Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Wątek: Konwerter makro do lustrzanki cyfrowej?

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Każdemu chętnemu mogę (za opłatą) wykonać taki mieszek. Poniższe zdjęcia przedstawiają wygląd gotowego do pracy mieszka. Sam miech w zasadzie nie jest przerabiany, dorobione są tylko adaptery do systemu Canon EF pozwalające na przypięcie mieszka do EOSa oraz obiektywu systemu EOS EF. Jeśli masz już taki mieszek i chciałbyś go przystosować do swojego EOSa, mogę wykonać Ci taki zestaw adapterów.
    Adapter taki kosztuj ~400zł, jesli nie chce uzywac obiektywow EF EOS to musze uzywac M42 (50zł)

Nie wiem zbytnio co mam tam czytac, wychodzi droższa "impreza" niz przy pierścieniu odwrotnego mocowania.
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Bywalec
    Miasto
    Wyspa Uznam

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olszewski Zobacz posta
    Efekty są OK, nie powiem, tylko ile mniej wiecej wynosi odległośc od obiektywu?
    Czytaj.
    Odległość nie mniejsza niż 4x ogniskowa. (4x100mm/10mm[10mm=1cm]=40cm to 0,4metra) od tego odejmij długość obiektywu z body.
    Fakt to jest na rysunku. Może tego się nie da czytać.

Szukasz konkretnych efektów makro, to popatrz kto czym to robi i jak.
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Pełne uzależnienie Awatar McKane
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Hmm I ze tak sie zapytam, ktos osy fotografuje z 2 mm? ciekawie to wygląda
    A co boisz sie ?

Znalazlem u siebie na ftp ... robione kit+50tka

A to cala nieco inna fota zrobiona tym zestawem

http://www.inari.neostrada.pl/oczy.jpg
    http://www.bykom-stop.avx.pl/

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szycho Zobacz posta
    Jeśli chodzi o odwrotne mocowanie obiektywud do body, to możesz podłączyć tak każdy pdbiektyw. Potrzebujesz tylko odpowiedniego adaptera do odweotnego mocowania EOS/gwint. Mam adapter Eos/55mm do obiektywów manualnych, bo tytaj można pbawić się przysłoną. Jak pisał wcześniej McKane jak chcesz podłączyć sigmę to tracisz automatykę. Ale,... na www.raysfoto.pl są akcesoria fotograficzne firmy NOVOFLEX. W grupie akcesori do makrofotografii znajduje się SYSTEM DO ODWROTNEGO MOCOWANIA OBIEKTYWÓW CANON EOS Z PRZENIESIENIEM AUTOMATYKI Niby do obiektywów canona, ale podejżewam, że z innymi też powinien działac. Chyba? Cena tylko troche powalająca: 279euro

BTW, Rpoto niezły ten "wynalazek" do makro Mieszek, bradzo przypadł mi do gustu. Tylko te adaptery...zaraz odezwe się na Priva
    Znam te akcesoria i przede wszystkim ich cene Dzialaja z obietywami sigmy tamrona czy tokiny tylko sa cholernie drogie. Za taka cene mozna miec dobry obiektyw do makro. Mozna tez zrobic samemu ale to jak napisalem jak dla mnie za duzo zachodu. Wybralem dwa obiektywy. Robilem tez z mieszkiem w rezultacie skonczylo sie na obiektywie makro.

EDIT: Pokazany przez Rpoto zestaw Arka Stopy to chyba jeden z najbardziej wypasionych sprzetow makro w tym kraju Mieszek z dwoma ext tube nie wychodzi nawet tak drogo ... napewno duzo bardziej sie oplaca cos takiego zmontowac (mozna bylo nawet kupic na allegro) niz bawic sie w te adaptery za 280 euro.
    Ostatnio edytowane przez McKane ; 16-12-2006 o 21:43

Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

McKane - o takie fotki jak pokazałes mi chodzi Czym je dokladnie robiles? Mieszek czy pierścienie?

Chyba zaryzykowalbym pierścienie odwrotnego mocowania, tylko taki pierścień abym mógł użyc Sigmy. Jest taki? A jesli nie to jaki obiektyw M42 do tego? Trudno bede musial nabrac wprawy w ostrzeniu Manualnie

Wiesz statyw i bede kombinował A co do tego czy sie boje, to wiesz mi to wisi czy mnie osa użądli czy nie, ale jak bede od niej te kilka mm to czy ona w pewnym momencie sie nie zerwie i nie odfrunie :P

Miasto
    Łódź

Domyślnie

McKane - o takie fotki jak pokazałes mi chodzi Czym je dokladnie robiles? Mieszek czy pierścienie?

Chyba zaryzykowalbym pierścienie odwrotnego mocowania, tylko taki pierścień abym mógł użyc Sigmy. Jest taki? A jesli nie to jaki obiektyw M42 do tego? Trudno bede musial nabrac wprawy w ostrzeniu Manualnie

Wiesz statyw i bede kombinował A co do tego czy sie boje, to wiesz mi to wisi czy mnie osa użądli czy nie, ale jak bede od niej te kilka mm to czy ona w pewnym momencie sie nie zerwie i nie odfrunie :P
    Chyba nie czytasz tego co piszemy. Albo nie rozumiesz. Proponuje wyszukiwarke i szybkie nadrobienie zaleglosci z archiwum.

Napisalem ze osa robiona kitem (efs 18-55) polaczonym z canon 50/1.8. Pierscien kosztuje z 25 zł http://www.foto-akcesoria.com.pl/ind...i=produkt&nr=7 . Mozna podlaczyc kita do Sigmy bo taki zestaw masz. Cena pierscienia taka sama srednica 58 mm x 58 mm.

Pajak tez byl robiony tym zestawem z tym ze doswietlany 430EX.

Fotografowanie tym zestawem nie jest latwe ale efekty sa zacne. Przede wszystkim i to jest w tym najwazniejsze dostaje sie duza skale odwzorowania za 25 zl a nie 280 euro

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wybacz, ale probowalem uzyskac latwo metodą fotografowania makro a tymczasem zostalem nie tylko przez Was ale przez innych zbombardowany tysiącami możliwosci

Aha czyli w tym momencie wystarczy ze zakupie taki pierścień do połączenie 58mm z 58mm średnicą i podepne i Sigmę i KITa razem, tylko który obiektyw względem body pierwszy (body + Sigma + KIT czy body + KIT + Sigma). I co taki pierscien mi daje? Bo tak na pierwszy rzut oka łączenie KITa z Sigmą wydawałoby się dla laika głupotą Czemu poprzez połączenie dwóch takich obiektywów uzyskuje aż tak duże przybliżenie?

I czemu fotografowanie takim zestawem nie jest łatwe?

Miasto
    Łódź

Domyślnie

Wybacz, ale probowalem uzyskac latwo metodą fotografowania makro a tymczasem zostalem nie tylko przez Was ale przez innych zbombardowany tysiącami możliwosci

Aha czyli w tym momencie wystarczy ze zakupie taki pierścień do połączenie 58mm z 58mm średnicą i podepne i Sigmę i KITa razem, tylko który obiektyw względem body pierwszy (body + Sigma + KIT czy body + KIT + Sigma). I co taki pierscien mi daje? Bo tak na pierwszy rzut oka łączenie KITa z Sigmą wydawałoby się dla laika głupotą Czemu poprzez połączenie dwóch takich obiektywów uzyskuje aż tak duże przybliżenie?

I czemu fotografowanie takim zestawem nie jest łatwe?
    Nie no wez dwa obiektywy do reki i pomysl ktory ma sie na ktorym trzymac

Dlaczego laik pomyslalby ze to glupota ... dodajesz jeden zestaw soczewek do odwroconego drugiego zestawu soczewek (spinasz je mordkami jakby to nie bylo jeszcze jasne). W efekcie dostajesz zupelnie nowa grupe soczewek stanowiacych w tym wypadku silny obiektyw makro. Podlacz sigme do body przyloz odwrotnie kita i zobacz co Ci wyjdzie bedziesz wiedzial o czym mowimy.

Pisalem dlaczego nie jest latwe ... bardzo mala glebia ostrosci liczona w milimetrach, bardzo sie wszystko trzesie, caly zestaw jest bardzo ciemny, trzeba bardzo sie zblizyc do obiektu. Polecam sigme ustawic na 70 mm kita na 55 mm. Przy innych ustawieniach bedzie duzo wieksze zblizenie ale zrobienie dobrego zdjecia moze graniczyc z cudem.

Bywalec
    Miasto
    Wyspa Uznam

Domyślnie

Tu masz kolego wszystko.
    Miłej lektury.
    Po daj znać na co się zdecydowałeś.

Powodzenia w łowach makro z km, czy metra.
    Jak osa ucieka to szukaj tych, co nie skaczą i nie latają.
    Czytam. Czytam.
    Robert
    Kalibrajce na Wyspach

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

McKane - wiesz czasem wolę się upewnic jak ustawic obiektywy nim mam cos popsuc

Oczywiscie to ze "spina" sie je mordką to wiem Głębia wtedy będzie zbliżona do tej głębi co poakzałes na swoich zdjęciach?
    Jak bardzo trzeba będzie się zbliżyc do obiektu w przypadku 70mm i 55mm? I w takim zestawie udałoby mi sie zrobic osę w takim przybliżeniu jak Ty zrobiłes? Oczywiscie fotki będę robił ze statywu, czy naciśniecię spustu migawki palcem ze statywu moze spowodowac poruszenie zdjecia czy nie? Bo jesli tak to kupie od razu węża

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów