Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 39

Wątek: AF w 30D i D200

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

mjastrzebski, po pierwsze - o czym wspomniał Kolekcjoner - AF D200 pracuje w dwóch trybach - 11-to punktowym i 7-mio matrycowym. Po drugie, AF ma cztery tryby pracy: pojedynczy, pojedynczy dynamiczny, grupowy dynamiczny i matrycowy dynamiczny, do tego poszczególne tryby mają dodatkowe ustawienia. Jeśli Cię to naprawdę interesuje, proponuję przydługą lekturę tego tekstu:
    http://www.nikonians.org/nikon/d200_..._af/index.html

akustyk, technicznie rzecz biorąc, potwierdzenie ostrości działa w Nikonach z każdym obiektywem, jeśli tylko uda się go jakoś założyć.

caravaggio, szybkość to jedno, czułość, dokładność i uniwersalność to drugie
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 01-08-2006 o 20:01

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adam_k
    Ciekawe ja mam obecnie 5D miałem D2X i D200 i powiem że w 5D jast znacznie gorszy AF niz w D200 i nawet w D100 jest lepszy (niestety) Moj 5D z ob 2.8 ma kłopoty w ciemnych pomieszczeniach, w d200 tego nie ma. Podam jeszcze extremalny przykład działania AF w D200 robiłem test D200+tamron 28-300 4.5-6.3 + telekonwerter tamrona 2x
    i powiem Panowie ze AF działał nawet w pomieszczeniach sam byłem w szoku Według mnie Af w D200 jest znacznie lepszy i tego mi tylko brakuje w 5D co nie znaczy ze w 5D AF nie działa:razz:

Porównuje tu nie szybkość tylko samo ustawianie i gubienie się AF, 5D znacznie łatwiej się gubi w słabych warunkach niż D200

Ciekawe rzeczy piszesz, bo właśnie jestem kilka dni po testach porównawczych (znajmoy zakupił D200) i kolega jest nieco załamany AF, nie mówiąc do samych zdjęciach. Jego zawód jest na tyle duży, że już dzisiaj coś przybąkiwał o rezygnacji z D200...

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj
    akustyk, technicznie rzecz biorąc, potwierdzenie ostrości działa w Nikonach z każdym obiektywem, jeśli tylko uda się go jakoś założyć.
    wiem, ale czas dojscia do tego potwierdzenia poprzez poginanie pierscieniem ostrosci bywa dlugi i tutaj poniekad juz niezaleznie od korpusu, bo w Canonie i bez potwierdzenia robie to szybko takim Sonarem czy ostatnio tez Takumarem. z potwierdzeniem zapewne czul bym sie ciut pewniej, ale robiac to "na oko" w 10D mam blisko 100% odsetek trafien. nie upieram sie natomiast, ze dokonalbym tego w dziurkach D50/D70 czy 350D.
    www albo tez flickr

Początki nałogu Awatar oszołom
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Proponuję ankietkę kiedy ten wątek się skończy!!!! ( za dzień ? za tydzień ? za miesiąc ? )
    Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Może częściowo uścisle powod mojego pytania.
    Będzie to wypowiedz w wontku pietro wyżej:
    http://canon-board.info/showthread.p...183#post199183

Fotna

Nie cytuje by nie rozszerzać tekstu -jak moderator uzna za stosowne prosze przekopiować
    Michał

Bywalec

Domyślnie

Przykład autofocusa z D200. Nie trzeba komentować. Jakiś 1 metr z tyłu. Przyszły do mnie trzy podobne ujęcia od fotoreportera ze Szczecina. Oczywiście, to tylko okadr z całego zdjęcia, ale główną postacią była kobieta na pierwszym planie. Fotoreporter raczej doświadczony, z kilkulenim stażem. Wcześniej pracował na nikonie d70. Teraz po wymianie na d200 pewnie pluje sobie w brodę.
    Ostatnio edytowane przez David ; 04-08-2006 o 21:46

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David
    Przykład autofocusa z D200. Nie trzeba komentować. Jakiś 1 metr z tyłu. Przyszły do mnie trzy podobne ujęcia od fotoreportera ze Szczecina. Oczywiście, to tylko okadr z całego zdjęcia, ale główną postacią była kobieta na pierwszym planie. Fotoreporter raczej doświadczony, z kilkulenim stażem. Wcześniej pracował na nikonie d70. Teraz po wymianie na d200 pewnie pluje sobie w brodę.
    A czego to ma dowieść?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz1972
    Miasto
    Ząbkowice Śląskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez David
    Czy ten reporter wyraził zgodę na publikację fotki na forum ?
    Czy ta kobieta wyraziła zgodę na publikację swojego wizerunku na forum ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz1972
    Czy ten reporter wyraził zgodę na publikację fotki na forum ?
    Czy ta kobieta wyraziła zgodę na publikację swojego wizerunku na forum ?
    Masz rację - słabych fotek Nikona nie można publikować Co mają do rzeczy Twoje pytania? To sprawa autora i osoby publikującej a nie Twoja... Istotą tego postu jak mi się wydaje, boło pokazanie, że z każdym aparatem mogą byc problemy. Nie tylko z 350D, ale także z D200

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caravaggio
    Pisalem o pytaniu o szybkosc AF - to jest w 100% onanistyczne pytanie. Praktyczne roznice moga wystepowac w przypadku czulosci ukladu AF i tutaj mozna porownywac poszczegolne aparaty (oczywiscie w ramach tej samej klasy sprzetu).
    próbowałes kiedyś focić rajdy samochodowe, pokazy lotnicze albo ptaki w locie? To bardzo praktyczne podejście.

Oczywiście jeśli AF nie jest czuły a tylko szybki (mechanicznie) to nic z tego nie będzie. Ale określenie "szybki AF" dotyczy szybkości prawidłowego złapania ostrości i jej utrzymania (w servo), i nie szukałbym tu trzeciego dna.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów