Witam –jestem tu po raz pierwszy
Proszę wybaczyć że kontynuuję b stary wątek –ale dopiero od niedawna czytam to forum
Jestem użytkownikiem 350d od ok. roku
Czytając recenzje przed zakupem postąpiłem zgodnie z licznymi postulatami które pojawiały się w necie – ważniejsze lepsze szkło niż puszka
Kupiłem wiec amatorskie body z kitem i w miarę czasu trochę lepsze szkła
- kit w zestawie
- canon50/1,4
- canon 70-200/4
- tamron 28-78
- tokina 12-24
Po złych doświadczeniach z powtarzalnością AF zrobiłem próbne testy wszystkich obiektywów , fotografując ten sam motyw ( puszkę o kontrastowych napisach) , w tych samych warunkach , przy czasie 1/200 s z odległości ok. 0,5-1m tak aby uzyskać w miarę zbliżoną wielkość przedmiotu , z ręki bez statywu , w warunkach zbliżonych do fotografowania z ręki ciasnego portretu, przy różnych przysłonach powtarzając każde z nastaw parokrotnie .
Przed każdym strzałem znaczne przeostrzenie aby zmusić af do ponownej pracy
Również próby 3 zdjęć seryjnych oraz ręcznego ostrzenia z potwierdzeniem ostrości
Moje wnioski
Fascynacja z posiadania takiego czy innego szkła oraz dywagacje który obiektyw do 350 będzie lepszy zamiast kita ( takie rozterki jak się zdążyłem zorientować przeważają na forum)
powinny ustąpić na rzecz jakie body kupić
350d robi b dobre zdjęcia niezależnie od użytego obiektywu pod jednym warunkiem – trafienia ostrości . Oczywiście dotyczy to zdjęć szczególnych ( portrety przy małej głębi ostrości , szybkich strzałów reporterskich bliskich scen itp. Czyli dla części amatorów z pewnymi ambicjami
Przechodząc do konkretów
Na podstawie własnych doświadczeń i testów
1 – Różnice w jakości przy użyciu w wym. obiektywów – moim zdaniem bardzo małe po odrzuceniu zdjęć nieudanych . Byłyby widoczne prawdopodobnie na lepszej puszce . Niektóre testy w pismach twierdzą to samo , aczkolwiek Optyczne i Photozone wykazują
różnice przy podpięciu do 350 D . Ja tego nie widzę jeśli chodzi o ilość szczegółów , aczkolwiek 70-200 daje lepszy kontrast i nasycenie
2 – Trafienie af w punkt co ok. trzecie , czwarte zdjęcie . Pozostałe to większe lub mniejsze przybliżenie a czasem w przestrzeń
3 – Dokładność af oraz iloś udanych prób nie zależy u mnie od obiektywu ( tu kit nie gorszy , co najmniej)
4 – Brak jakiejkolwiek regularności i tendencji( raz bf raz ff w granicach 1-5 cm) uniemożliwia mi znalezienia recepty jak to zwalczyć ( Niektórzy na tym forum twierdzą ze
po pewnym doświadczeniu można coś wyczuć – Proszę o rady)
5 – Ręczne ostrzenie z potwierdzeniem daje takie same rezultaty. Ręczne doostrzanie przy tej matówce niemożliwe
Pytania
1 -Czy można w serwisie to wyregulować . Osobiście mam wątpliwości . Przy braku wyraźnej tendencji do bf lub ff , jest to cecha układu …który po prostu jest niedokładny w swojej konstrukcji
2- Niektórzy uczestnicy forum nie mają wg tego co piszą problemów z af , może tylko piszą lub są 350-tki które są super ( brak kontroli jakości )
3- 400d ma af jak 30d –ale też posiadacze narzekają . Posiadacze 30d nie narzekają tak bardzo( może im nie wypada )
Przepraszam za przynudzanie w temacie który prawdopodobnie był wałkowany wielokrotnie
Ale dla mnie problem jest na wagę kupienia nowego body i tu jakiego