Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: problem z ostrością w 350D

bialy
    Guest

Domyślnie problem z ostrością w 350D

Jak zwykle z problemem W moim Canonie 350D przy ręcznym ustawianiu ostrości nigdy nie mogę uchwycić ostrego zdjęcia w tym miejscu gdzie chce. Wizjer jest idealnie ustawiony, bo przestawiałem na każdy możliwy sposób, i to nie pomaga - obraz w nim mam idealnie ostry ale potem na kompie ostrość jest gdzieś PRZED fotografowanym obiektem. Przy AF ostrość łapie dobrze i fotka jest ostra tam gdzie trzeba...zmiana obiektywu nie pomogła.
    Mam równeż wrażenie, że obraz jest lekko krzywy tzn. kadr obrócony o pare stopni. Coś jakby lustro było krzywo ustawione??

I teraz nasuwa sie pytanie: czy oddać ten aparat do naprawy i czekać pare tygodni? (bo do warszawy mam ok 400 km i nie opłaca się jechać) A może te aparaty tak mają? :P (w co nie wierzę) Lub ja mam złe oko i obraz wtedy gdy widzę idealnie faktycznie nie jest idealny...nigdy okularów nie nosiłem i widzę b. dobrze..

Serdecznie pozdrawiam! Liczę na wszelaką pomoc i wybaczcie mi że tyle napisałem, ale chyba im bardziej problem opisany tym łatwiej go rozwiązać.

Początki nałogu Awatar roofman

Domyślnie

Ustawiles sobie dioptrie pod swoje oko?
    Tzn. musisz widziec ostro zarowno punkty ostrosci jak i obraz.
    Jesli tak i do tego z innym obiektywem to samo to niestety puszka
    do regulacji... (probowales z takim samym obiektywem czy innym typem?)

aaa.. i nie bardzo w dzial trafiles.

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Nasz forumowy spec od matówek Andee twierdzi, że matówki w 350D są dość mało dokładnie ustawiane bo producent wychodzi z założenia, że MF i tak nikt nie będzie robił na oko, tylko na potwierdzenie ostrości.

Skoro masz FF to możesz wyjąć matówkę wraz z podkładką dystansową, włożyć ją już bez podkładki, powinno być lepiej.

Jeśli "wyjąć matówkę" wywołuje u Ciebie dreszcze, to jednak lepiej do serwisu, choć nie wiem czy to zrobią w ramach gwarancji, bo mogą powiezdieć, że dokładność jej ustawienia jest zgodna ze specyfikacją. Zadzwonić można. I nie powinno to trwać długo.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Coś już napisał
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

A co na to potwierdzenie ostrości?
    Z moich doświadczeń wynika, że przy wizjerze 350D nie jest łatwo odpowiednio 'skalibrowac' wizjer. Ja to robię tak:
    - ustawiam na MF
    - ustawiam ostrość tak, żeby mieć potwierdzenie
    - regulacja kółkiem tak, żeby mić ostro w wizjerze.

Niestety to nieszczęsne kółko regulacji ostrości wizjera potrafi sie przestawić przy wyciąganiu z torby...
    40D + Kit + EF-S 10-22 + 24-105L + Tamron 28-75 + Sigma 70-300 + 430ex

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Korekcja dioptrii nie ma większego wpływu na ręczny BF/FF.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Jeśli "wyjąć matówkę" wywołuje u Ciebie dreszcze, to jednak lepiej do serwisu, choć nie wiem czy to zrobią w ramach gwarancji, bo mogą powiezdieć, że dokładność jej ustawienia jest zgodna ze specyfikacją. Zadzwonić można. I nie powinno to trwać długo.

Serwis wymienia/czysci/wyjmuje matowki ZA DARMO, niezaleznie czy matowka ktora dostarczamy do wymiany jest oryginalna czy nie (tak, tak... matowki z klinem/rastrem/liniami od Andeego mozna w serwisie za darmo wymienic), oraz niezaleznie od tego czy sprzet mamy na gwarancji czy nie .

Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Serwis wymienia/czysci/wyjmuje matowki ZA DARMO
    Tyle że tu nie chodzi o wymianę tylko o takie jej ustawienie aby MF na oko dobrze dzialało. Moim zdaniem też powinni...

A tu i tu są linki do postów w ktorych są wyjasnienia:

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piast9
    Tyle że tu nie chodzi o wymianę tylko o takie jej ustawienie aby MF na oko dobrze dzialało. Moim zdaniem też powinni...
    To to samo co czyszczenie matowki . Czyli rozlozenie jej na czesci i zlozenie do kupy z powrotem tak by dobrze dzialalo.
    W razie gdyby nie chcieli takiej 'poprawy' zrobic na dzien dobry za darmo to wystarczy dac aparat na darmowe czyszczenie matowki a potem reklamowac usluge ze "wczesniej mi dobrze ostrzylo a po waszym czyszczeniu jest gorzej - cos zle zlozyliscie" .

ania_i_krzys
    Guest

Domyślnie problem z 7 punktowym pomiarem światła

Witam

Posiadam canona 350d od jakiegoś miesiąca jest na gwarancji proucenta... Może jestem przewrażliwony albo to jakaś usterka...zauważyłem problem z 7 punktowym pomiarem ostrości...tzn.niektóre diody świecą bardzo rozmytym światłem lub świecą bardzo słabo (bardzo niezauważalnie) lub wcale. Wczym może być problem...co to może być przyczyną?? Czy ta usterka jest poważna oraz to czy ta userka kwalifikuje się do oddania sprzętu do serwisu??

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Bywalec
    Miasto
    Deep Space 9

Domyślnie

źle ustawiona matówka. Jak jest to dla ciebie problem to oddaj na gwarancji niech zrobią.
    Czysta pieńdziesiątka + siakieś szkiełka..... + LowePro Nova 1AW + Velbon DF50 + całkowity brak czasu + coś tam jeszcze

Uprawnienia umieszczania postów