Pytanie jak w temacie co ma lepszy -patrz dokładniejszy AF.
Jak wyglada szybkość?
A może jest ktoś kto miał ma te daw body i porównywalne szkła?
Michał
Pytanie jak w temacie co ma lepszy -patrz dokładniejszy AF.
Jak wyglada szybkość?
A może jest ktoś kto miał ma te daw body i porównywalne szkła?
Michał
Ci co mają D200 napiszą, że D200 a Ci co mają 30D też napiszą po swojemu i zaraz będzie niezła jatka. Myślę, że są to układy AF podobnej klasy.
nie wiem jak jest w 30d, ale 5d ma lepszy af niz d200Zamieszczone przez fotna
Pytanie czy bedziesz uzywal obiektywow ktore pozwola zobaczyc jakakolwiek roznice?![]()
Moduł AF w D200 jest zdecydowanie lepszy - jest czulszy (-1 do 19EV), i posiada więcej trybów pracy. Natomiast w 5D istotnie zastosowano unowocześniony moduł, być może lepszy niż w D200.
Ostatnio edytowane przez czornyj ; 01-08-2006 o 16:02
Poczytaj na Forum Nikona. Jest tam wątek o AF w D200. Zależy to dość silnie od obiektywu (jak zresztą i w canonie). W obiektywach ze śrubokrętem jest ślamazarny w Profi AF-Sach to pierwsza liga.
Wg. mojej subiektywnej oceny AF w 30D nie jest tytanem szybkości ale z L-ką potrafi zaskoczyć in plus. Dla mnie zakres działania (rozmiar punktów w 30D) jest czasami zbyt mały.
Dużo też zależy co będziesz chciał fotografować.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 01-08-2006 o 15:41
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Jakby nie patrzeć to pełna klatka, większe lustra i tym samym więcej światła dla AF, więc identyczny układ AF w obu aparatach działałby tak samo na 5D w warunkach o 1EV gorszych.Zamieszczone przez czornyj
Ostatnio edytowane przez MMM ; 01-08-2006 o 17:25
Jakie tryby pracy AF masz na mysli??Zamieszczone przez czornyj
Marcin
Chciałbym mieć więcej czasu na fotografowanie.
Nie chcę wyręczać kolegi ale mogł mieć na względzie min. takie kwestie jak TA. Jest to bardzo przydatne np. w fotografii przyrodniczej.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
A 1Ds ma lepszy AF niz 5D. A 1D ma lepszy niz 1Ds ;-) Tylko co z tego?Zamieszczone przez sven
Tak na dobra sprawe pytanie o szybkosc AF jest czysto onanistyczne, bo nie wyobrazam sobie, zeby ktokolwiek przy wykorzystaniu takiego samego obiektywu byl w stanie odroznic 30D od D200 po szybkosci AF ;-)