Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: obiektywy

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE
    FOTOGRAF, a nie prosciej na forum N zapytac?
    Tam go pogonia do wyszukiwarki a tu zaraz pojawia sie przesmiewcy i trzeba bedzie zamykac .

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Tam go pogonia do wyszukiwarki a tu zaraz pojawia sie przesmiewcy i trzeba bedzie zamykac .
    Czyli i tak źle i tak niedobrze :-) Pozostaje mu tylko kupno Sony A100 ;-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

u nikona dostalem odpowiedz ze mam kupic uzywke nikkora 300mm f/4
    jakos tutaj dostalem konkretniejsze odpowiedzi niz tam...
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Uzależniony Awatar bundy
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FOTOGRAF
    u nikona dostalem odpowiedz ze mam kupic uzywke nikkora 300mm f/4
    jakos tutaj dostalem konkretniejsze odpowiedzi niz tam...
    Jesteś w błędzie - to właśnie TAM dostałeś KONKRETNĄ odpowiedź :-)
    Spytałeś o szkło do focenia samolotów i doradzono Ci konkretny sprzęt, nadający się do tego celu. A to, że próbujesz sam sobie wmówić, że różne "półśrodki" będą się do tego też nadawały, to już inna sprawa... Może i będą się nadawały, ale nie wiadomo czy efekty Ci będą pasować (albo komfort pracy, a w zasadzie jego brak).
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

bundy - nie wiem czy robiłes foty 300/4, ja nawet miałem go okazje posiadac i nie nazwałbym go KONKRETNA propozycja przy fotografowaniu samolotow.

300/4 AF-S ale to zupełnie inna liga cenowa.....jak juz napisałem wybrałes sobie nie ten system do tego typu fotografi i nie chodzi mi o to ze w N nie ma do tego szkieł, owszem sa ale za jaka kase, 300/4 AF-S kosztuje tyle co 300/4 L IS w canonie masz ogromna przewage IS nie ma odpowiednika swietnego 400/5.6 ktory jest pierunsko szybki.....klapa i posucha jednym słowem, w klasie sredio zawansowanej :smile: 80-400VR to tez zwykły srubokret do tego według mnie bardzo taki sobie optycznie.

Co cie skłoniło do D50?? pewnie cena :smile: widze ze zupełnie nie pomyslałes o nastepstwach tego zakupu :smile:

Pozdrowka i duzo szczescia w szukaniu odpowiednich szkieł :smile: a z sigma jest jak z sigma ja osobiscie tego bym nie kupił chyba ze 100-300/4.
    Ostatnio edytowane przez towersivy ; 04-08-2006 o 16:01

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy

Co cie skłoniło do D50??
    wybacz ale majac fz-7 ktory strasznie szumi , i maja propozycje zamienienia na lustro to wybralem lustro, do 350D musialbym doplacic 300 euro ( a tak to 300 euro zostalo i bedzie przeznaczone na szklo )

po rozmowie z muflonem, doszedlem do wniosku zeby dluzej zbierac kase i kupic sigme 70-200. ( choc nadal mysle nad 170-500 )

pozdrawiam
    Nikon Lowepro Zeiss Tamron Sigma Sony VAIO Manfrotto i duzo innych dupereli
    Canon? moze niedlugo!

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

po rozmowie z muflonem, doszedlem do wniosku zeby dluzej zbierac kase i kupic sigme 70-200.
    To może ja uzasadnię :-D

- 70-200 na cropie do spottingu wystarcza. Do pokazów małych samolotów w locie jest odrobinę krótko, ale też się da (patrz moje zdjęcia z Payerne dwa lata temu)
    - stałka (i to 300) na początek do nauki to IMHO nie jest dobry pomysł. Już nawet pomijając różnicę między 300/4 z i bez AF/S
    - w tych granicach cenowych nic o porównywalnej jakości ale dłuższe się nie dostanie
    - a dodatkowo jako bonus dostaje się fajne, bardzo jasne i dość szybkie szkło, które nawet kiedyś, gdy kupi się "docelowe" 400/2.8 będzie nadal bardzo przydatne. Przerabiałem podobną drogę między 70-200IS i 100-400IS.

Fakt, że niestety tak jak napisał towersivy z odpowiednikiem 400/5.6 albo 100-400IS (podstawowe obiektywy "lotnicze" zanim-wejdzie-się-w-długie-stałki) u Nikona trochę ciężko

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Muszyna

Domyślnie

Sigma 135-400mm f/4,5-5,6 APO Aspherical - samoloty
    tylko ze statywu.w dłoniach tego nie utrzymasz.... miałem to szkło. 2 miesiące.
    optycznie i mechanicznie b.fajne. ale zabija wagą i rozmiarami na 400mm...
    ma bodajże 56 cm długości... i bagnet niefajnie skrzypi jak to nosisz...

p.s. nie znam się ale również mam wrażenie że 70-200 byłoby b.dobrym rozwiązaniem...
    | yyy...zdjęcia poszedłem robić... |

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Dodam że wg mnie to rozwiązanie które Ci dali na forum nikona jest całkiem niezłe (koledzy wyczerpująco wyjaśnili dlaczego) także bym tego nie lekceważył. I przemyśl jeszcze sprawę tego 18-200 (wielu reporterów z tym widziałem).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

po rozmowie z muflonem, doszedlem do wniosku zeby dluzej zbierac kase i kupic sigme 70-200. ( choc nadal mysle nad 170-500 )
    Z tego co widzialem to celowales do tej pory raczej w pasazerskie giganty, wiec nie sil sie na 170-500. Muflon dobrze gada - 70-200 zupelnie wystarczy i tylko na ew male samoloty moglby byc odrobine za krotki.
    Ze 170-500 to rok na silowni i moze bys mial kilka nieporuszonych zdjec na dlugim koncu - wiem bo sie nim bawilem i jak sie dobrze zaparlem to w sloneczny dzien na iso800 1/10 nieporuszone w ZOO . A ogolnie przeciez nie narzekam na ciezar 70-200 czy 100-400.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów