Który bedzie lepszy do analogowego body canon 24mm 2.8 czy sigma 24mm 1.8 ??
Który bedzie lepszy do analogowego body canon 24mm 2.8 czy sigma 24mm 1.8 ??
Czy nikt nie miał do czynienia z tymi obiektywami???
A w wyszukiwarce sprawdzales ?
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
z tego co znalazłem to tyko zoomy z ogniskową 24 mm a o stałkach nie znalazłem
Sigma 24 mm f/1.8 jest dedykowana do pracy z cyfrówkami (podobnie z resztą jak i Sigma 20 mm f/1.8) - co oczywiście wcale nie znaczy, że będą źle pracować z analogiem.Zamieszczone przez janosik121
Z kolei Canon 24 mm f/2.8 wyraźnej dedykacji do cyfry nie ma - chociaż może współpracować i z analogiem i z cyfrą.
Sigma jest niewątpliwie jaśniejsza.
Obawiam się, żę najlepszą metodą będzie po prostu cyknięcie po kilka zdjęć Sigmą oraz Canonem i sprawdzenie jak chodzą z Twoim body.
Poczytaj testy tych obiektywów na photozone lub w inych miejscach. Może to trochę pomoże...
M@riusz
Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300
Nie "dedykowany" a "dostosowany" . "Dostosowane" sa rowniez Tamrony serii Di. "Dedykowane" do cyfrowek z cropem 1.6x to sa Sigmy z oznaczeniami DC i Tamrony Di II.Zamieszczone przez M@riusz
Obiektywy "dostosowane" do cyfrowek rownie dobrze sprawuja sie w analogu oraz pracuja na cropach 1.3 i na pelnej klatce.
No to jak się mamy czepiać słówek, to nie "dostosowany" a "przystosowany"Zamieszczone przez Vitez
.
Cytat ze strony Sigmy: "...Przystosowane do idealnej współpracy zarówno z lustrzankami cyfrowymi, jaki i analogowymi..."
To akurat prawda tyle, że ani ja nie pisałem o cropach, ani janosik121 o nie nie pytał...Zamieszczone przez Vitez
Ale chyba nie o to chodzi, żeby się przyczepiać do słówek i pokazywać wyższość własnej erudycji i popisywać się elokwencją, tylko pomóc gościowi który nie wie co wybrać.
Nieprawdaż Vitez![]()
Pozdrawiam,
M@riusz
Canon EOS 30D | Canon EOS 7D | Tokina 11-16 AT-X 116 Pro DX f/2.8 | Tamron 17-35 SP AF Di LD IF f/2.8-4 | Tamron 28-75 SP AF XR Di LD IF f/2.8 | Tamron 70-200 f/2.8 Di LD Macro | Canon EF 50 f/1.8 | Speedlite 430 EX | Velbon Sherpa 600R | Velbon RUP 4 | Naneu Pro C300
A nie pomoglem, wyjasniajac konkretne oznaczenia?Zamieszczone przez M@riusz
![]()
Podpinam się pod pytanie. Sampelek 24mm pod pełną klatką by się przydał.
Najlepiej coś w miarę pod światło.
5D mkII + 24-70 L + 24 1.4 L + 35 2.0 + 50 1.4 + C 85 1.8 + Sigma 70 macro + 135 L + 580ex
www.maciejkuron.pl
Pozwolę sobie odświeżyć ten wątek, bo myślę nad zakupem tego szkła, ktoś może już nabył go od ostatniego zainteresowanego ? po 4 latach może coś się ruszyło.... poszukuję jakieś taniej stałki reporterskiej pod 7D pomiędzy 24-35 mm, ciężki orzech do zgryzienia...