Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Eos 50e czy Eos 30/33? Pomóżcie wybrać!

Mieszany widok

Domyślnie Eos 50e czy Eos 30/33? Pomóżcie wybrać!

Prawie się zdecydowałem ale prawie robi wielką róznicę jak powiadają:razz: Więc pytanie do Was drodzy Canonierzy: który z modeli wybrać Eos 50e czy Eos 30/33? Kryteria? Wasze własne rzecz jasna. Obiektywne i subiektywne, własne i zasłyszane...Ja dowiedziałem się tyle ile mogłem za pomocą urządzenia potocznie zwanego komputerem i podłączonego do sieci. Teraz zależy mi na opiniach ludzi na tym sprzęcie działających.
    No i jeszcze podpytanie Który z nich ma solidniejszą obudowę? Z tego co się dowiedziałem to 50-tka jest cała metalowa a 30-tka ma plastikową klapę z tyłu...

Dzięki z góry za odpowiedzi i pozdrawiam!

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

50/50E ma jedną ogromną zaletę w stosunku do 30/33. Chodzi konkretnie o wspomaganie AF, które dzis można spotkać tylko w zewnetrznych lampach błyskowych, a pięćdziesiątki miały to wbudowane. Natomiast 30/33 wspomaga AF seriami błysków z wbudowanej lampy, co jest nieskuteczne w przypadku gładkich powierzchni (np. ściana) oraz znienawidzone przez większość fotografujących.
    Ponadto z mniej istonych rzeczy to 50/50E posiada (wg specyfikacji) niższy próg działania AF (0EV vs. 1EV w 30/33).
    Z osobistych doświadczeń z EOS50 bardzo przypadł mi do gustu sposób sterowania aparatem, a konkretnie Metering, AF oraz Drive Mode przełączane za pomoca pokręteł. Dzieki temu nawet bez włączania aparatu można szybko zorientować się o podstawowych ustawieniach aparatu.
    W 30/33 jest prawie tak samo, niestety metering mode wylądował już na guziczku :-( Tyle nt. lepszości 50/50E.
    Poza powyższym góruje 30/33. Nowszy, szybszy, wyciszony, czarny (w sensie nie pstrokaty).
    Co do solidności obudowy, to raczej 30/33 jest solidniejszy, bo ZTCP w nich właśnie wprowadzono metalowe wzmocnienia korpusu. Co nie znaczy, że 50/50E nie sprawia solidnego wrażenia. Miałem właśnie pięćdziesiątkę i to była przepaść w porównaniu np. z 300D, którego używam dzisiaj.
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

50 - tka, bardzo fajny aparat. Co do jego metalowości to mam zatrzeżenia (jak ścisnę mocniej to trzeszczy). W sumie aparat jednak bardzo solidny - sprawdzony w boju w górach przy mrozie nigdy mnie nie zawiódł. Używałem go zawsze z gripem, bardzo wygodny w przeciwieństwie do tego np. z 20D. Grip jest o tyle dobry że możesz go zasilać paluszkami, a nie tylko bateriami litowymi. Wadą gripa do 50 jest to, że masz tam tylko spust migawki brak pokrętła wyboru.
    Ma sterowanie zupełnie nie canonowskie. Pokrętłami i przyciskami - jedni to chwalą inni ganią - rzecz zupełnie osobista. W wersji gdzie jest sterowanie okiem działa to całkiem sprawnie nawet w okularach. Jak wspominał gwozdzt o Af to ja dodam, że działa dość sprawnie nawet przy szarówce i w pomieszczeniach. Lampa błyskowa wbudowana jest o tyle do kitu, że zbyt nisko się podnosi i nawet przy niezbyt "grubym" obiektywie powstaje winietka. Generalnie jest to też pierwsza lustrzanka canona, która miała E-TTL. Aparat ma dość sporo (jak na czasy kiedy był wypuszczony) funkcji indywidualnych także można go dosyć nieźle konfigurować wg. własnych potrzeb. W sumie aparat godzien polecenia nawet do poważniejszych zadań, zwłaszcza że teraz go można kupić za grosze z gripem. Aha z gripem jest dość duży i ciężki chyba większy niż 30-tka.
    W 2004 unowocześnili trochę 30 i powstał 30/33 V może warto nim się zainteresować - jest podobno sporo szybszy. Tutaj masz mnóstwo informacji o wszystkich trzech!
    30/33 nie miałem, nie używałem i nie chcę mieć więc się nie wypowiadam.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 03-08-2006 o 17:37
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Dzięki wielkie za pomoc! Pozdrawiam!

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Tak jeszcze tytułem uzupełnienia nie miałbym nic przeciwko gdyby Canon wsadził do 50e matrycę (może być nawet ta z 10D/300D) i wypuśił jako np.: D50e. Brałbym w ciemno. Pomarzyć zawsze można.........ech!
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar enter
    Miasto
    wioskawawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Tak jeszcze tytułem uzupełnienia nie miałbym nic przeciwko gdyby Canon wsadził do 50e matrycę (może być nawet ta z 10D/300D) i wypuśił jako np.: D50e. Brałbym w ciemno. Pomarzyć zawsze można.........ech!
    ja też taką konfiguracje biorę [prawie] za każda kasę

Uprawnienia umieszczania postów