Snow: jeśli dobrze rozumiem Twoją wypowiedź, to źle mnie rozumieszPrzecież nie mam na myśli, że fotografie w wersji elektronicznej są be, a galerie powinny zawierać tylko adresy do przesyłania papierowych odbitek zainteresowanym
Chodzi o to, że jeśli mam sprzęt, mam materiały, to trzeba umieć z tego zrobić uzytek i pokazać, co zrobiłem APARATEM, bo chyba zgodzicie się że NIEMAL z kazdego g... da się w PS wyczarować cudo. Macie tyle cudów w stopkach, wypasiony sprzęt; czemu zatem obrabiać, skoro można nie obrabiac? Oczywiście fotografia komercyjna wymaga obróbki, bo takie są realia; zresztą, zanim była cyfra, też wymagała. Ale zdjęcia, które są sztuką dla sztuki.... I tak jak już napisałem, nie razi zamiana koloru w sepię, czy W&B, tylko podły retusz schrzanionej fotografii. To nie jest forum TYLKO dla zawodowców, i nie służy TYLKO do przedstawiania produktów finalnych na sprzedaż. Jeśli PS jest tak ważny, to PO CO aparat? Przecież jest w sieci tyle gotowych grafik, posklejać to do kupy i podpiąć pod fotografię...
Tomasz U: Stosuje się, ale wtedy również operuje się światłem i całe piękno tego jest w niepowtarzalności efektów. Napisałem piękno, a nie zaleta. Ja np. staram się być krytyczny wobec siebie (może to głupie?) i kiedy schrzanię fotkę, to nie wyciągam z niej nie wiadomo czego w ciemni, tylko przyjmuję, że jest schrzaniona i nie podaję do widoku publicznego.
A moje wyrażanie nieprzyzwoite- sorry, ale strasznie mnie wk....
Tomasz1972: pytanie może i jest oczywiste, ale odpowiedź nie.
popmart: jesteś z tej samej, że tak powiem, paczki, więc nie zrozumiesz chyba mojego podejścia. Chyba. A ciągnijcie sobie kontrast, kolory i WB do upojenia, przecież jak przefotografowywałem negatywy, też musiałem to robić, bo było 0 kontrastu. Jestem może dziwny, ale strasznie mnie wkurza, jak w jakimś tam temacie na pytanie "jak zmiękczyć zdjęcie" NIKT nie podał odpowiedzi fotograficznej, tylko "taki filtr, taka warstwa, Gaussian Blur" itp. To TEŻ jest sposób, ale... cóż, jestem tradycjonalistą. Cała przyjemność w nieprzewidywalności i czekaniu na odbitki...
BTW robimy potężny OT, proszę moderatora o przeniesienie wywodów do mojej galerii albo osobnego tematu.
Dziękuję.