Strona 16 z 22 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 151 do 160 z 213

Wątek: Niedokladnosc AF'a w roznych puszkach

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario Zobacz posta
    jednak watek na forum sie pojawil i ma ponad 100 postow,wiec problem jest.
    moj 10D mial zawodny AF,10D mojego kolegi,inni znajomi narzekaja na 350tke i 20D.mialem D70s,bawilem sie D50 i D80 i niestre fotki jakie robilem wynikaly tylko z moich bledow.
    Potwierdzam. Mialem 10D i 350D i do Nikona D70 to im bardzo daleko jezeli chodzi o dokladnosc AF.
    Do 350D i 10D sa dobre szkla kitowe (lub inne ciemne), ktore swoja glebia ostrosci potrafia ukryc wady AF. Dlatego tez pewnie, zony niektorych tu forumowiczow zawsze robia ostre zdjecia :P

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez arra Zobacz posta
    Potwierdzam. Mialem 10D i 350D i do Nikona D70 to im bardzo daleko jezeli chodzi o dokladnosc AF.
    Do 350D i 10D sa dobre szkla kitowe (lub inne ciemne), ktore swoja glebia ostrosci potrafia ukryc wady AF. Dlatego tez pewnie, zony niektorych tu forumowiczow zawsze robia ostre zdjecia :P
    No widzisz i znów zakładasz błędnie zresztą, że jak ktoś coś pisze to na pewno nie sprawdził innych możliwości. Otóż muszę Ci donieść, że małżonka moja nigdy nie używała 350D z kitem. Używa 350D z T 28-75/2,8 z kilkoma moimi obiektywami jeszcze od analoga, używała też 70-200/4 i 300/4. Ja też zresztą używałem tego korpusu z tymi obiektywami i nie narzekam na ostrość zdjęć. Tak jeszcze gwoli ścisłości używaliśmy obydwoje 10D z tymi i innymi szkłami i po zrobieniu ok 3 kzdj. tym korpusem żadne z nas nie narzekało na problemy z AF-em. Używałem też D70 i żadnej istotnej przewagi w działaniu AF-a w tej puszce nie zauważyłem natomiast kilka innych braków mnie denerwowało.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Jak ktos uzywa automatycznego wyboru punktow AF to pozniej mu AF nie trafia gdzie chce

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Jak ktos uzywa automatycznego wyboru punktow AF to pozniej mu AF nie trafia gdzie chce
    No ale to chyba nie jest zle, ze ktos uzywa AF'a w aparacie - jesli i body i szkielko na to pozwalaja? :wink:
    Poza tym, w 350D ustawianie AF'a przez wizjerek manualnie nie jest komfortem

Pełne uzależnienie Awatar DoMiNiQuE
    Miasto
    Ostrów Wlkp.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer Zobacz posta
    No ale to chyba nie jest zle, ze ktos uzywa AF'a w aparacie - jesli i body i szkielko na to pozwalaja? :wink:
    Poza tym, w 350D ustawianie AF'a przez wizjerek manualnie nie jest komfortem
    Niee no. Ja nie naleze do onanistow m42 i nie twierdze, ze AF to zbedny gadzet
    Imo jest bardzo, ale to bardzo potrzeby. Mowilem o automatycznym wyborze punktu AF i sytuacji w ktorej ciocia halinka znajduje sie po lewej stronie kadru a puszka wybiera punkt AF po prawej stronie i ustawia ostrosc na wazonie
    Ostatnio edytowane przez DoMiNiQuE ; 02-10-2006 o 12:02

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Muflon, Kolekcjoner - ja wcale nie twierdzę, że AF w Nikonach serii D2 jest lepszy od 1-kowego, bo jak pokreśliłem - nie miałem 1-nki w rękach. Osobiście wydaje mi się nawet, że w sporcie układ 1-nki może się lepiej sprawdzać, choć tak naprawdę sensory w Nikonie są rozmieszczone w nieco inny sposób, niż sugerują to znaczki na matówce:
    W związku z powyższym wrażenie, że śledzony obiekt może się "zgubić" między faktycznie b. szeroko rozstawionymi punktami AF jest mylne - sensory pokrywają b. dużą powierzchnię kadru i pozwalają bezpiecznie śledzić obiekt.

O MultiCAM-ie wspomniałem tylko na zasadzie ciekawostki - z wypowiedzi JSK wynikało, jakoby układ AF 1-nki miał być konstrukcją najlepszą na świecie. Nie byłbym tego wcale do końca pewien.
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 02-10-2006 o 12:27

Pełne uzależnienie Awatar muflon
    Miasto
    Zürich

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Muflon, Kolekcjoner - ja wcale nie twierdzę, że AF w Nikonach serii D2 jest lepszy od 1-kowego
    Ani też ja nie twierdzę, że jest odwrotnie (mimo że miałem w rękach D2X) Po prostu wydaje mi się, że większość tricków w obydwu systemach jest bardzo podobna. Po prostu na zdrowy rozsądek, Nikon będzie lepszy po ciemku (lepsze sensory), Canon będzie lepszy w servo (więcej i gęściej).. ale nie w jakiś znaczący sposób.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bendsburg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez DoMiNiQuE Zobacz posta
    Zgadza sie. Natomiast jak ktos uzywa tylko centralnego, a AF mu nie trafia tam gdzie chce, to juz jest gorzej. Konkludujac: slusznie Canon wycofal sie z wkladania tego czegos (co w moim przypadku okreslilbym jako AM (auto misfocus), a nie AF) do jakiejkolwiek puszki.

Domyślnie

Dzisiaj oddałem swój 350D na regulację AF . Wszystkie szkła miałem regulowane wcześniej do 300D. Więc dałem razem z korpusem jeden obiektyw 50mm f1,8 aby pod niego regulowali mi 350D . Gość coś w serwisie bąkał że czemu tylko jeden dostarczyłem obiektyw .Mi wydaje się logiczne że jezeli dostroją mi korpus pod 50mm to i reszta obiektywów z tym koprusem będzie poprawnie ostrzyć ... Czy mam rację ?

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krs76 Zobacz posta
    Mi wydaje się logiczne że jezeli dostroją mi korpus pod 50mm to i reszta obiektywów z tym koprusem będzie poprawnie ostrzyć ... Czy mam rację ?
    W skrocie: nie.
    Mniej w skrocie to juz serwis albo archiwum forum (chociazby w tym watku troche jest) powinno wytlumaczyc.

Strona 16 z 22 PierwszyPierwszy ... 61415161718 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów