Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 39

Wątek: AF w 30D i D200

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez caravaggio
    Tak na dobra sprawe pytanie o szybkosc AF jest czysto onanistyczne, bo nie wyobrazam sobie, zeby ktokolwiek przy wykorzystaniu takiego samego obiektywu byl w stanie odroznic 30D od D200 po szybkosci AF ;-)
    mowiac o takich samych obiektywach masz w tym momencie do wyboru firmy trzecie, a te montuja takie uklady AF, ze skutecznie okielznaja najszybsze nawet body Canona czy Nikona. wiec szkoda porownywac. Twoja teza trzyma sie
    z drugiej strony jest jeszcze opcja wpiecia M42 do obu korpusow. tu rowniez Twoja teza o nierozroznialnosci body po szybkosci AF sie trzyma :wink:
    ostatnia opcja to zapiecie Nikkora do body EOS-a. tutaj niestety Canon przegra. tylko nie mowcie tego glosno, bo zaraz jakis wrona czy inny pn wpadnie i podlapie jako argumentacje o wyzszosci swiat...
    www albo tez flickr

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk
    ostatnia opcja to zapiecie Nikkora do body EOS-a. tutaj niestety Canon przegra.
    A czemu nie wspomnisz o odwrotnej konfiguracji? ;-)

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

A czemu nie wspomnisz o odwrotnej konfiguracji? ;-)
    bo o takiej przejsciowce nie slyszalem inna kwestia, ze to juz by bylo kompletnie bez sensu. o ile optyke nikorrowska do EOS-a wpiac mozna i sa tacy co to praktykuja z powodzeniem, o tyle wpinanie szkiel EOS do Nikonow nie da ani ostrzenia na nieskonczonosc ani AF...
    www albo tez flickr

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sven
    nie wiem jak jest w 30d, ale 5d ma lepszy af niz d200
    Ciekawe ja mam obecnie 5D miałem D2X i D200 i powiem że w 5D jast znacznie gorszy AF niz w D200 i nawet w D100 jest lepszy (niestety) Moj 5D z ob 2.8 ma kłopoty w ciemnych pomieszczeniach, w d200 tego nie ma. Podam jeszcze extremalny przykład działania AF w D200 robiłem test D200+tamron 28-300 4.5-6.3 + telekonwerter tamrona 2x
    i powiem Panowie ze AF działał nawet w pomieszczeniach sam byłem w szoku Według mnie Af w D200 jest znacznie lepszy i tego mi tylko brakuje w 5D co nie znaczy ze w 5D AF nie działa:razz:

Porównuje tu nie szybkość tylko samo ustawianie i gubienie się AF, 5D znacznie łatwiej się gubi w słabych warunkach niż D200
    Ostatnio edytowane przez adam_k ; 01-08-2006 o 19:16

Początki nałogu
    Miasto
    Nowy Sacz

Domyślnie

Moje pytanie dotyczy głównie dokładności.
    Robie na 350d z L ale koledzy którzy mają 20d też nażekaja na to, iż AF jest zawodny pod względem dokładności i powtarzalności.
    Przy reporterce to jest problem gdy masz wyostrzyć na pierwszy rząd osoób a af raz ustawi w punkt a drugi raz na tył głowy.
    Dodatkowo chyba tylko w canonie trzeba dopasowywać każdy egzemplaż obiektywu do body.
    Czytałem o D200 ale interesuje mnie opinia osób które go mają i albo mają mieli 20d albo 30d.
    Za cene 5D mam d200 i trochę na bdb szkło.
    Crop mi odpowiada bo robie dużo z tele. Trochę mi szkda L wiec najpierw chce dobrze przemyśleć zmianę.
    Kto ma koło albo w N. Sączu 30D, 5D, D200?
    Chętnie pomacam.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

A 1Ds ma lepszy AF niz 5D. A 1D ma lepszy niz 1Ds ;-) Tylko co z tego?

Tak na dobra sprawe pytanie o szybkosc AF jest czysto onanistyczne, bo nie wyobrazam sobie, zeby ktokolwiek przy wykorzystaniu takiego samego obiektywu byl w stanie odroznic 30D od D200 po szybkosci AF ;-)
    Pytanie może do końca onanistycznae nie jest (trudno spekulować zresztą kto co ma na myśli - to zupełnie bez sensu). Natomiast zakładając, że chodzi o porównanie tych dwóch korpusów (30D i D200) to taka informacja może być istotna. Gorzej sprawa wygląda z porównywaniem 5D do D200, bo to (przynajmniej wg. mnie) zupełnie inna kategoria sprzętu). I najlepsze jest to, że żadna z firm nie ma tak naprawdę "porównywalnego" odpowiednika (choć niewątpliwie 30D jest jakimś tam substytutem D200 u canona).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec

Domyślnie

bo o takiej przejsciowce nie slyszalem
    Wiec w dalszym ciagu status quo ;-)

inna kwestia, ze to juz by bylo kompletnie bez sensu.
    Moze bez sensu, a moze - biorac pod uwage roznice w srednicy bagnetow - niemozliwe.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Pytanie może do końca onanistycznae nie jest
    Pisalem o pytaniu o szybkosc AF - to jest w 100% onanistyczne pytanie. Praktyczne roznice moga wystepowac w przypadku czulosci ukladu AF i tutaj mozna porownywac poszczegolne aparaty (oczywiscie w ramach tej samej klasy sprzetu).

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Wiesz caravaggio nie bardzo rozumiem co chcesz udowodnić, bo wg. mojej oceny takie czepianie słówek nie prowadzi do meritum.
    A nawiasem mówiąc na podstawie moich doświadczeń, praktyczne różnice w AF dotyczą bardzo wielu elementów nie tylko jego czułości.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ale jak czułość słaba to ostrości wieczorkiem sobie nie ustawisz

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów