Zamieszczone przez
MMM
Mam w tej chwili 3 egzemplarz z tego samego źródła (ABFOTO) i zaraz będę mieć czwarty bo już nie mogę z tym wytrzymać.
Pierwszy robił BF kiedy ustawiał ostrość od strony makro tzn. za daleko przesuwał i omijał cel.
Drugi robił FF zawsze. Poszedłem na Żytnią i zaczęliśmy nim kręcić. Skończyła się regulacja w obiektywie a on dalej robił FF.
Trzeci jak już pisałem wyżej lubi sobie szarpnąć pierścieniem i ma jakiś luz obiawiający się na zmianę FF/BF. Tylko ok. 1/3 zdjęc jest trafiona w punkt.
Wszystkie posiadane przeze mnie egzemplarze miały niezbyt dobrą precyzję. Bardzo często po wycelowaniu (nieruchomy aparat na statywie) obiektyw ustawia sobie na coś ostrość, po czym robi korektę na FF żeby natychmiast zrobić korektę na BF i zazwyczaj i tak jest źle. Wygląda na to że tam jest jakiś luz i silnik nie może wykonać bardzo małego i precyzyjnego kroku.
Zodiakalny Rak: Nawet się nie zastanawiaj tylko bierz 85/1.8. 50-tka jest ciut ostrzejsza i pozwala na trochę dłuższe czasy z ręki ale chyba trzeba mieć szczęście żeby trafić na egzemplarz z dobrym AF. Jeszcze nie słyszałem żeby ktoś narzekał na 85-tke, to naprawdę dobry obiektyw.