Strona 17 z 22 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 213

Wątek: Niedokladnosc AF'a w roznych puszkach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    W skrocie: nie.
    Mniej w skrocie to juz serwis albo archiwum forum (chociazby w tym watku troche jest) powinno wytlumaczyc.
    Sprawdzę w czwartek po odbiorze sprzętu .
    Tylko z kolei ... np 85mm miałem dostrajany do 300D który już był po kalibracji . W takim razie jeżeli musialbym regulować 85mm pod 350D to w tym momencie jest to totalny bezsens ... Mając dwa korpusy trzeba mieć dwa zestawy obiektywów dla każdego korpusu ... Koszmar .Oczywiście pewnie nie mam racji ale tak to wygląda .

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krs76 Zobacz posta
    Oczywiście pewnie nie mam racji ale tak to wygląda .
    Tak to wyglada jesli oba korpusy maja odchyly od normy, albo ich wlasciciel ma odchyly od normy i wydaje mu sie ze cos jest nie tak z AF .
    Zawsze mozesz zamiast dwoch korpusow kupic sobie cos z serii 1 - w nich bardzo ciezko zarzucic cos AF niezaleznie od szkielek.

Domyślnie

Tak to wyglada jesli oba korpusy maja odchyly od normy, albo ich wlasciciel ma odchyly od normy i wydaje mu sie ze cos jest nie tak z AF .
    Zawsze mozesz zamiast dwoch korpusow kupic sobie cos z serii 1 - w nich bardzo ciezko zarzucic cos AF niezaleznie od szkielek.
    Dalej nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie tylko jakieś prywatne wywody ...Co do AF to nie wydaje mi się tylko jestem pewny

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Da sie wszysto wyregulowac i wcale nie trzeba pieciu kompletow szkiel do pieciu puszek. Kwestia sprawdzenia puszki przy zakupie albo nieco cierpliwosci i wycieczek do serwisu.

Dobrze jesli masz pare elementow dobrych ze sklepu bez regulacji. Wtedy mozna reszte podciagnac do tego i dziala. Gozej jak rozregulowali Ci wszystko i teraz trzeba bedzie podostrajac.
    ...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dalej nie uzyskałem odpowiedzi na pytanie
    Odpowiedz jest w tym watku wczesniej a nawet caly watek dotyczy wlasnie tematu dokladnosci AF.
    Przeczytaj np ze zrozumieniem ta wypowiedz:
    http://canon-board.info/showpost.php...3&postcount=84

A jesli takiego podejscia do sprawy nie rozumiesz, nie akceptujesz to... slij wszystko co masz na Zytnia i niech kalibruja. Powodzenia .
    A potem przy kazdej nowej puszce czy szkle slij znowu, jak ci nie szkoda nerwow swoich i serwisantow.

Domyślnie

Odpowiedz jest w tym watku wczesniej a nawet caly watek dotyczy wlasnie tematu dokladnosci AF.
    Przeczytaj np ze zrozumieniem ta wypowiedz:
    http://canon-board.info/showpost.php...3&postcount=84

A jesli takiego podejscia do sprawy nie rozumiesz, nie akceptujesz to... slij wszystko co masz na Zytnia i niech kalibruja. Powodzenia .
    A potem przy kazdej nowej puszce czy szkle slij znowu, jak ci nie szkoda nerwow swoich i serwisantow.
    Kolego ale ja nie narzekam na niedokładność AF tylko na normalną wadę ( ffl lub bf )która występuje również w bardziej profesjonalnych modelach jak np 30D . Dalej uważam że to nie sprzęt robi zdjęcia ale fotograf . Mając sprzęt za kilkanascie tyś. zrobisz zdjęcia amatorskie i na odwrót .Także irytuje mnie ton Twoich odpowiedzi i na przyszłość wykaż odrobinę dobrej gdy ktoś próbuje się czegoś dowiedzieć ...

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Kolego ale ja nie narzekam na niedokładność AF tylko na normalną wadę ( ffl lub bf )która występuje również w bardziej profesjonalnych modelach jak np 30D .
    Gdybys przeczytal ten watek a nie tylko pisal w nim to bys wiedzial ze model 30D to nadal klasa amatorska i to, o czym piszesz to nie jest "normalna wada" a przypadlosc albo niektorych egzemplarzy albo zbytniej upierdliwosci wlasciciela sprzetu, bo kazdy model ma okreslony dokladnie akceptowalny zakres bledu AF, tak samo obiektywy moga sie mylic w okreslonym zakresie - wiecej dowiedzialbys sie np w serwisie, choc oni na ten typ czlowieka jak ty zapewne reaguja "dobra zrobmy mu dobrze i bedzie spokoj bo nie ma sensu tlumaczyc ze ten sprzet tak moze miec".
    Tylko klasa profesjonalna (1D, 1Ds i ich nastepcy, nawet 5D tu sie nie do konca lapie choc jest w nim lepiej niz w xxD/xxxD) ma ten zakres bledu tak mimimalny ze mozna je praktycznie nazwac bezblednymi pod wzgledem precyzji AF.
    Tak wiec tylko powodzenia w kalibracji zycze, by ci serwis zminimalizowal zakres bledu w twoim zestawie.
    Ale co serwisanci miedzy soba i pod nosem powiedza na twoj temat to juz nie chcialbys uslyszec.

Także irytuje mnie ton Twoich odpowiedzi i na przyszłość wykaż odrobinę dobrej gdy ktoś próbuje się czegoś dowiedzieć ...
    A mnie irytuje gdy ktos potrafi tylko pisac pretensje (nie do konca majac racje) zamiast najpierw poczytac. Ja dobra wole wykazalem - sugerujac ci najpierw poczytac. Ty dobrej woli nie wykazales nie robiac tego.

Domyślnie

Tak wiec tylko powodzenia w kalibracji zycze, by ci serwis zminimalizowal zakres bledu w twoim zestawie.
    Ale co serwisanci miedzy soba i pod nosem powiedza na twoj temat to juz nie chcialbys uslyszec.
    Mało mnie obchodzi co sobie serwisanci pod nosem powiedzą ponieważ jest to ich praca za którą otrzymują wynagrodzenie - prawda ?Nie płacą im chyba za siedzenie i picie kawy i słychania szczęśliwych nabywców puszek za kilkanaście tyś .... jeśli portretując osobę na f2 ostrości nie ma na twarzy tylko kilka cm przed to wybacz coś jest nie tak .
    Kupując sprzęt za ponad 2 tyś. zł można mieć jakieś wymagania ...
    Mozna to porównać do kupna samochodu . Nie ważne czy kupiłeś auto za 20 tyś czy za 70 tyś ... Nie jedziesz po dwóch dniach na regulację zapłonu lub zaworów ... Tak samo powinno być i w tym sprzęcie .Minimalny błąd jest do zaakceptowania ....Ale to co napisałeś o mojej "upierdliwości " jest wynikiem przykładania starań do jakości technicznej i artystycznej wykonywanej fotografii .Jeśli robisz zdjęcia powyżej f5,6 to rzeczywiście nie ma to dla Ciebie znaczenia czy jest ff lub czy go nie ma
    .
    Ps.: Odebrałem właśnie sprzęt z serwisu . Przesunięcie zostało zminimalizowane w obiektywie który im dostarczyłem jak i w pozostałych które były regulowane pod 300D . Czyli logika na szczęście wzieła górę ...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

W moim zestawie AF najlepiej trafia na kicie. Niestety na pozostałych szkłach jest loteria. Mam nadzieje że po zmianie body na 30d bedzie lepiej
    EOS 5D III + 24-70L, 135L, 50 1.4 ,28 1.8, 430ex, falcon 8mm

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Jeśli robisz zdjęcia powyżej f5,6 to rzeczywiście nie ma to dla Ciebie znaczenia czy jest ff lub czy go nie ma
    Najczesciej robie portrety (dziewczyny, kotow) w okolicach 80-100mm na cropie 1.6 i przyslonach miedzy 1.8 a 4. Zarowno w 10D jak i w 20D , w zestawieniu ze szklami: Tamron 28-75 2.8, Canon 50 1.8, Canon 50 1.4, Canon 85 1.8, Canon 24-105 4 IS L, ktorych uzywam/uzywalem do tego typu zdjec - nie zauwazylem zadnego nekajacego mnie FF/BF ktory bym uznal za wart "naprawy" . Owszem, zdarzaly sie nietrafione z ostroscia zdjecia. Jednak najczesciej byly one spowodowane wina fotografa lub akceptowalna przeze mnie niedokladnoscia AF (szczegolnie przy kiepskim swietle) w tym segmencie puszek. Za to z obiektywami Sigmy... chyba wszystkimi z jakimi mialem stycznosc - zauwazalem wyrazny BF, w obu puszkach... ciekawe.

Czyli albo jestem szczesciarzem a ty pechowcem, albo jestem bardziej tolerancyjny i dobrze znam ograniczenia sprzetu z ktorego korzystam, zamiast prezentowac podejscie "tak drogi sprzet musi byc doskonaly" .

Strona 17 z 22 PierwszyPierwszy ... 71516171819 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów