Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: brak powiadomienia o rozładowaniu AA w A75

Mieszany widok

arkadiuss88
    Guest

Domyślnie brak powiadomienia o rozładowaniu AA w A75

Witam,
    Czy ktoś z was spotkał się z problemem braku powiadomienia komunikatem "changes batteries" w A75?
    Używam zestawu akumulatorów firmy VIVANCO, pojemność każdego to 2200mAh, akumulatory są nowe... Są po 3 ładowaniach 10-12 godzinnych, po 2 pierwszych objaw był identyczny: w paracie zgasł lcd a obiektyw się nie schował w trybie rec, a jedynie w trybie play... Gość z Media Markt który polecił mi ten zestaw AA powiedział że są prawie tak dobre jak akumulatory marki GP...

pozdr

Bywalec
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Widać, nie są prawie tak dobre jak GP ...
    1: Canon G5 + Speedlite 420EX, tuleja 52mm; UV Marumi MC-WPC 52mm; CF Kingston 512MB+32MB; torba; Velbon DX888; baterry pack
    2: Praktica LB, CarlZeiss 35/2.8; Pentacon 50/1.8; Pentacon 200/4; pierścienie makro; osłona przeciwsłoneczna

Pełne uzależnienie Awatar Pszczola
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

GP sa dobre? Raczej zupelnie przecietne.
    EOS 300v + BP, EOS 350d, EFs 18-55 3.5-5.6 II, EF 28-90 4-5.6 II, EF 75-300 4-5.6 III, EF 50mm 1.8 II, EF 85mm 1.8, Auto Revuenon 135 2.8, Pentacon 200 4, 430EX + rożny osprzęt; FED 5B; LOMO LK-A; Lubitel 166B; Minolta AF Big-Finder; Umax AstraCam 1000

adammail75
    Guest

Domyślnie Re: brak powiadomienia o rozładowaniu AA w A75

Cytat Zamieszczone przez arkadiuss88
    Witam,
    Czy ktoś z was spotkał się z problemem braku powiadomienia komunikatem "changes batteries" w A75?
    Używam zestawu akumulatorów firmy VIVANCO, pojemność każdego to 2200mAh, akumulatory są nowe... Są po 3 ładowaniach 10-12 godzinnych, po 2 pierwszych objaw był identyczny: w paracie zgasł lcd a obiektyw się nie schował w trybie rec, a jedynie w trybie play... Gość z Media Markt który polecił mi ten zestaw AA powiedział że są prawie tak dobre jak akumulatory marki GP...

pozdr
    pożycz od kogoś "normalne" akumulatorki i przetestuj

alekos
    Guest

Domyślnie

Mam to samo na akumulatorach Sanyo i Energizer oraz na porządnych bateriach, poprostu sygnal rozładowania zapala sie na 2-5 sekund przed padnięciem. Myślę ,ze te aparaty tak mają i trzeba sie do tego przyzwyczaić.

adammail75
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alekos
    Mam to samo na akumulatorach Sanyo i Energizer oraz na porządnych bateriach, poprostu sygnal rozładowania zapala sie na 2-5 sekund przed padnięciem. Myślę ,ze te aparaty tak mają i trzeba sie do tego przyzwyczaić.
    hm... dziwne...
    ja też mam A75 i o ile pamiętam to ostrzeżenie, że baterie są słabe trwa troche dłużej i dopiero potem pisze, że mam je zmienić
    muszę się jeszcze temu przyjrzeć (dawno nie rozładowałem moich Sanyo....)

poker3
    Guest

Domyślnie

Mam A 75 a do niego ładowarke i akumulatorki Albinar. Nie wiem czy to uznana marka czy raczej blizej no name - takie kupiłam w zestawie. Wyżej wymienione problemy nigdy mi się nie przytrafiły - jak miałam na samym początku włożone paluszki to aparat sygnalizował rozładowanie baterii na kilka zdjęć przed ostatecznym padnięciem ale nawet wtedy chował obiektyw normalnie a potem w spokoju umierał do czasu zapakowania nowego zestawu baterii. Jeśli aparat na gwarancji polecałabym jednak kontakt z serwisem.

Myszkin
    Guest

Domyślnie Baterie

Ja mam A75, a powiadomienie o prawie rozladowanych bateriach pojawia sie przed 2-3 zdjeciami robionymy z fleszem.
    Jesli Ci sie nie pojawia takie powiadomienie, to tylko wida baterii, ktore nie sa prawidlowo ladowane i cienkiej ladowarce. Tutaj akumulatorki raczej nie sa winne.
    Z drogiej strony mam odtwarzacz CD/MP3 firmy Thomson i na wiswietlaczu prawie przez caly okres grania na jednych bateriach "tester" wskazuje maksymalne naladowanie. Potem jest okolo 0,5 godziny, kiedy pokazuje pol baterii. A, ze jest cala rozladowana, to prawie nie pokazuje, no chyba, ze postaram sie wlaczyc sprzet przy rozladowanych bateriach.
    Jakosc ladowarki jest wazniejsza od jakosci baterii i jest wazne, zeby rozne typy baterii (np.Mn-Ni) nie byly ladowane na roznych ladowarkach, poniewaz prady ladowania sa rozne, przez co zywotnosc sie skraca drastycznie

wyska
    Guest

Domyślnie

Witam,
    Ja mam a80. Aparat sygnalizuje, że aku są rozładowane jakieś 2 sekundy przed automatycznym wyłączeniem się aparatu... Jak na razie to chyba najbardziej denerwująca wada tego aparatu (oprócz tego że nie robi zdjęć jak 300D :wink: ). Nie sądzę żeby akumulatory były źle ładowane, bo starałem się wybrać możliwie dobrą ładowarkę.
    O ile wiem to już jest taka przypadłość aparatów z serii A...
    pozdrawiam

Vafloo
    Guest

Domyślnie

Na początku witam serdecznie wszystkich, ponieważ jestem tutaj nowym użytkownikiem i od niedawna posiadaczem Canona A60.

Faktycznie. U mnie też jest problem ze wskazywaniem rozładowania akumulatorów. Dokładnie jak to ktoś wcześniej opisał - ostrzeżenie przed rozładowaniem pojawia się dwie sekundy przed wyłączeniem się aparatu (mam akumulatorki Energizer NiMH 2300mAh). Co ciekawe, na zwykłych bateriach alkalicznych (tych, które dostałem z aparatem) wskaźnik zaświecił się dużo wcześniej. Jeszcze można było spokojnie zrobić kilka zdjęć, nawet z lampą.

Nie wiem, być może ma to jakiś związek z róznicami między aku a bateriami alkalicznymi, ale nie znam się na tym na tyle, żeby wyciągać jakiekolwiek wnioski.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów