-
Niestety zostalem zmuszony używania cyfr. lustra Nikona. Body Canona się zpierdzieliło na amen i teraz Lki i EFy się kurzą :/ (może ktoś chce kupić sprawną matrycę CMOS ?
)... W każdym bądź razie przyszło mi pracować na wielkim żółtym D70 z SB 800 oraz D100 z SB600 i jedynie co mi się podoba z N to SB800 :P. Używałem SB600 w trybie manualnym także z canonem. Ale do czego zmierzam - zmień N na C póki jeszcze nie stracił na wartości
. Plus dla N to to, że ma dobrze rozmieszczoną guzikologię. Ale co z tego jak totalnie pierdzieli foty. Nienaturalny WB i kolor, mora, szumiące ISO. Na TFT nie jestem w stanie ocenić kolorów zdjęcia i czy jest doświetlone tak jak chcę czy nie (TFT w D100 to już w ogóle padaka). Jedynie zdjęcia z lampą jeszcze jakoś się udają, chociaż na TFT wyglądają strasznie czerwone, a na kompie jest ok. W ogóle mógłbym wymienić teraz milion powodów dlaczego N cyfrowy jest be :P
Jeśli jednak nie masz zamiaru pozbywać się N to Nikkor 50 f1.8 jest świetnym szkłem do portretów. IMO wolne. Do reporterki odpada, za wąski. Taki kit z D70 - 18-70 byłby lepszy.
SB600 na początek jest OK, jednak nie pracuje w trybie master, może być slave przy SB800 pracującej jako master. SB600 też raczej nie odpalisz bezprzewodowo (radiowo). Nie posiada "wizytówki". Zdecydowanie wolniej ładuje się od 800tki i nie zapewni Ci stałej siły błysku przy foceniu w serii tak jak SB800. Oczywiście mniejsza liczba przewodnia niż w SB800.
PS. Nie ma ktoś do sprzedania, tanio, body normalnego aparatu, np. 10D? Efekty z N mnie dobijają.
Ostatnio edytowane przez chyrus ; 03-08-2006 o 23:59
Uprawnienia umieszczania postów