Pytanie jak w temacie co ma lepszy -patrz dokładniejszy AF.
Jak wyglada szybkość?
A może jest ktoś kto miał ma te daw body i porównywalne szkła?
Michał
Pytanie jak w temacie co ma lepszy -patrz dokładniejszy AF.
Jak wyglada szybkość?
A może jest ktoś kto miał ma te daw body i porównywalne szkła?
Michał
Ci co mają D200 napiszą, że D200 a Ci co mają 30D też napiszą po swojemu i zaraz będzie niezła jatka. Myślę, że są to układy AF podobnej klasy.
nie wiem jak jest w 30d, ale 5d ma lepszy af niz d200Zamieszczone przez fotna
A 1Ds ma lepszy AF niz 5D. A 1D ma lepszy niz 1Ds ;-) Tylko co z tego?Zamieszczone przez sven
Tak na dobra sprawe pytanie o szybkosc AF jest czysto onanistyczne, bo nie wyobrazam sobie, zeby ktokolwiek przy wykorzystaniu takiego samego obiektywu byl w stanie odroznic 30D od D200 po szybkosci AF ;-)
mowiac o takich samych obiektywach masz w tym momencie do wyboru firmy trzecie, a te montuja takie uklady AF, ze skutecznie okielznaja najszybsze nawet body Canona czy Nikona. wiec szkoda porownywac. Twoja teza trzyma sieZamieszczone przez caravaggio
z drugiej strony jest jeszcze opcja wpiecia M42 do obu korpusow. tu rowniez Twoja teza o nierozroznialnosci body po szybkosci AF sie trzyma :wink:
ostatnia opcja to zapiecie Nikkora do body EOS-a. tutaj niestety Canon przegra. tylko nie mowcie tego glosno, bo zaraz jakis wrona czy inny pn wpadnie i podlapie jako argumentacje o wyzszosci swiat...![]()
A czemu nie wspomnisz o odwrotnej konfiguracji? ;-)Zamieszczone przez akustyk
bo o takiej przejsciowce nie slyszalemZamieszczone przez caravaggio
inna kwestia, ze to juz by bylo kompletnie bez sensu. o ile optyke nikorrowska do EOS-a wpiac mozna i sa tacy co to praktykuja z powodzeniem, o tyle wpinanie szkiel EOS do Nikonow nie da ani ostrzenia na nieskonczonosc ani AF...
Moje pytanie dotyczy głównie dokładności.
Robie na 350d z L ale koledzy którzy mają 20d też nażekaja na to, iż AF jest zawodny pod względem dokładności i powtarzalności.
Przy reporterce to jest problem gdy masz wyostrzyć na pierwszy rząd osoób a af raz ustawi w punkt a drugi raz na tył głowy.
Dodatkowo chyba tylko w canonie trzeba dopasowywać każdy egzemplaż obiektywu do body.
Czytałem o D200 ale interesuje mnie opinia osób które go mają i albo mają mieli 20d albo 30d.
Za cene 5D mam d200 i trochę na bdb szkło.
Crop mi odpowiada bo robie dużo z tele. Trochę mi szkda L wiec najpierw chce dobrze przemyśleć zmianę.
Kto ma koło albo w N. Sączu 30D, 5D, D200?
Chętnie pomacam.
Pytanie może do końca onanistycznae nie jest (trudno spekulować zresztą kto co ma na myśli - to zupełnie bez sensu). Natomiast zakładając, że chodzi o porównanie tych dwóch korpusów (30D i D200) to taka informacja może być istotna. Gorzej sprawa wygląda z porównywaniem 5D do D200, bo to (przynajmniej wg. mnie) zupełnie inna kategoria sprzętu). I najlepsze jest to, że żadna z firm nie ma tak naprawdę "porównywalnego" odpowiednika (choć niewątpliwie 30D jest jakimś tam substytutem D200 u canona).Zamieszczone przez caravaggio
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Pisalem o pytaniu o szybkosc AF - to jest w 100% onanistyczne pytanie. Praktyczne roznice moga wystepowac w przypadku czulosci ukladu AF i tutaj mozna porownywac poszczegolne aparaty (oczywiscie w ramach tej samej klasy sprzetu).Zamieszczone przez Kolekcjoner