Strona 4 z 22 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 213

Wątek: Niedokladnosc AF'a w roznych puszkach

Uzależniony Awatar gawryl
    Miasto
    Bialystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek
    zawsze wspominam analogi, czy robilem canonem 3000 czy canonem 300 czy 33 czy z jeszcze mniejszymi cyferkami to nie mialem takiej ilosci zjeba... zdjec co teraz z 350d a foty to zwykle 10x15 a od swieta 15x21-roznice widac
    z jeszcze mniejszymi cyferkami to pewnie bylo tylko lepiej

ale taki eos 650 to totalny slimak ze swoim AF - wiem, bo przyzwyczajony do 300d focile 650-tka (i tymi samymi lensami) i bylo tragicznie (szybkosc, celnosc) - ale co tu ukrywac, to pierwsze konstrukcje AF....

taki eos 3000 juz jest o niebo szybszy/lepszy od 650 (tez mialem przyjemnosc, wiec wiem, co mowie) - ale to tez duzo nowszy model.
    350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM
    A przełączyłeś sobie w CF na bezpośredni wybór punktu?
    Jasne, joystick jest super, ale jednak trzeba coś tam majtnąć, oderwć się od kadrowania, a po co? No i czułość bocznych w bardzo ciemnych warunkach jednak nie taka.

Teraz myślę więc raczej, czy nie przełączć AFL do AEL, albo może odwrócić?
    Nie wiem jeszcze.

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

BTW zastanawiam się skąd bierze się różnica w szybkości AF między 350 a 30D. Obserwując AF w 30D zauważyłem że aparat dokonuje ostrzenia w iteracjach, co jakiś czas analizując o ile ma przesunąć się obiektyw. Przy małych różnicach między bieżącym ustawieniem a tym docelowym wystarczy nawet jednen skok żeby ustawić ostrość. Inaczej mówiąc aparat analizuje sobie na początku o ile ma zmienić pozycję obiektyw, wysyła odpowiednią komendę do obiektywu i resztę pracy wykonuje obiektyw (w teorii) ustawiając ostrość "w punkt". Przy większych różnicach widać że obiektyw wykonuje przesuw, na ułamek sekundy przystaje i w tym czasie aparat koryguje (jeśli jest taka potrzeba) poprzednią przewidywaną korektę wysyłając nową komendę do obiektywu. Przy dziadowskich obiektywach albo źle wyregulowanej puszce, AF już po zakończeniu pracy przez obiektyw może próbowć dokonać poprawek.

Wystarczy jednak ustawić punkt AF na coś bardzo odległego i od razu widać (w 50 1.8 nawet słychać) że obiektyw z 350D robi to wolniej, chociaż wydawać by się mogło że różnica w szybkości powinna być widoczna tylko na początku w czasie gdy aparat analizuje jak duża ma być korekta (i to też chyba dziwne bo w aparatach jest identyczny procesor).
    Czyżby więc jakaś kolejna blokada w sofcie żeby lepiej wypozycjonować aparat na rynku?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No dobra, powiem to. Wydaje mi się, że Nikony mają dokładniejsze systemy AF
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 02-08-2006 o 18:04
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caravaggio
    Moze na przyklad to, ze dzieki odpowiedniemu ustawieniu odpowiedniej C.Fn aktywny punkt AF wybiera sie przy pomocy dzojstika w sposob intuicyjny nie odrywajac oka od wizjera?
    mowisz o 350 czy o 20D???
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaqi
    Chodzi o C.Fn 13 i opcję Multi-controller direct w 20D/30D

Początki nałogu
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

ale caly czas ostro to znaczy ostro
    jezeli na tym samym szkle foce to samo statyczne cos roznymi body to i w 300d i 350d i 10d itd to powinno byc tak samo ostre, bo ostrosc jest albo jej nie ma i nikt mi nie powinien mowic zebym sobie kupil jedno cyfrowe body to bedzie lepiej
    owszem lepiej powinno byc w nocy, w fotach sportowych i innych wymagajacych scenach
    350 D z gripem, sigma 18-125, kit, 580 ex, 2x1GB ELITE PRO I 512 ZWYKLA OBIE KINGSTON + 256 od canona

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez shaqi
    A czy 350D ma dzojstik? Cofnij sie na poczatek dyskusji, to sam sobie na to pytanie odpowiesz ;-)

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caravaggio
    A czy 350D ma dzojstik? Cofnij sie na poczatek dyskusji, to sam sobie na to pytanie odpowiesz ;-)
    No właśnie, bo niektórzy się już dawno zgubili ja też. I nie wiem czy dyskusja jest o celności trafień w danym modelu np.: 350D czy w sprawności działania AF w różnych modelach np.: 350D i 20D?
    A swoją drogą ten dżojstik w 20D to świetny patent, nawet się zastanawiałem kiedyś dlaczego nie ma go w 1D. Wyręczę kolegę żeby nie musiał brnąć wstecz - 350 nie ma dżojstika - niestety!
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tadek
    ale caly czas ostro to znaczy ostro
    jezeli na tym samym szkle foce to samo statyczne cos roznymi body to i w 300d i 350d i 10d itd to powinno byc tak samo ostre, bo ostrosc jest albo jej nie ma i nikt mi nie powinien mowic zebym sobie kupil jedno cyfrowe body to bedzie lepiej
    owszem lepiej powinno byc w nocy, w fotach sportowych i innych wymagajacych scenach
    Dokladnie o to mi chodzilo zakladajac watek
    Nie powinno sie pozycjonowac sprzetu dokladnoscia AF'a tylko innymi jego cechami, jak np. szybkosc dzialania, gdyz podstawa jest robienie zdjec ostrych, nawet jak sie posiada lustrzanke cyfrowa dla amatorow (to nie kompakt).

Strona 4 z 22 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów