Strona 18 z 22 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 171 do 180 z 213

Wątek: Niedokladnosc AF'a w roznych puszkach

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Przy kiepskim świetle AF w 350D ma dość spory rozrzut, zwłaszcza na czymś dłuższym. Aczkolwiek w normalnych warunkach nigdy się nie zawiodłem, chyba że na własne życzenie. Pogodziłem się z tym faktem. I tydzień temu dojrzałem ostatecznie do lepszej puszki.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Coś już napisał

Domyślnie

Witam –jestem tu po raz pierwszy
    Proszę wybaczyć że kontynuuję b stary wątek –ale dopiero od niedawna czytam to forum
    Jestem użytkownikiem 350d od ok. roku
    Czytając recenzje przed zakupem postąpiłem zgodnie z licznymi postulatami które pojawiały się w necie – ważniejsze lepsze szkło niż puszka
    Kupiłem wiec amatorskie body z kitem i w miarę czasu trochę lepsze szkła
    - kit w zestawie
    - canon50/1,4
    - canon 70-200/4
    - tamron 28-78
    - tokina 12-24
    Po złych doświadczeniach z powtarzalnością AF zrobiłem próbne testy wszystkich obiektywów , fotografując ten sam motyw ( puszkę o kontrastowych napisach) , w tych samych warunkach , przy czasie 1/200 s z odległości ok. 0,5-1m tak aby uzyskać w miarę zbliżoną wielkość przedmiotu , z ręki bez statywu , w warunkach zbliżonych do fotografowania z ręki ciasnego portretu, przy różnych przysłonach powtarzając każde z nastaw parokrotnie .
    Przed każdym strzałem znaczne przeostrzenie aby zmusić af do ponownej pracy
    Również próby 3 zdjęć seryjnych oraz ręcznego ostrzenia z potwierdzeniem ostrości
    Moje wnioski
    Fascynacja z posiadania takiego czy innego szkła oraz dywagacje który obiektyw do 350 będzie lepszy zamiast kita ( takie rozterki jak się zdążyłem zorientować przeważają na forum)
    powinny ustąpić na rzecz jakie body kupić
    350d robi b dobre zdjęcia niezależnie od użytego obiektywu pod jednym warunkiem – trafienia ostrości . Oczywiście dotyczy to zdjęć szczególnych ( portrety przy małej głębi ostrości , szybkich strzałów reporterskich bliskich scen itp. Czyli dla części amatorów z pewnymi ambicjami
    Przechodząc do konkretów
    Na podstawie własnych doświadczeń i testów
    1 – Różnice w jakości przy użyciu w wym. obiektywów – moim zdaniem bardzo małe po odrzuceniu zdjęć nieudanych . Byłyby widoczne prawdopodobnie na lepszej puszce . Niektóre testy w pismach twierdzą to samo , aczkolwiek Optyczne i Photozone wykazują
    różnice przy podpięciu do 350 D . Ja tego nie widzę jeśli chodzi o ilość szczegółów , aczkolwiek 70-200 daje lepszy kontrast i nasycenie
    2 – Trafienie af w punkt co ok. trzecie , czwarte zdjęcie . Pozostałe to większe lub mniejsze przybliżenie a czasem w przestrzeń
    3 – Dokładność af oraz iloś udanych prób nie zależy u mnie od obiektywu ( tu kit nie gorszy , co najmniej)
    4 – Brak jakiejkolwiek regularności i tendencji( raz bf raz ff w granicach 1-5 cm) uniemożliwia mi znalezienia recepty jak to zwalczyć ( Niektórzy na tym forum twierdzą ze
    po pewnym doświadczeniu można coś wyczuć – Proszę o rady)
    5 – Ręczne ostrzenie z potwierdzeniem daje takie same rezultaty. Ręczne doostrzanie przy tej matówce niemożliwe
    Pytania
    1 -Czy można w serwisie to wyregulować . Osobiście mam wątpliwości . Przy braku wyraźnej tendencji do bf lub ff , jest to cecha układu …który po prostu jest niedokładny w swojej konstrukcji
    2- Niektórzy uczestnicy forum nie mają wg tego co piszą problemów z af , może tylko piszą lub są 350-tki które są super ( brak kontroli jakości )
    3- 400d ma af jak 30d –ale też posiadacze narzekają . Posiadacze 30d nie narzekają tak bardzo( może im nie wypada )

Przepraszam za przynudzanie w temacie który prawdopodobnie był wałkowany wielokrotnie
    Ale dla mnie problem jest na wagę kupienia nowego body i tu jakiego

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Moim zdaniem 5d.Miałem 20d i podobne wnioski chociaz na pewno duzo lepiej.Piątka załatwiła temat.

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez a-w Zobacz posta
    2 – Trafienie af w punkt co ok. trzecie , czwarte zdjęcie . Pozostałe to większe lub mniejsze przybliżenie a czasem w przestrzeń
    Chyba nie "teges" Twoje 350D jest, bo w moim "trafialność" AF to lekko licząc ~90%, w podobnych warunkach (zdjęcia rodzinne, czyli ~portrety, z ręki, w pomieszczeniach). I głównie mi pudłuje mi Tamron 28-75, Canona 17-40 z rzadka. Nie mam długich szkieł, więc nie wiem jakby się sprawowało moje 350D z dłuższymi.
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Przepraszam za przynudzanie w temacie który prawdopodobnie był wałkowany wielokrotnie
    Ale dla mnie problem jest na wagę kupienia nowego body
    I tak wlasnie uczyn :cool:

Coś już napisał

Domyślnie

tmaciak napisał
    Chyba nie "teges" Twoje 350D jest, bo w moim "trafialność" AF to lekko licząc ~90%, w podobnych warunkach (zdjęcia rodzinne, czyli ~portrety, z ręki, w pomieszczeniach). I głównie mi pudłuje mi Tamron 28-75, Canona 17-40 z rzadka

U mnie 10% do wyrzucenia af w przestreń
    50% widoczny brak ostrości na 100 powieksz
    50% znośnie na odbitkach 18*25 prawdopodobnie ujdzie
    ale w punkt gdzie każda niedokładność ważna ( ostrość oczu na bliskich portretach - tak jak piszę

tamron ( od Cichego) całkiem OK nie gorzej błądzi niezależnie od przysłony od innych
    rozczarowanie jeśli chodzi o celnosc C50/1,4 nie lepiej od kita
    elka też pudłuje

Uzależniony
    Miasto
    Józefów

Domyślnie

tmaciak napisał
    Chyba nie "teges" Twoje 350D jest, bo w moim "trafialność" AF to lekko licząc ~90%, w podobnych warunkach (zdjęcia rodzinne, czyli ~portrety, z ręki, w pomieszczeniach). I głównie mi pudłuje mi Tamron 28-75, Canona 17-40 z rzadka

U mnie 10% do wyrzucenia af w przestreń
    50% widoczny brak ostrości na 100 powieksz
    50% znośnie na odbitkach 18*25 prawdopodobnie ujdzie
    ale w punkt gdzie każda niedokładność ważna ( ostrość oczu na bliskich portretach - tak jak piszę

tamron ( od Cichego) całkiem OK nie gorzej błądzi niezależnie od przysłony od innych
    rozczarowanie jeśli chodzi o celnosc C50/1,4 nie lepiej od kita
    elka też pudłuje
    Te moje 10% to Twoje wszystkie kategorie.

Z tym, że nie chciałem udowadniać, że moje 350D jest jakieś wyjątkowo super, tylko raczej, że 25-33% trafień to nawet jak na 350D mało... i to mnie dziwi i na Twoim miejscu spróbowałbym przetestować w miarę możliwości inny egzemplarz, może kalibracja?

90%, biorąc pod uwagę klasę puszki jest dla mnie zupełnie akceptowalne.

A swoją drogą, to planuję (jak się da) jak już będę miał takie "zaobiektywowanie" jak Ty, zmianę na XXD co najmniej i tu się nie ma co czarować jak przedmówcy napisali, przychodzi taki dzień, że trzeba zmienić
    Pozdrawiam, Tomek
    Canon LS-120PC II

pomus
    Guest

Domyślnie EOS 350d znaaaane AF problemy

Witam wszystkich,jestem pierwszy raz na forum....i posiadaczem 350d,jednak nie za bardzo szczesliwym.Powodem jest nie pewny af,mam zamiar przesiadki na 40d ,albo ze wzgledu na niska cene 30d.Co robic?????

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pomus Zobacz posta
    Co robic?????
    zdjecia

a tak serio - wez od kogos 30D, zapnij swoje sloiki i sprawdz, czy dzialanie AF jest warte zamiany.
    www albo tez flickr

pomus
    Guest

Domyślnie

Ale czasem wyjdzie z puszki takie zdjecie ze ahhh-ala 5d....???

Strona 18 z 22 PierwszyPierwszy ... 81617181920 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów