Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Cspro i nie tylko

Domyślnie Cspro i nie tylko

Szukalem czegos o Cspro i nie tylko ale na forum nie znalazlem za duzo
    wiec podam co znalazlem na necie.Osobiscie przymierzam sie do zakupu( moze zle robie ??) Cspro i ciekaw jestem czy ktos na forum go uzywa.??
    Widzialem ze jest do 10d ,20d i 5d i jedynek

link 1 - porownanie

test flagi
    test 2 bardziej widoczne

moze ktos ma lepsze przyklady , kiedys znalazlem a teraz cos nie moge .
    Pozdrawiam Dariusz
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

No mam i uzywam Na pewno nie zastąpi ostrego zdjęcia. Poniżej porównanie wywołanego RAWa zupełnie bez ostrzenia (i bez jakichkolwiek poprawek) i wyostrzone CSPro na ustawieniach standardowych.

To 100% crop z centrum kadru
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 05-08-2006 o 13:31

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Janusz, a jak to się sprawuje przy skalowaniu w dół? Czy można z tego zrobić automat, który w miarę sensownie (i znacząco lepiej w porównaniu ze zwykłym bicubic+smart sharpen) będzie robił fotki do galerii - 900x600? Nie chodzi mi o automatykę, bo z tym sobie poradzę, ale bardziej o jakość.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Do skalowania w dół uzywam WP Pro ma lepsze algorytmy do zmniejszania i podostrzania od "zwykłego" zjechania do docelowego rozmiaru zwykłym bicubic.
    Wiem, że niektórzy maja inne zdanie na temat wielokrotnego zmniejszania ale... to trochę tak jak z algorytmami wygładzania danych z pomiarów. Dla dobrych danych jednokrotny przebieg daje niezłe rezultaty ale różnice wychodzą jak dane są obciązone większymi błedami losowymi gdzie dopiero wielokrotne przebiegi dają radę Podobnie jest ze zdjęciem - dobre, ostre "z natury" zwykle wymaga mniej poprawek albo wcale.

Ja tam używam WP Pro i sobie chwalę - daje się zrobić automat.

Niezły jest http://www.faststone.org/ resizer ale mało go używałem.
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 05-08-2006 o 14:14

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Muflon, przetestuj xnview. Linuxiarskie i ma 9 algorytmow zmiany rozmiaru fot Automat tez jest.
    ...

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Mój problem generalnie polega na tym, że od jakiegoś czasu wychodzą mi naprawdę ładne, ostre fotki w full size - ale jak przychodzi do generowania 900x600, to ile bym nie kręcił, ile bym nie kombinował, to wychodzi średnio, wręcz gorzej niż w 100%. Niby wszystko teoretycznie wiem - nie wyostrzać w C1, próbować różnych metod, skalować etapami... a efektów brak

Cytat Zamieszczone przez KuchateK
    Muflon, przetestuj xnview. Linuxiarskie i ma 9 algorytmow zmiany rozmiaru fot Automat tez jest.
    Imagemagick ma chyba jeszcze więcej :-) I niewiele z tego wynika

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muflon
    Mój problem generalnie polega na tym, że od jakiegoś czasu wychodzą mi naprawdę ładne, ostre fotki w full size - ale jak przychodzi do generowania 900x600, to ile bym nie kręcił, ile bym nie kombinował, to wychodzi średnio, wręcz gorzej niż w 100%. Niby wszystko teoretycznie wiem - nie wyostrzać w C1, próbować różnych metod, skalować etapami... a efektów brak
    Sprobuj ciut innego formatu np. 930x610 albo 870x590 - mnie się też to zdarza że w niektórych rozmiarach dana fotka wygląda gorzej niż 100%

EDIT: Ten resize z faststone jest niezły pobawiłem się trochę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body
    No mam i uzywam Na pewno nie zastąpi ostrego zdjęcia. Poniżej porównanie wywołanego RAWa zupełnie bez ostrzenia (i bez jakichkolwiek poprawek) i wyostrzone CSPro na ustawieniach standardowych.

Dziekuje bardzo za pomoc, paypal odpalilem i juz na hdd po pracy sprawdze .

Pozdrawiam Dariusz
    Ostatnio edytowane przez Dzygit-Dublin ; 05-08-2006 o 20:15
    pare sloikow i jedno body ......... ostatnio uzywane 9 lat temu czas nanowo zaczac przygode ....

Uprawnienia umieszczania postów