowny temat i dyskusja
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Bywalec Awatar mganko
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

co do podejścia do modelki to możesz jej coś zasugerować żeby jakoś się ustawiła ale nalegaj też żeby sama zaczęła "grać". Ważna też jest atmosfera, polecam jakąś muzykę w trakcie sesji i pełen luz

Początki nałogu Awatar crater

Domyślnie

dzieki mganko

Gdzie lepiej namowic modelke na pozowanie na pierwszy raz?Plener czy wnetrze??

Pełne uzależnienie Awatar thorin
    Miasto
    Silesia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crater
    dzieki mganko

Gdzie lepiej namowic modelke na pozowanie na pierwszy raz?Plener czy wnetrze??

na pierwszy raz nie polecam plenerow

a na powaznie tak jak pisal mganko, luz przede wszystkim, ale polega to tez na tym zeby pracowac nad tym jak czuje sie model/modelka, nie popedzac, nie narzekac, nie ustawiac modelki wlasnymi recami i kazac wytrwac w pozie az ustawimy: ostrosc, wartosci nastaw, kadr i minie cala wiecznosc nim zrobimy pstryk, warto przestrzelic parenascie fotek ot tak luzno zeby fotografowaana osoba zauwazyla ze aparat wcale nie jest straszny, ze mozna sie smiac i byc naturalnym, ciagle mow ze jest swietnie ale sprobuj tak a sprobuj tak o super, to moze jeszcze tak ? i jak sie rozluzni cyknac dobra fote w naturalnej pozie, opowiedz tez zenujacy dowcip i zanos sie smiechem, modelka napewno tez sie usmiechnie a wtedy seria ! i gadaj gadaj gadaj, o byle czym. Plener czy wnetrze to zalezy od Ciebie jaki klimat chcesz miec na zdjeciu, przy oknie masz bardzo ukierunkowane swiatlo a bez lamp wiadomo, ciemno, w plenerze mozesz robic co Ci sie zywnie podoba, foty pod swiatlo (daje ladna aureole naokolo linii wlosow) i swiatla jest pelno, polecam wziac kartke A4 biala, zeby poodbijac swiatlo i zniwelowac w ten sposob cienie na twarzy.

pozdrawiam
    krzysiek

EDIT:

w razie braku pomyslow na zenujacy dowcip forum rowniez sluzy pomoca

Cytat Zamieszczone przez Michal-Czuba
    Wklejka z GG dosłownie sprzed chwilki :

(...)
    16:28:21 michal-czuba
    a ja chyba sie przejde tu do mojego kosciolka ;d
    16:29:25 Misia
    porobic fotki?
    16:29:34 michal-czuba
    przeciez nie pomodlic :P ;-)
    16:29:39 Misia
    <LOL>
    16:29:54 Misia
    tak tylko dla pewnosci pytalalm.....
    Ostatnio edytowane przez thorin ; 05-08-2006 o 17:00
    przebłysk geniuszu japońskich inżynierów posiadam, człowieku, dziewiętnastoletni Canon...
    pozor, teď vyletí ptáček, usměj se hezky a řekni sýr.

Uzależniony Awatar Diodak
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

To co napisał thorin jest dobre chociaż ja się krzywię jak coś jest nie tak, kiwam głową i wiadomo że trzeba coś zmienić . Ale koniecznie komplementy. Powiedzieć że ładnie w tym stroju wygląda, że ma piękny uśmiech, że się fajnie ustawiła. Zaproponuj żeby przygotowała jej zdaniem fajne ciuszki. Niech czuje że współtworzy te zdjęcia.

Pierwszy raz (i nie tylko) polecam plener, jest dużo światła i większa przestrzeń. Trzeba tylko uważać aby modelkę słońce nie raziło czyli używamy blendy lub fotografujemy mając słońce za jej plecami. Nie robić przerw!!! tylko te konieczne np. na poprawę make-up'u jeśli taki jest, na wypicie wody, siku .

Przy pierwszych tego typu zdjęciach - zarówno dla modelki jak i fotografa - trzeba mieć dystans do tego co wyjdzie.
    EOS 450D, EF 24mm 1.4 L, EF 50mm 1.2 L, EF 24-105mm L, EF-S 10-22mm

Bywalec Awatar mganko
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

tak pstrykaj nawet jak Ci coś źle leży, chodzi o to żeby nie stresowac modelki zwracaniem uwagi że coś tam nie tak. W moim przypadku najlepsze zdjęcia zawsze mi wychodzą po pierwszej godzinie pracy, wtedy już jest odpowiednia atmosfera i ogółem jest bardziej naturalnie

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

No dzięki Thorin ;P

Co do modelki - dziewczyny czasem czują się pewniej, gdy wezmą ze sobą jakąś dobrą koleżankę. Koleżanka za wszelką cenę ma cały czas mówić "o tak ładnie wyglądasz" - sprawdzone, bardzo dodaje pewności modelce . Aha - tylko uważaj tylko, żeby się nie rozgadały, bo g...uzik z sesji .

Bywalec Awatar mganko
    Miasto
    Pruszków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal-Czuba
    No dzięki Thorin ;P

Co do modelki - dziewczyny czasem czują się pewniej, gdy wezmą ze sobą jakąś dobrą koleżankę. Koleżanka za wszelką cenę ma cały czas mówić "o tak ładnie wyglądasz" - sprawdzone, bardzo dodaje pewności modelce . Aha - tylko uważaj tylko, żeby się nie rozgadały, bo g...uzik z sesji .
    co do koleżanki to nie wiem czy to dobry pomysł. Nie zawsze się sprawdza. Moim zdaniem najlepsza konfiguracja to 1 na 1 czyli modelka i fotograf

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mganko
    co do koleżanki to nie wiem czy to dobry pomysł. Nie zawsze się sprawdza. Moim zdaniem najlepsza konfiguracja to 1 na 1 czyli modelka i fotograf
    Ok uzupełnię - przy modelce którą znamy i ona zna nas - owszem. Przy dziewczynie "zaczepionej na ulicy" - koleżanka się przydaje. Przynajmniej tak mi wychodzi z moich obserwacji

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów