Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 57

Wątek: EOS 350D - warto czekać?

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

kilka moich uwag o plastiku eos-ow 3000, 300d i 20d:

pierwszy model posluzy mi jako porownanie do klasycznej 300: 3000 mialem wiecej niz rok i plastik byl plastikowy ale odpowiednio wytrzymaly i tyle. 300 mielem przez tydzien/dwa i nie widzialem roznicy. moja opinia na temat tego plastiku: ok.

300d (mialem przez rok) plastik chyba tego samego typu co 3000, ale body ciezsze i mocniej sie je chwyta, wiec aparat trzeszczy w lapach. ale to nie szkodzi - wytrzymaly i jest ok. czuc chinszczyzne ktos powiedzial na tym forum o 300d - moze, ale jesli tak, to taka sama co w eosach 3000, 300... tam sie tym nikt nie przejmowal. (mowie o 300d jako porownaniu do 350d - ta sama klasa body wiec domniemam, ze plastik ten sam)

20d - kilkakrotnie trzymalem w lapach - duuuuza roznica do powyzszych modeli. roznica na plus dla 20d. a zakup uzywanego (nawet ze sporym przebiegiem) jest rozsadniejszy niz kupno nowego 350d - imo, co tez zamierzam sam uczynic....
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Dopiero zaczyna Awatar Karlolek
    Miasto
    okolice Sanoka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    Gdybyś kupował używanego 20D odwiedź ze sprzedającym serwis na Żytniej, mogą sprawdzić prawdziwy przebieg migawki i stan aparatu.
    Z tym może być problem, bo to baaardzo daleko od mojego domu. Czy nie ma innego sposobu (domowego), żeby to wszystko sprawdzić? Taka wycieczka do Warszawy mi się po prostu nie opłaca (i jeszcze wieźć samochodem sprzedawcę).

Koniecznie obejrzyj sobie 350D, wizjer w EOS300 (z racji pełnej klatki) jest nawet ciut większy niż w 30D, do 350D nawet nie ma czego porównywać.
    Czy ktoś mi wyjaśni, dlaczego tak jest? Przecież w 350D i w 30D mnożnik ogniskowej wynosi 1.6x, czyli teoretycznie wizjer powinien być jednakowej wielkości, jedynie trochę mniejszy od tych z analogowych lustrzanek. Czyżby w 30D dołożone były jakieś szkła powiększające wizjer?

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    20d - kilkakrotnie trzymalem w lapach - duuuuza roznica do powyzszych modeli. roznica na plus dla 20d. a zakup uzywanego (nawet ze sporym przebiegiem) jest rozsadniejszy niz kupno nowego 350d
    Tylko niech ktoś mi powie, gdzie taki aparat mogę potrzymać? O ile jeszcze 350D da się, bo jeśli jest to amatorska lustrzanka to powinna być w którymś ze sklepów, to 20D będzie chyba trudniej? A nie znam nikogo, kto posiadałby taki aparat.

Cytat Zamieszczone przez slawi_3000
    Istotną wadą, jaką ja widzę - niestety - drogie szkła.
    Jeżeli zakładasz istotny rozwój - to cena szkieł nie ma znaczenia, bierz 350 bez wahania, jest najlepsza w tej klasie.
    Nie zamierzam już kupować obiektywów. Te co mam w zupełności wystarczają do codziennych potrzeb. Są to 28-80 mm i 75-300 mm. Po wymnożeniu 1.6x wychodzą całkiem niezłe osiągi. Myślę, że nie będę już inwestował w żaden dłuższy ani tymbardziej krótszy obiektyw.

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Za 2000 to 20D kupisz rzęcha
    Myślę, że nie musi być 2000 zł, na pewno warto dopłacić i mieć solidniejszą konstrukcję. Tak teraz szukałem na Allegro po zakończonych aukcjach (bo po zaczętych nie ma co, 2600 zł i 6 dni do końca, to wszystko się zmieni) i znalazłem na przykład EOSa 20D z przebiegiem 2000 zdjęć za 2500 zł (samo body). Myślicie, że ktoś zatuszował prawdziwy przebieg? Trochę tanio... Może co gorsza kradziony?

Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karlolek
    Myślę, że nie musi być 2000 zł, na pewno warto dopłacić i mieć solidniejszą konstrukcję. Tak teraz szukałem na Allegro po zakończonych aukcjach (bo po zaczętych nie ma co, 2600 zł i 6 dni do końca, to wszystko się zmieni) i znalazłem na przykład EOSa 20D z przebiegiem 2000 zdjęć za 2500 zł (samo body). Myślicie, że ktoś zatuszował prawdziwy przebieg? Trochę tanio... Może co gorsza kradziony?
    za 2000pln to jakas lipa-choc zalezy kto to sprzedaje...

w kazdym razie sprzet mozesz wyslac na Zytnia do sprawdzenia stanu licznika, a oni to zrobia i odesla ci body + info. tylko, czy sprzedajacy sie na to zgodzi

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Czy ktoś mi wyjaśni, dlaczego tak jest? Przecież w 350D i w 30D mnożnik ogniskowej wynosi 1.6x, czyli teoretycznie wizjer powinien być jednakowej wielkości, jedynie trochę mniejszy od tych z analogowych lustrzanek. Czyżby w 30D dołożone były jakieś szkła powiększające wizjer?
    Wielkość lustra odbijającego światło na matówkę to nie wszystko. 5D ma wiekszy wizjer niż EOS300 mimo że jego matryca ma rozmiar odpowiadający klatce 35mm. Dużo zależy od tego w jaki sposób obraz z lustra jest przekazywany do wizjera. Nie znam szczegółów technicznych ale w 350D jest chyba jakiś prosty układ luster a w 20D pryzmatów. Ten drugi pozwala uzyskać jaśniejszy obraz na matówce i dzięki temu można bardziej go powiększyć. Obraz w 350D nie dośc że jest mniejszy niż w 20D to na dodatek jest ciemniejszy, więc gdyby go powiększyć do rozmiarów takich jak w 20D to będzie jeszcze ciemniej. W EOS300 nawet jeśli są tylko lustra to dzięki dużemu rozmiarowi klatki wizjer może być całkiem dużej wielkości przy zachowaniu dobrej jasności.

BTW, kiedyś miałem przez chwilę przypięty 28-80 do swojego 30D i ogólne wrażenia były takie że jest jakości KITa 18-55

Uzależniony Awatar Avadra_K
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Tylko niech ktoś mi powie, gdzie taki aparat mogę potrzymać? O ile jeszcze 350D da się, bo jeśli jest to amatorska lustrzanka to powinna być w którymś ze sklepów, to 20D będzie chyba trudniej? A nie znam nikogo, kto posiadałby taki aparat.

Taki aparat możesz sobie potrzymać w wiekszości sklepów ze sprzętem, zazwyczaj maja po 1, 2 sztuki, albo na giełdzie foto - to raczej nie jest wielki problem:razz:

Miasto
    okolice Sanoka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gawryl
    sprzet mozesz wyslac na Zytnia do sprawdzenia stanu licznika, a oni to zrobia i odesla ci body + info. tylko, czy sprzedajacy sie na to zgodzi
    Czy panowie z Żytniej zrobią to za darmo? Nie jestem tego pewien...

miałem przez chwilę przypięty 28-80 do swojego 30D i ogólne wrażenia były takie że jest jakości KITa 18-55
    Ale KTÓREGO kita? Bo chyba ten z EOS 350D jest inny od tego z 20D?

Cytat Zamieszczone przez Avadra_K
    Taki aparat możesz sobie potrzymać w wiekszości sklepów ze sprzętem, zazwyczaj maja po 1, 2 sztuki, albo na giełdzie foto - to raczej nie jest wielki problem
    Może w Warszawie to nie problem, ale u mnie po prostu NIE MA takich sklepów! Jest najwyżej cztery zakłady fotograficzne, w których tylko i wyłącznie można kupić albumy na zdjęcia, wywołać fotki w minilabie i kupić z wystawy starą Minoltę za 600 zł lub nowy kompakt za 1000 zł. Przykra rzeczywistość...

Jeszcze zapytam o dwie rzeczy w EOSie 20D: Pierwsza rzecz to 9 punktów AF. Podobno to bardziej przeszkadza niż pomaga. Czy to prawda? I druga to te wszędzie występujące problemy z ostrością. To wyolbrzymiony mit czy smutna prawda? Czytałem, że można oddać aparat do wyostrzenia pod dany obiektyw na Żytnią, ale wtedy znowu mogą być problemy z innymi.

Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Czy panowie z Żytniej zrobią to za darmo? Nie jestem tego pewien...
    bylo o tym na forum - za darmo. ale: nie wiem, czy sprzedajacy zgodzi sie na zabawe z wysylaniem sprzetu do serwisu.... gdyby byl uczicwy - to pewnie tak. ale: ja raz sie spytalem goscia, ktory sprzedawal i mowil o 2000 klapniec w 20d posiadanym przez rok czy mozemy zajsc z body na Zytnia i to skonfrontowac - a byl on z Wawy - to mi odpowiedzial, zebym sie palowal - wiec podziekowalem za zakup u niego...

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ale KTÓREGO kita? Bo chyba ten z EOS 350D jest inny od tego z 20D?

Jeszcze zapytam o dwie rzeczy w EOSie 20D: Pierwsza rzecz to 9 punktów AF. Podobno to bardziej przeszkadza niż pomaga. Czy to prawda? I druga to te wszędzie występujące problemy z ostrością. To wyolbrzymiony mit czy smutna prawda? Czytałem, że można oddać aparat do wyostrzenia pod dany obiektyw na Żytnią, ale wtedy znowu mogą być problemy z innymi.
    KIT jest taki sam do 350D i 20D. 9 punktów w niczym nie przeszkadza, chyba że komuś za bardzo przesłaniają obraz w wizjerze. Jak uważasz że za dużo to używaj tylko centralnego.
    Problemy z ostrością się trafiają, choć nie muszą. Kalibracja na Żytniej mogłaby być skuteczna gdyby umieli to porządnie zrobić. Jak się boisz że ci rozregulują obiektyw to zawsze można sobie zażyczyć kalibracji do referencyjnego , ale ze swojego doświadczenia wiem że wtedy z każdym innym będzie źle

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Może w Warszawie to nie problem, ale u mnie po prostu NIE MA takich sklepów! Jest najwyżej cztery zakłady fotograficzne, w których tylko i wyłącznie można kupić albumy na zdjęcia, wywołać fotki w minilabie i kupić z wystawy starą Minoltę za 600 zł lub nowy kompakt za 1000 zł. Przykra rzeczywistość...
    Jakbyś wpisał w profilu skąd jesteś, to może ktoś w okolicy by się znalazł.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Miasto
    okolice Sanoka

Domyślnie

Niech ktoś mi jeszcze powie, czy warto w cenie nowego EOSa 350D kupować używanego EOSa 10D? Tutaj jest aukcja w pobliżu mnie, więc mógłbym w razie czego pojechać po niego osobiście: http://www.allegro.pl/item118018782_...e_pro_1gb.html. Jakie są wady w stosunku do 350-tki D? Na pewno czas startu który wynosi o ile pamiętam 2,5 s. Nie mogę nigdzie teraz tego znaleźć... Jeśli chodzi o wytrzymałość to chyba 10-tka D jest wytrzymalsza. Czytałem na forum o tym, że elektronika jest przestarzała w stosunku do 350-tki D, ale nie mam pojęcia na czym ta przestarzałość polega. Czy mógłby mi ktoś to przybiżyć? Może te różnice nie są dla mnie tak istotne, jak na przykład dla fotografów-reporterów.

Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów