Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Pojemność karty a ISO

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Po prostu szumy są widziane przez soft aparatu jako dodatkowe szczegóły - stąd wieksza objętość pliku. A format RAW to właśnie przykład kompresji bezstratnej (odwracalnej) w przeciwieństwie do jpg-ów. W rawie kompresowane jest tylko to co po kompresji widziane jest tak samo jak przed bez utraty żadnej informacji np.: jednolite powierzchnie.
    Swoją drogą microsoft ma zamiar wprowadzić jakiś nowy format graficzny. Podobno dużo większa kompresja niż w JPG, a znacznie mniejsza utrata jakości! Tylko co będzie trzeba zrobić jak po zapisaniu takiego pliku w aparacie pojawi się niebieski ekran ?
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-08-2006 o 01:04
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar Giraff
    Miasto
    Gliwice

Lightbulb

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Swoją drogą microsoft ma zamiar wprowadzić jakiś nowy format graficzny. Podobno dużo większa kompresja niż w JPG, a znacznie mniejsza utrata jakości!
    zapewne masz na myśli Windows Media Photo

Na konferencji producentów sprzętu komputerowego w Seattle Microsoft ogłosił nowy format zapisu skompresowanych zdjęć cyfrowych konkurencyjny w stosunku do JPEG. Windows Media Photo ma oferować lepszą jakość kompresji niż JPEG przy mniejszych rozmiarach plików. Pliki w nowym formacie będzie wspierała przyszła wersja systemu Windows Vista.

Według przedstawicieli Microsoftu nowe algorytmy kompresji w plikach WMP pozwolą na uzyskanie poziomu kompresji na 25:1 bez wyraźniej utraty jakości zdjęcia. W przypadku JPEG za akceptowalny poziom kompresji uważa się 12:1. Oznacza to więc, że przy porównywalnej jakości pliki WMP mogą być nawet dwa razy mniejsze. Dodatkowo WMP dzięki oparciu na symetrycznym algorytmie wspiera zarówno kompresję stratną, jak i bezstratną.

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=4370
    Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Jeśli Windows Media Photo będzie tak kompresował zdjęcia jak działa Vista voice recognition to..
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

nie no... ludzie... co Wy macie do tego Microsoftu? naprawde tak przeszkadza wam, ze nawet byle Saper potrafi wyslac pelne dane uzytkownika na serwer majkrosyfu? a po co kupowaliscie Windows, jesli nie po to, zeby Bill wszystko o Was wiedzial? :cool:

fakt, ze sytuacja kapke kuriozalna, gdy stawia sie firewalla, zeby chronic siec zewnetrzna przed Windowsem. w koncu nominalnie firewall sluzy do czegos zgola odwrotnego. no, ale Microsoft zawsze wprowadzal "nowatorskie" rozwiazania
    www albo tez flickr

Bywalec Awatar Giraff
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    a po co kupowaliscie Windows, jesli nie po to, zeby Bill wszystko o Was wiedzial? :cool:
    a kto powiedział, że go kupowaliśmy. my go tylko ... używamy
    Chcesz lepiej poznać Adobe Lightroom? Zapraszam > http://sekretylightroom.pl

Początki nałogu Awatar Drozdi
    Miasto
    EU

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Giraff
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Śmieszy Was, że w naszym kraju można jawnie przyznawać się (a nawet się tym chwalić) do złodziejstwa intelektualnego?
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Przepraszam ja używam Linuksa!
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj
    Śmieszy Was, że w naszym kraju można jawnie przyznawać się (a nawet się tym chwalić) do złodziejstwa intelektualnego?
    Nie wiem co takiego intelektualnego jest w tym złodziejstwie.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Nie wiem co takiego intelektualnego jest w tym złodziejstwie.
    Wiesz... jak czytam niektore komentarze dotyczace tego tematu to tez zachodze w glowe...

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów