Strona 2 z 22 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 213

Wątek: Niedokladnosc AF'a w roznych puszkach

Bywalec Awatar fICHU
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

moge napisac dokladnie to samo co przedmowca
    tammi jakos przestal sie mylic. ba, nawet jakos rzadziej znajduje uzasadnienie do stwierdzenia, ze znow aparat dal d. i zdjecie jest z ostroscia ustawiana na kosmos. ja tam ze swojego AF jestem zadowolony. ale moze malo wymagajacy jestem...
    7D, 30D, C17-40/4L, C24-105/4LIS, C70-300/4-5.6IS, T28-75/2.8, 580EX.II; KM DiMAGE Z3; Praktica L
    Mój śmietnik

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caravaggio
    Przepraszam ze sie zapytam, ale... czego sie tak naprawde spodziewacie? Kupujecie Daewoo Nubire i liczycie, ze bedzie przyspieszal jak Ferrari F40?

To chyba logiczne, ze amatorskie aparaty maja amatorskie uklady AF. Jak chcecie miec pewnosc i niezawodnosc, to kupcie sobie 1D(s)... albo nie marudzcie ;-)
    To nie jest logiczne Dokladne lapanie ostrosci to podstawowa funkcja jakiej oczekujesz od aparatu, dlatego uwazam, ze nie powinna byc czynnikiem roznicujacym klase sprzetu

ps
    a co do przykladu samochodowego, to Twoja Nubira powinna nie tyle nie przyspieszac jak Ferrari ale do tego jezdzic krzywo (jak juz wczesniej napisalem)

Bywalec

Domyślnie

Fotna - przepraszam, ale co wspolnego ma fizyczny rozmiar matrycy z precyzja ukladu AF?

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Tu chodzi o to ze przy matrycy potrafiacej pokazać mniej szczegułów obiektyw jest bardziej rowno ostry. tz tam gdzie na na matrycy o większej zdolności odwzorowania czyli więcej MP na cm2 jest bardzo ostro to na matrycy mniejszej jest tak samo ostro jak na boku oszaru ostrego w pierwszym przypadku.
    Przekłada sie to, na to że widzimy wiekszy obszar ostry (tak jakby było większe GO) stad nie dostrzegalny jest błąd AF w przediale kilku cm.
    Michał

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotna
    Tu chodzi o to ze przy matrycy potrafiacej pokazać mniej szczegułów obiektyw jest bardziej rowno ostry. tz tam gdzie na na matrycy o większej zdolności odwzorowania czyli więcej MP na cm2 jest bardzo ostro to na matrycy mniejszej jest tak samo ostro jak na boku oszaru ostrego w pierwszym przypadku.
    Przekłada sie to, na to że widzimy wiekszy obszar ostry (tak jakby było większe GO) stad nie dostrzegalny jest błąd AF w przediale kilku cm.
    Michał
    Hold on CoC na APS-C to cuś ok 0.018mm a na FF to 0.030mm

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszaqq
    no wlasnie a jak to jest z przesiadka z 350D na 30D - da sie zauwazyc odczuwalna roznice w dzialaniu AF tudziez jego szybkosci ? czy taka przesiadka zbyt wiele nie pomoze ?
    Szybkość AF w 30D jest wyraźnie większa niż w 350D, zauważysz to natychmiast nawet z takim tanim obiektywem jak 50 1.8.
    Centralne pole z obiektywami o jasności >=f/2.8 działa naprawdę nieźle. Pozostałe potrzebują niestety tyle samo światła co centralny w 350D. Przy okazji regulacji swojej 30-tki i 85/1.8 robiłem rózne testy ze statywu, przeostrzając ręcznie po każdym zdjęciu na zmianę w każdą ze stron żeby AF sobie ustawił ostrość od nowa i mogę powiedzieć że zdecydowana większość trafiała prawie idealnie w punkt. Raz na 20 trafiało się zdjęcie na którym widać było że płaszczyzna ostrości jest przesunięta do 1/3 wielkości GO w tył lub w przód. Strzałów zupełnie OOF nie zauważyłem jeszcze ani razu.
    Jedyne co trochę rozczarowuje mnie w 30D to boczne punkty AF, mogli je zrobić krzyżowe, bo są momenty gdy nawet przy przyzwoitym świetle nie da się nimi ostrości złapać.

Sposób pozycjonowania aparatów przez Canona od zawsze mi się nie podobał i przy zmianie aparatu wywołuje zawsze niezłą frustrację. Okazuje się że aby dało się w miarę pewnie ustawić ostrość to trzeba kupić minimum 20D, albo słabszym modelem robić po kilka strzałów zajeżdżając bez sensu migawkę. Już o tym niedawno pisałem, tak po prostu działa marketing. Zanim kupisz 350D to naoglądasz się ostrych zdjęć w sieci bo tych z FF/BF nikt przecież nie pokazuje, a potem zaczyna się narzekanie. Ale kasę zdążyłeś wydać, skasowali cię i się cieszą. Jak sobie pomyślę co Canon musiałby zepsuć w 350D żeby wypuścić model 3000D to tylko pozostaje współczucie dla tych którzy taki sprzęt kupią.

Początki nałogu Awatar shaqi
    Miasto
    Wodzisław Śl.

Domyślnie

ja potwierdze teze kuchatka
    mam 20D i na kikanascietysiecy fotek nieliczne nieostre

trzeba pamietac o zasadach lapania ostrosci w lustrze

lapiemy ostrosc na kontrastowych powierzchniach czy raczej powiedziec liniach

warto miec wiec zewnetrzna lampe ze wspomaganiem i to prawie rozwazuje calkowicie problem bo wpomaganie robi wlasnie kontrastowe kreseczki

druga sprawa uzywam dodatkowo centralnego punktu do af i zawsze celuje na takie linie jesli nie mam lampy i tylko w extremalnych ciemnosciach nie ustawie af bez lampy
    Amator. Minolta 7+akcesoria, Canon 20D+ EF-S 18-55 II USM, EF-S 17-85IS, EF 50 1.8, M42 System+ Speedlights580EX. Dodatkowo 3lampy studyjne 200Ws.
    Moje gnioty http://www.fotopozytyw.prv.pl
    A tu mój główny profil działalności http://www.mepia.pl

Domyślnie

Witam!

Potwierdzam, nawet korzystac z AF trzeba umieć.
    Jezeli ktos mysli ze ma aparat cyfrowy to nawet pod słońce może fotografować to się myli.
    Cyfra nie cyfra zasady fotografi są te same.

Zgadzam się że pkt AF trzeba szukać, lub wspomoc aparat w jego trafnym ustawieniu.
    Czasem korzystam z jasnego pkt na obiekcie, coś tam lsni od swiatła.

W którymś z postów na tym forum przeczytałem że ktoś próbował sfocić zdjęcie w ramce, ostra okazała się ramka i nagle podejrzenia o FF/BF. A ja sie pytam na czym miał się zaczepić AF?

Pzdr!
    7D, C 18-55 IS, T 70-300 VC USD
    fotki

Pełne uzależnienie Awatar Jac
    Miasto
    W-wa/Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lokowaty
    Witam!

Potwierdzam, nawet korzystac z AF trzeba umieć.
    Jezeli ktos mysli ze ma aparat cyfrowy to nawet pod słońce może fotografować to się myli.
    no nie wiem jak twoj aparat ale moj pod slonce moze fotografowac...ba nawet czasmi fajnie to wychodzi ...

a co do AF no to chyba wiadomo ze placi sie za dokladnosci - im cos jest czulsze i dokladnijesze tym drozsze, wiadomo rowniez ze 350D to jest tzw. entry level - czyli segment ktory nie ma zadowlic profesjonalistow a jedynie puszka ktora maja kupic ludzie zeby wejsc w system, jedyny sluszny ;-).... no i z tego wynika duzo rzeczy:
    1. musi byc tani
    2. musi miec kilka bajerkow
    3. musi byc lepszy niz konkurencja
    ale
    4. nie musi byc najlepszy w systemie
    5. nie moze bysc wystraczajacy dla wymygajacych bo oni chetnie wydadza wiecej zeby miec lepszy sprzet

poza tym pozycjonowanie body trzeb zrobic w oparciu o inne rynki np USA... 350D to jest zabawka dla dzieci, 30D kupi sobie kazdy mlodzieniec co sie zainteresuje fotografia, itd...

a uzywajac podanych tutaj porownan motoryzacyjnych ;-)
    Nie spodziewajmy sie ze Nubira bedzie miala cokolwiek z Ferrari... jednym i drugim da sie jezdzic, ale porownujemy ich parametry, wykonanie itp...

Chcesz miec lepszy AF?... plac i placz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jac
    pozycjonowanie body trzeb zrobic w oparciu o inne rynki np USA... 350D to jest zabawka dla dzieci, 30D kupi sobie kazdy mlodzieniec co sie zainteresuje fotografia, itd...
    To nie jest tak. W USA, ale i w np. w Niemczech (jestem tam na forach dslr) bardzo wielu bardzo dobrych, aktywnych na forach fotografów semiprofesjonalnych używa 350d i nawet 300d. Znacznie więcej inwestują w szkło.

A 30d w porównaniu z 350 jest zdecydowanie lepsza. Z L-kami praktycznie nie ma problemów z AF, pod warunkiem oczywiście, że używa się centralnego punktu. Ale mi (i nie tylko :-) ) i tak jest łatwiej przekadrować, niż przełączać pkty AF.

Strona 2 z 22 PierwszyPierwszy 123412 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów