Strona 7 z 22 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 213

Wątek: Niedokladnosc AF'a w roznych puszkach

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Tak czytam tą dyskusję ... i szczerze się dziwię. Czy Wy nie wymagacie zbyt wiele od swojego sprzętu? Czy może 350d (bo głównie na niego narzekania tu widzę) to taki szajs?

Używam od prawie roku 300d i gdy opanuje się system AF (tzn zdobędzie wiedzę, gdzie łapać ostrość, a gdzie nie) - nie zdarzają mi się nieostre zdjęcia. Robiłem zdjęcia i w ciemnym kościele, i w ciemnej sali na koncercie, często robię zdjęcia dziewczyn w plenerze - baaaardzo rzadko trafia mi się fotka z ostrością nie tam gdzie być powinna (powiedział bym, że to 1 zdjęcie na 200) i to najczęściej z mojej winy. Może zacznijcie domykać te swoje cud-miód obiektywy? To, że ma się eLkę ze światłem 2.8, albo 50'tkę ze światłem 1.4 wcale nie znaczy, że nie można jej domykać . Najczęściej zapinam 50'tkę ( 1.8 ), domykam ją do około 4 (bo tego wymaga scena) i ... no i jest ostro. Czego chcieć więcej?

Aa - i nie piszcie proszę o aparatach za gówniane pieniądze. Aparat za "gówniane pieniądze" to moim zdaniem np. mój pierwszy cyfrowy aparat - Kodak CX6200 - kosztował 350 zł. To są gówniane pieniądze (choć dla wielu taka cyfrówka to i tak szczyt marzeń i ja to rozumiem). Ale 3k czy 4k złotych dla typowego polskiego nastolatka (jak ja) to są ogromne pieniądze. I czy to, że nie stać mnie na 30d/1Ds itd., a na zestaw jak w podpisie oznacza, że nie mogę robić ostrych zdjęć? Oczywiście, że mogę - muszę tylko potrafić wykorzystywać to, co mam.

Ponarzekajcie najpierw na siebie, później na aparaty. A jak AF nie trafia, to kupcie sobie Sonnara 135/3.5 za ułamek ceny Waszych eLek i sami sobie ostrzcie. Nie będzie można zrzucić winy na aparat.
    Ostatnio edytowane przez Michal-Czuba ; 04-08-2006 o 10:40

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caravaggio
    I szczerze mowiac mam zielonego pojecia, jak mozna tego nie rozumiec... frustracja i tyle.
    Sluchaj - zarowno ja, jak i wielu podobnych zainwestowalem najpierw w profesjonalne szkla, kupujac najtansze body. Jest kwestia kilku miesiecy jak i to wymienie na cos z gornej polki. Dlatego tak szczerze - powinno mi to wisiec, bo zaraz problemu sie pozbede. Sek tkwi jednak w tym, ze moje zdanie nt. pozycjonowania AF'a i jego jakosci jest takie jak napisalem (i inni tez) wczesniej. Wkurza mnie fakt, ze mozna pozycjonowac sprzet poprzez najwazniejsza rzecz jaka jest OSTROSC w aparacie fotograficznym.
    Ponizej napisalem (pewnie nie wszystko) rzeczy, jakie moga odrozniac sprzet za 3 000pln i za 30 000pln bez ingerowania w dokladnosc AF'a. Pytam: czy to malo?

CO MOZE ROZNIC SPRZET PROFI (drozszy) OD 350D:
    - lepiej wykonana obudowa
    - wieksza i wygodniejsza obudowa
    - uszczelnienia
    - spot
    - wiecej punktow AF
    - szybciej dzialajacy AF
    - dokladniejszy AI SERVO
    - ergonomia "klawiszologii"
    - brak amatorskich gotowych programow
    - brak wbudowanego flasha
    - brak zgodnosci z EF-S
    - bardziej wytrzymala migawka
    - lepsze filtry
    - czulsze ISO
    - wiecej info w wizjerze
    - szybsze zdjecia seryjne
    - wiekszy bufor
    - szybszy bufor
    - lepszy WB
    - dokladniejszy pomiar punktowy
    - mocniejsze akumulatory
    - i pewnie jeszcze kilka rzeczy...

Cytat Zamieszczone przez Michal-Czuba
    Tak czytam tą dyskusję ... i szczerze się dziwię. Czy Wy nie wymagacie zbyt wiele od swojego sprzętu? Czy może 350d to taki szajs?
    A moze masz male wymagania
    Wiesz, Vitez chwali 100-400L mowiac, ze robi ostre i spoko fotki.
    Ja swego czasu jak widzialem pomniejszone zdjecia bylem zachwycony, ale nie widzialem ANI JEDNEJ foty 1:1, ktora by mnie zadowolila jakoscia - kwestia wymagan i oczekiwan

Bywalec

Domyślnie

Pikczer ale co ty wypisujesz? Wiekszy bufor, mocniejsze aku, wiecej punktow AF, ergonomia, uszczelnienia... to wg ciebie powinno ksztaltowac cene profesjonalnego sprzetu?

To tak, jakbys wymienial roznice miedzy Ceicento a Ferrari na zasadzie:
    - lepsze klamki
    - bardziej czerwony lakier
    - lepsza antena radia
    - skuteczniejsze wycieraczki
    - bardziej przejrzyste plexi od deski rozdzielczej
    i tak dalej, i tak dalej

A takie "malo istotne" sprawy jak zawieszenie, SILNIK czy skrzynia biegow to przeciez pestka, dostaje sie na zasadzie inserta do Pani Domu... nie?

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pikczer
    Nie, wymagania ma PROPORCJONALNE do tego, ile zainwestowal w sprzet. Przy czym on wielkosc inwestycji ocenia rozsadnie na podstawie polki sprzetowej, z ktorej wybral aparat... a ty oceniasz na podstawie czesci rocznych zarobkow, jaka na sprzet przeznaczyles. I wlasnie stad wynika twoja bezsensowna frustracja.

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

Owszem, mam małe wymagania więc używam amatorskiego aparatu, jakim niewątpliwie jest 300d.

Ale tutaj większość jak widzę ma wymagania profi, chciało by mieć jakość profi ... z puszką dla amatorów.

Drugi wniosek z tej dyskusji jest taki, że 300d na 350d na pewno bym nie zamienił. Ot, taki kaprys.
    Ostatnio edytowane przez Michal-Czuba ; 04-08-2006 o 10:47

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Nie, wymagania ma PROPORCJONALNE do tego, ile zainwestowal w sprzet. Przy czym on wielkosc inwestycji ocenia rozsadnie na podstawie polki sprzetowej, z ktorej wybral aparat... a ty oceniasz na podstawie czesci rocznych zarobkow, jaka na sprzet przeznaczyles. I wlasnie stad wynika twoja bezsensowna frustracja.
    Frustrujesz to sie chyba Ty... i jak masz dostac zawalu, to lepiej zostaw ten biedny watek

A tak powaznie i krotko:
    TAK - UWAZAM, ZE JEST WIELE INNYCH RZECZY (bardziej logicznych), KTORE MOGA PODLEGAC POZYCJONOWANIU SPRZETU NIZ AF

Zablokowany
    Miasto
    Dębica - podkarpacie

Domyślnie

A tak powaznie i krotko:
    TAK - UWAZAM, ZE JEST WIELE INNYCH RZECZY (bardziej logicznych), KTORE MOGA PODLEGAC POZYCJONOWANIU SPRZETU NIZ AF
    Jako użytkownikowi 300d nasuwa mi się tylko "ale przecież ten AF działa, tylko trzeba go umieć używać" :-?. Ale może to dlatego, że nigdy nie używałem 350d

Bywalec

Domyślnie

Oczywiscie... na pierwszym miejscu stawiajac ta "rzecz", ktora jest odpowiedzialna za nacisniecie spustu migawki

A o moje serce sie nie martw, daje rade nienajgorzej :-P

Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Oczywiscie... na pierwszym miejscu stawiajac ta "rzecz", ktora jest odpowiedzialna za nacisniecie spustu migawki
    Nie mila cieta riposta... ale udam, ze nie wiem o co chodzi i tylko przypadkiem napisze, ze:
    nie jestem profesjonalnym fotografem, ucze sie caly czas i chyle glowe przed lepszymi. Nie zmienia to jednak faktu, iz uwazam (i na szczescie nie jestem odosobniony), ze wielokrotnie moje body POWINNO zlapac ostrosc, lecz tego nie zrobilo, a wazny moment poszedl do smieci :-( I bynajmniej nie pisze o warunkach skrajnych.

A o moje serce sie nie martw, daje rade nienajgorzej :-P
    Uffff... no to odetchnalem z ulga :razz: ;-)

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michal-Czuba
    Owszem, mam małe wymagania więc używam amatorskiego aparatu, jakim niewątpliwie jest 300d.
    300D i 350D to nie jest sprzęt dla amatorów, to tylko chwyt marketingowy

Strona 7 z 22 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów