Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 19

Wątek: z G5 na 30D,szklany dylemat

marcepan
    Guest

Domyślnie z G5 na 30D,szklany dylemat

Hej czesc,witam wszystkich forumowiczow!
    pomozcie prosze czlowiekowi bo mi sie juz zaciemnia..
    A o ciemnosc mi sie wlasnie rozchodzi,niedlugo planuje przelaczyc sie w koncu na dslr,puszka 30D wszystko pieknie..No i szkiełka dylemat.
    1.17-40 f4 L czy 17-55 f2.8 is
    2.70-200 f4 czy 70-300 is

Zalezy mi m.in.na fotkach w slabym oswietleniu,w G5 brakowalo mi zawsze swiatla af siadal itd.,byla to moja najwieksza bolaczka,czy wlasciwie przesiadka na ciemniejsze eLki juz bedzie dla mnie szokiem w stosunku do G5,czy jednak musialbym rozbic druga skarbonke i kupic drogie 17-55 z is do tego 70-300 is ? mam na system 2500 ojro..
    pomozcie, pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jesli mowa o fotografowaniu w slabym oswietleniu i pewnosci AF to jedyny sposob na osiagniecie tego to kupno mocnej zewnetrznej lampy blyskowej (najlepiej 580EX lub tanszej 430EX).

Co do tanich rozwiazan w szklach zamiast canona 17-55/2.8 is mozesz kupic tamrona 17-50/2.8 (zostanie na lampe). W przypadku tele to opinie sa rozbiezne. Jesli potrzebny Ci IS bierz 70-300 jesli nie to 70-200.
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Jesli mowa o fotografowaniu w slabym oswietleniu i pewnosci AF to jedyny sposob na osiagniecie tego to kupno mocnej zewnetrznej lampy blyskowej (najlepiej 580EX lub tanszej 430EX).
    Dokładnie lampa to podstawa.
    A co do obiektywów to wybrał bym L-ki.
    Mam 17-40 i polecam.

marcepan
    Guest

Domyślnie

sorka zapomnialem nadmienic ze chodzi mi o zdjecia bez udzialu lampy w slabych warunkach oswietleniowych..

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcepan
    sorka zapomnialem nadmienic ze chodzi mi o zdjecia bez udzialu lampy w slabych warunkach oswietleniowych..
    No to 17-55. A najlepiej 50/1.8 albo inna, odpowiednia do tematu, stałka.

Uzależniony Awatar Richie
    Miasto
    Nowy Tomyśl

Domyślnie

Hej czesc,witam wszystkich forumowiczow!
    pomozcie prosze czlowiekowi bo mi sie juz zaciemnia..
    A o ciemnosc mi sie wlasnie rozchodzi,niedlugo planuje przelaczyc sie w koncu na dslr,puszka 30D wszystko pieknie..No i szkiełka dylemat.
    1.17-40 f4 L czy 17-55 f2.8 is
    2.70-200 f4 czy 70-300 is

Zalezy mi m.in.na fotkach w slabym oswietleniu,w G5 brakowalo mi zawsze swiatla af siadal
    Generalnie stawiałbym na Lki.Po przesiadce z G5 na 30D to nawet światło w Lkach nie bedzie problemem.AF jest w lustrzankach bez porównania a ISO do 3200 da Ci naprawdę duży komfort pracy.w 30D ISO 1600 to podobnie co ISO 100-200 w G5. Tak jak mówili przedmówcy lampa to też ważna rzecz wiec warto się nad nią zastanowić.
    Richie
    FF + stałki + błyskotka

MOJE PLFOTOMOJE FOTOMOTYWY

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Więc szukaj czegoś jasnego. Co chcesz focić zależy wtedy czy będziesz potrzebował zoom czy stałke?

marcepan
    Guest

Domyślnie

Richie- lampa,jak najbardziej,jest wliczona ze tak powiem pozakonkursowo..
    pzdr

TomS- raczej potrzebuje uniwersalnosci wiec zoomy,choc stalke 50 f1.8 napewno tez z czasem kupie przecie niedroga
    ups sorka za dwa posty..

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Warto zebys zdefiniowal stwierdzenie "slabe warunki oswietleniowe". W mojej pracy oznacza to np pomieszczenie 100 m2 bez okien z jedna zarowka 70W przy suficie.

Jesli warunki sa bardzo slabe moze warto zastanowic sie nad stalkami w stylu Sigma 20/1.8 + Canon 50/1.8
    Ostatnio edytowane przez McKane ; 04-08-2006 o 20:39
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uzależniony Awatar TomS
    Miasto
    Strzelin

Domyślnie

Więc jeśli coś uniwersalnego to może na początek 24-105 f/4 L IS a później to do tego tylko stałki

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów