To może narazie taki Canon EF 28-90 1:4-5.6 lub CANON EF 28-80mm
1:3,5-5,6 II
To może narazie taki Canon EF 28-90 1:4-5.6 lub CANON EF 28-80mm
1:3,5-5,6 II
Ostatnio edytowane przez hal ; 06-08-2006 o 08:09
Ja jednak bym nie kombinował i kupił na Twoim miejscu Tamrona 28-75...
(nawet kosztem poczekania az uzbierasz kasę) A jeżeli nie masz tyle kasy to na początek! zdecydowanie stałkę 50/1,8 II tani i bardzo dobry. Tylko wtedy "zoom nożny". Ale przynajmniej nie bedziesz miał sobie za złe, ze kupiłeś byle co! A później i tak dojrzejesz to "wyspecjalizowanych szkieł"
pozdrawiam
Janusz
Po za tym dobrze jest kupować szkła pod kątem wykorzystania w cyfrze (jesli do takowej kiedyś dojrzejesz), a niektóre szczególnie te najtańsze i stare kiepsko się z cyfrą "dogadują". Tamron 28-75 - świetny wybór. I nie będziesz miał problemów z AF (światło 2.8 8)).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Moja ewolucja przebiegała odwrotnie: cyfrowy aparat -> analogowy aparat50/1.8 to szkło które trzeba mieć (no chyba że wolisz 50/1.4 albo 50/1
). Ten Tamron to też dobry wybór.
Eos 33 to dobry wybór. Idealny obiektyw to Tamron 28-75...(zarówno do analoga jak i cyfry). Dobry wybór to również Canon 28-105 f/3,5-4,5 (dobry do analoga trochę gorzej w cyfrze) lub Canon 24-85 f/3,5-4,5 (trochę szerzej, optycznie podobnie). No chyba, że wolisz stałki. Tutaj proponuję na początek Canon 28f/2,8 (dobry do analoga gorzej w cyfrze), no i Canon 50f/1,8 ( ma go wiele osób w analogu i cyfrze, najlepszy kompromis jakość cena)
EOS 33; G7; EOS 400D/BG-E3; S.17-70/2.8-4.5; C.70-200/4L; Kenko x 1,4; 430EX;....+ inne graty
Tak jak zostało napisane wyżej EOS30 ma sterowanie fokusa pozycją oka a EOS33 nie i jest to jedyna różnica. Osobiście mam EOS30 ale za funkcję "oczokontrola" nie ma sensu dopłacać - faktem jest że działa beznadziejnie kiepsko. Co do AFu to fakt nie jest to błyskawica poza tym zdarza się mu pogubić zupełnie (wiele zależy tu od szła). Moje problemy z AF skończyły się w dniu zamontowania na EOSa lampki Speedlite 540EZ. Co prawda lampa ta nie pracuje w trybie ETTL ale sprawdza się z tym korpusem świetnie no i wspomaganie AFu działa w kompletnych ciemnościach na odległość kilku metrów. Dla tych których nie stać na EX to może być duużo tańsze rozwiązanie problemów z AF. Poza tym zgodnie ze starą prawdą zdjęcia są tak dobre jak obiektyw a nie jak aparat. Korpus ma być wygodny funkcjonalnie a o jakości zdjęcia decyduje szkło.
EOS5D+Grip; 580EXII+dyfuzorek Stofena; Lowepro; 70-200/f2.8L; 17-40/f4L; 50/f1.8
EOS30+Grip; 540EZ+dyfuzorek; Tampon 28-105
No zgodzę się z tym ze czasami AF się gubi ale to jest sporadycznie a jak chodzi o szybkość autofokusa to nie jest tak zły jak na moje oko ale pisząc strzeże to mój pierwszy aparat z AF więc nie mogę się zbyt uporczywie upierać na tym.
To ciekawe, bo w 50E działało to całkiem przyzwoicie. Widocznie w 30-tce już zaoszczędziliZamieszczone przez Allybee
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Nie sadze, to tylko kwestia subiektywnej oceny. U mnie dziala swietnie (moze kwestia kalibracji), w tym sensie ze robi to co ma robic, wykrywa na ktory punkt patrze. Inna sprawa ze chyab wygodniej mierzyc centralnym punktem ktory jest bardziej czuly i przekadrowac. Podumowujac... gybym cofnal sie w czasie kupilbym chyba 33 zamiast 30, nie dlatego ze kontola okiem dziala zle... dziala dobrze, ale dla mnie nie usprawiedliwia roznicy w cenie (mowie o nowym korpusie)... w 90% przypadkow (znow mowie o sobie) zlapanie ostrosci centralnym punktem i przekadrowanie nie jest wolniejsze.
w interfoto jest eos33 jest po 850pln a eos30 po 750
chyba warto dolozyc tą stówke...
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...