Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Kodak przestaje produkować cyfrówki amatorskie

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nie wiem na pewno ale to zdajsie jest spory koncern cheniczny. Może w tym zostaną?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar zanussi
    Miasto
    to tu to tam

Domyślnie

No i pewnie Kodak zostanie jedynie na samochodach INDY Car... a może to był Kodiak? ??
    Oko plus aparat - dobrana para.

sprzęt do generowania, rozpraszania, skupiania i rejestrowania świat(ł)a.....

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tak sobie przejrzałem pobieżnie ich stronę internetową i wydaje mi się, że chyba z nimi nie jest tak najgorzej. Oni robią dosyć sporo różnych rzeczy min.: maszyny poligraficzne, materiały do diagnostyki medycznej, materiały stomatologiczne, materiały do kinematografii (z tym że to też pewnie do czasu). Oni zdajsie obecnie to nastawiają sie na obsługę biznesu, a nie na drobnego konsumenta ale najważniejsze to to, że mają sporo kontraktów podpisanych z armią na dostawy sprzętu biurowego i nie tylko (jest tam cały katalog). Także to ostatnie to przesądza o tym, że raczej ich pozycja jest niezagrożona. Choć oczywiście na tym świecie nic nie jest stałe raz na zawsze.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Początki nałogu

Domyślnie

Kodak bedzie robil jednorazowe cyfrowki :-)
    Flextronics jest wykonawcom roznego sprzetu dla wielu znanych firm (np. telefony komorkowe). Ma fabryki glownie w Chinach, co pozwala na produkcje taniego sprzetu za grosze.
    Byc moze dzieki temu Kodak zaoferuje wkrotce cyfraka za 10$. Na razie jest to czwarta firma na rynku cyfrakow, wiec jesli ktos padnie, to... Pentax :-)

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Pentax w zasadzie to już ma po herbatce. Toż to przecież "prawie" jak samsung!
    W IHT był wywiad z doradcą finansowym banku, który jest jednym z większych udziałowców pentaxa i ten bez żenady powiedział, że pentax powienien wycofać się z rynku dslr-ów, bo jego szanse są zerowe.
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Tiaaa... Kolekcjoner.
    I pewnie dlatego na Photokinie pokaże semiprofi K10D, średnioformatowy 645D, szkła (wreszcie!) z USM, że o regularnie wypuszczanych szkłach serii Limited nie wspomnę.
    Uwielbiam takie plotki z super pewnego źródła.
    Z poważaniem - Michu, Licencjonowany Pogromca Vampirów :)=

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Tiaaa... Kolekcjoner.
    I pewnie dlatego na Photokinie pokaże semiprofi K10D, średnioformatowy 645D, szkła (wreszcie!) z USM, że o regularnie wypuszczanych szkłach serii Limited nie wspomnę.
    Uwielbiam takie plotki z super pewnego źródła.
    Pewnie masz rację. Jednak to, że pentax trwa w świecie dslrów to w dużym stopniu zasługa samsunga. A ten artykuł to nie plotki było o tym zresztą na forum pentaxa. Po za tym to troszkę żartowałem:wink:.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-08-2006 o 14:38
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Z tą zasługą Samsunga też sprawa jest delikatna. Zapewne potężny zastrzyk finansowy pomógł Pentaksowi, dzięki czemu przyspieszono prace nad owymi modelami. Niezapominajmy wszakże, że Pentax zawsze był firmą raczej niszową i nie należy rozpatrywać jego pozycji w obecnym "wyścigu szczurów".
    Jeżeli chodzi zaś o samego Kodaka. Cóż, jakoś się do ich filmów nie przekonałem. Jak wspomniał Janusz Body, do filmów c-b to tylko Ilford. Nie da się ukryć, że obecnie każda z firm z interesującego nas tematu nie działa tylko i wyłącznie w jednym segmencie (np. dla Pentaksa podstawą działalnością jest optyka medyczna).

Domyślnie

O!
    Wracając jeszcze do K10D.
    Właśnie wpadły mi w łapy "przecieki":
    10MPxl matryca i Shake Reduction - to było wiadome.
    3kl/s, do 10RAW w serii i JPG do zapełnienia karty, prawdopodobnie uszczelniony korpus, RAWy zapisuje jako pliki DNG. Ma kosztować ok. 1000dolców.
    Jeżeli potwierdzi się również cena średnioformatowego 645D (ok 24.000PLN), to myślę, że może to trochę namieszać na rynku.
    Ale o tym przekonamy się dopiero po premierze

Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michu (Pentax)
    Z tą zasługą Samsunga też sprawa jest delikatna. Zapewne potężny zastrzyk finansowy pomógł Pentaksowi, dzięki czemu przyspieszono prace nad owymi modelami. Niezapominajmy wszakże, że Pentax zawsze był firmą raczej niszową i nie należy rozpatrywać jego pozycji w obecnym "wyścigu szczurów". (...)
    Ale współpraca tych obu firm (pentax - samsung) jest chyba nadal aktualna i dosyć ścisła przecież lustra samsunga to właściwie kopie aparatów pentax!
    Tu masz link do artykułu o którym wspominałem wyżej.
    Kapitan Wagner

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów