Witam wszystkich forumowiczów.
Co prawda uczestnictwo w tym forum zaczynam od zadawania pytań, ale niestety tak się złożyło.![]()
Postaram się w przyszłości to zmienić i brać aktywny udział w dyskusjach.![]()
Mam umiarkowane zorientowanie w fotografowaniu, bo dotychczas w wolnych chwilach, od 8 lat pstrykałem różności za pomocą Canona 500N i obiektywu 28-80.
Ale czas pójść za nowinkami technicznymi i oto kosztem intensywnej pracy udało mi się w końcu nabyć korpus 350D.
Z kitowego obiektywu zrezygnowałem, gdyż sądziłem, że mój stary Canon 28-80mm, będzie mógł "kita" zastąpić.
Ale tu zaczyna się problem.
Obiektyw który mam jest słabiutki optycznie i dopiero teraz to wyraźnie widzę. Aż żal go używać, bo 350D, ma spore możliwości, a nie mogę z nich skorzystać, bo szkiełko jest zbyt słabe.
Mam więc pytanie w jaki obiektyw wyposażyć 350d, by móc pełniej korzystać z tego sprzętu.
Wyjaśniam od razu, że obiektyw będzie wykorzystywany głównie do portretów, scen z ulicy i fotografii przyrody, oraz innych przypadkowych motywów. Architektura mnie zbytnio nie interesuje.
Zależy mi bardziej na jakości optycznej, niż na szerokim zakresie ogniskowych.
Bardzo ważnym kryterium jest też cena.
Na obiektyw nie wydam więcej niż 1200 zł, bo po prostu nie mam więcej i mieć nie będę (to więcej niż moja pensja, więc nie ma o czym mówić).
Dlatego rozglądam się za obiektywem, który umożliwia robienie dorych optycznie zdjęć, a jego zakres ogniskowych zawierałby się w granicach 17-135mm (w dowolnych konfiguracjach).
Wiem, że dobrze byłoby uzbierać pieniądze na "L", ale w moim wypadku trwałoby to dłużej niż rok, i przez ten czas musiałbym fotografować marnym szkłem.
Czytałem wiele wątków na tym forum i mniej więcej orientuję się jakie odpowiedzi uzyskali inni pytający, lecz mimo wszystko prosiłbym o spojrzenie na mój wątek i wpisanie swoich sugestii.
Dziękuję
pozdr.
Kotwic