Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 39 z 39

Wątek: AF w 30D i D200

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slavko
    Masz rację - słabych fotek Nikona nie można publikować Co mają do rzeczy Twoje pytania? To sprawa autora i osoby publikującej a nie Twoja... Istotą tego postu jak mi się wydaje, boło pokazanie, że z każdym aparatem mogą byc problemy. Nie tylko z 350D, ale także z D200
    Przeczytaj pierwszy punkt regulaminu forum .
    1. Nie tolerowane jest CHAMSTWO wobec innych forumowiczów
    oraz publikowanie materiałów o treści wulgarnej lub sprzecznej z prawem

A publikacja bez zgody w/w osób jest naruszeniem prawa. EOT

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    Z pewnoscia.

Pozwol tylko, ze zadam ci jedno pytanie - kim jestes i co cie upowaznia do tego, zeby domagac sie od zamieszczajacego jakies zdjecie dowodow na posiadanie praw autorskich i zgody osoby na zamieszczanym zdjeciu? ;-)

Tak tylko z ciekawosci pytam oczywiscie ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caravaggio
    Z pewnoscia.

Pozwol tylko, ze zadam ci jedno pytanie - kim jestes i co cie upowaznia do tego, zeby domagac sie od zamieszczajacego jakies zdjecie dowodow na posiadanie praw autorskich i zgody osoby na zamieszczanym zdjeciu? ;-)

Tak tylko z ciekawosci pytam oczywiscie ;-)
    Użytkownikiem forum . I nie domagam się dowodów itd , tylko spytałem z ciekawości .

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slavko
    (...) Istotą tego postu jak mi się wydaje, boło pokazanie, że z każdym aparatem mogą byc problemy. Nie tylko z 350D, ale także z D200
    Ale przecież to jest truizm tu nie ma o czym dyskutować!
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Przeciez to pytanie zadane z dobrej woli - bys ty mial swiadomosc ze bezprawne publikowanie czyjegos zdjecia/wizerunku moze tobie sie czkawka odbic. Wiec nie masz o co sie przepychac z Tomaszem, tylko po prostu miej świadomośc, przeciez robisz co chcesz, miej swiadomosc, czy dobrze chcesz. 8)

Bywalec

Domyślnie

Mnie to bardziej wygladalo na grozne tupanie z regulaminem i prawem autorskim w reku niz na "pytanie zadane z dobrej woli" ;-)

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Mnie to bardziej wygladalo na grozne tupanie z regulaminem i prawem autorskim w reku niz na "pytanie zadane z dobrej woli" ;-)
    W pierwszej wypowiedzi nie. W drugiej owszem - bos niepotrzebnie negatywnie zareagowal na oryginalne pytanie .

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    Przeczytaj pierwszy punkt regulaminu forum .
    1. Nie tolerowane jest CHAMSTWO wobec innych forumowiczów
    oraz publikowanie materiałów o treści wulgarnej lub sprzecznej z prawem

1. Myślę, że chamstem jest zwracanie komuś uwagi w tonie jaki Ty to zrobiłeś. Skoro autor je opublikował to należny domniemywać, że zrobił to zgodnie z prawem - czy nie takie panują zasady w całym cywilizowanym świecie?
    2. "A publikacja bez zgody w/w osób jest naruszeniem prawa" - po co piszesz rzeczy oczywiste?

Bywalec

Domyślnie

To może ja coś napiszę. Na zdjęciu osoba publiczna (nie będę jej przedstawiał), także prawo do publikowania wizerunku jak najbardziej. Jeśli chodzi o samo zdjęcie, to zostało ono sprzedane do mojej redakcji w celu publikacji w gazecie papierowej i w wydaniu online, a nie na forum.
    Natomiast mógłbym opublikować na forum tylko link do tego zdjęcia do wydania online w mojej gazecie, ale wówczas to zdjęcie miało by może ze 200 * 200 pikseli i błędów autofocusa nikt by na takiej miniaturce by nie zauważył.
    Jeśli zamieszczę kadr z tego zdjęcia w internecie na forum dyskusyjnym poświęconym fotografii, a ściślej jakości autofokusa w poszczególnych aparatach, to myślę, że nikt nie powinien czuć się urażony i ograbiony ze swoich praw autorskich. Nikt na tym zdjęciu nie zarabia, ani nie wykorzystuje go jakiś niecny sposób, a tylko rozważa je pod kątem, nazwijmy to, edukacyjnym. Nikt nie został obrażony, bo fotoreporter pozostaje anonimowy.

Zdjęcie (kadr) ukazuje, że D200 (wyższy model Nikona) nie jest pozbawione wad autofocusa w poszczególnych egzemplarzach tego aparatu. To tyle.

Jeśli po tym wyjaśnieniu moderator uzna, że publikacja zdjęcia nie mieści się w kategoriach przyzwoitości tego forum, to proszę zdjęcie usunąć.

A jeszcze tak z innej strony: nie popadajmy w paranoję. Pod prawie każdym zdjęciem publikowanym na tym forum, można by było napisać pytanie: czy masz prawo do publikowania tego zdjęcia? Czy twoja ciocia, brat albo koleżanka udzieliła ci prawa do publikacji swego wizerunku? Czy włąsciciel psa, albo kota zgodził się, żebyś publikował zdjęcie jego pupila na swojej stronie internetowej? A czy osoba na drugim planie, przechodząca właśnie przez park kiedy wcisnąłeś spust migawki, udzieliła ci prawa do publikacji swego wizerunku? Czy zgodnie z prawem wniosłeś aparat na koncert i czy aby przypadkiem organizator koncertu tego nie zabronił wykonywać zdjęć? A czy foto z internetu, które wkleiłeś do swojej wypowiedzi na forum, jako przykład, przy rozważaniu jakigoś zagadnienia, miałeś prawo wkleić? Czy autor strony internetowej o tym wie i czy udzielił ci na to zgody?
    Panie i Panowie, do niczego dobrego to nie doprowadzi. Cytujemy pewne rzeczy, rozważamy pewne zagadnienia posiłkując się przykładami z różnych źródeł. Wszystko to pod kątem nauki fotografii i zagadnień z nią związanych, a nie pod kątem czerpania jakiś profitów z tytułu publikowania na tym forum jakichkolwiek treści.

Zresztą wątek ten nie jest poświęcony dyskusji na temat praw autorskich, tylko na temat jakości i sprawności autofocusa, więc Panowie, nie zmieniajmy tematu. Sprawę publikacji tego zdjęcia uważam za zamkniętą.
    Ostatnio edytowane przez David ; 06-08-2006 o 13:27

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów