Ala 5d to tylko 5D robiPewnie natomiast czasem 5D zrobi zdjęcie ala 350D i to tym częściej im słabszy "kierowca"
Ala 5d to tylko 5D robiPewnie natomiast czasem 5D zrobi zdjęcie ala 350D i to tym częściej im słabszy "kierowca"
40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam
Hehe dobre-operator koparki 350d...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak ogladalem zdjecia z 5d na pbase to sie przerazilem........jak wielu ludzi kupuje taki sprzet nie majac pojecia o podstawach robienia zdjec :-(
Ostatnio edytowane przez pomus ; 19-08-2007 o 19:43 Powód: Automerged Doublepost
Tak zupełnie serio radziłbym poczekać bo jeśli to co się dziś pojawiło o 40D to prawda to... będzie warto dopłacić te parę stów![]()
40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam
niektórzy to są poprostu onanistami sprzętowymi i stad nie znając się na fotografi kupuja 5D...
a co do przesiadki to musisz albo poprubować jak ktoś wyżej radzi albo męczyc swoje 350D aby dawało lepsze rezultaty...
bo mnie uczono ze nie ważna puszka czy kompakcik tylko ważny operator..
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg
www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
Wiem,wiem,widzialem niesamowite zdjecia z 350+kit,ale chcialem kupic cos bardziej solidniejszego ,co zostawie "na lata",cos,czym dzisiaj jest 10d
Prześledziłem prawie cały wontek i nigdzie nie znalazłem sposobu, który opiszę i który zadziwi niejednego z kolegów fotografów.
Sprawa nasuneła się przy zakupie obiektywu. W Chorzowie jest sklep z wypożyczalnią obiektywów. Można założyć każde szkło, które jest na półce. Przedział cenowy od 600 do 7000,-pln. Z racji tego że bawię się starą 300-tką D, wolałem przetestować obiektyw na który wydam trochę kasy. Bawiłem sie dobre 2 godź. Każde zdjęcie mogłem od razu obejżeć na monitorze. Ciekawe, że czym droższe szkło tym coraz gorzej z oszczeniem. Najlepiej z moim korpusem pracowała SIGMA 18-125 3,5-5,6. W domu zaczołem bliżej testować obiektyw. Co 6 lub 7 zdjęcie wychodziło poprawnie. Tragedia!!!
Natychmiast pojechałem wymienić obiektyw. Sprzedawca próbował robić zdjęcia i usiłował mi wmówić że są ruszone. Twierdził że trzeba wysłac korpus i obiektyw do kalibracji. Poprosiłem o inny egzemplaż tego obiektywu. Poprawa o70%. Jednak w dalszym ciągu problemy z ostrością przy ogniskowych 18 do 28.
Nagle nasunął się pomysł żeby spróbować taką sztuczkę.
1. wybieram obiekt który chcę mieć ostry np gałązkę na drzewie
2. zumuję maksymalnie na dany obiekt i przyciskam spust do ostrzenia
W tym momencie mam maksymalną ostrość danego fragmenu obiektu.
3. trzymając spust blokuję AF i powracam zumem do uzyskania właściwego kadru.
4. pozostaje zrobić zdjęcie i otworzyć szeroko oczy ze zdziwenia
FOTKI OSTRE DO OSTATNIEGO PIKSELA.!!!!!!!!!!
Skuteczność moich zdjęć wzrosła do 99%.
Co ciekawe tą metodą można pracować na manualu z taką sama skutecznością mimo tego że wizjer jest taki mały. Ponadto w ten sposób morzna sprawdzić jakość swojego obiektywu. W dobrym obiektywie Proces Zumowania nie może zmieniać ustawienia ostrości.
Moi klienci dziwią się, że robie tak mało powturek tego samego ujęcia ( góra 2)
Ale tak to poprostu działa.
Wniosek z całej tej sprawy jest prosty. Obiektyw trzeba dopasować do korpusu, wybrać i porównać kilka sztuk.
Zawsze ustawiać ostrość AF na maksymalnym zumie.
Napiszcie jak to działa u was.
Oto dwa linki do zdjęć z mojej strony. Zdjęcia surówki bez jakiejkolwiek obróbki.![]()
:rolleyes:
http://foto-video-bolero.slask.pl/proba.JPG
http://foto-video-bolero.slask.pl/proba1.JPG
Ameryki to raczej nie odkryłeś:
http://canon-board.info/showpost.php...5&postcount=15
Nie wszystkie obiektywy tak działają więc Twoje rozwiązanie jest raczej kulawe. Poza tym przy takiej technice dochodzą inne problemy jak np. zwalony pomiar światła.
Ale tej Ameryki tu nie było na forum i nikt o niej nie napisał. Dzięki tej Ameryce znikną rosterki większości osób piszących na tym forum. Poza tym większość obiektywów właśnie tak działa . Znam jeden który inaczej pracuje. to oryginalny kit 18-55 sprzedawany razem z aparatem. A jeśli chodzi o pomiar światła wystarczy trochę pomyśleć. Chyba że pracuje się w bezdusznej automatyce. Akurat z tym nie mam problemów. Mój aparat czuję jak dobry kierowca swój samochód. Wiem co od niego oczekiwać w danej chwili i co on mi oferuje w danych warunkach.
Aparat fotograficzny jest jak instrument muzyczny który tak dobrze i pięknie gra jak dobry jest muzyk.
Trochę rozpędziłem się z tą filozofią:grin: :grin:![]()
![]()
canon 20D; 300D: sigma 18-125 3,5 do 5,6; sigma 70-300 4 do 5,6; canon 50;1/8
No wlasnie duzo osób doradzało na poczatek 350d + jakis obiektyw typu tamron zamiast 20d i ja jej uległem na nieszczescie dla mnie. Z obecnego punktu widzenia wolabym poczeac i rok i dolozyc do 20/30d z 50/1.8.
Duzo osob porównuje ze AF poinno być porownanie samochodów. To porownanie jest nie trafne, porownuje silniki a nie o to chodzi.Wdlug mnie to raczej to ukladu kierowania nalezy je porownać i jesli w samochodach uklad kierowniczy bylby jak AF w Canonie to na kierownicy mialbys luzy jednego obratu kierownica albo nagle zamiast skrecac w lewo samochodpojedzie w prawo... Nie mialbym nic przeciwko jakby w wyzszych modelach byl szybszy af wiecej punktow (i tak jest) ale niech 350d bedzie jeden punkt ale niech trafia tam gdzie trzeba a nie loteria (no w zasadzie tylko centralny jest w miarę użyteczny ;-) ) !!
Wszyscye wiedza co zalicza sie do poprawnosci technicznej zdjecia i jesli niewiadomo jak wpainaly bylby kadr to jesli ostrosc jest zle ustawiona to zdjecie laduje w koszu. Kolezanka ma starego wieloletniego Nikona analoga i tam nie ma problemu z AF celny i dalo sie to zrobić. A teraz placi sie duzo kasy za tak naprawde badziewie.
Tu nie ma problemu z ostrosciabo w otworkowym aparacie jest nieskonczona glebia
EDIT !!! to powyżej tyczy sie pierwszych 15 stron tego watku![]()
Ostatnio edytowane przez magix ; 25-08-2007 o 09:38
C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
http://magix.digart.pl/
Bardzo trafny i madry wniosek-brawo!!!o tym samym caly czas mysle majac rowniez 350diesel,a po co np 5 czy 9 af punktow,jesli radzo uzywac tylko centralnego??
CANON