czym otwierasz RAWy? faktycznie możemy się podzielić na forum jakimś workflow'em. mnie najbardziej interesuje czy ktoś się pokusił o profile 20D w C1 PRO.Zamieszczone przez kavoo
czym otwierasz RAWy? faktycznie możemy się podzielić na forum jakimś workflow'em. mnie najbardziej interesuje czy ktoś się pokusił o profile 20D w C1 PRO.Zamieszczone przez kavoo
gra i buczy bebop
Do niedawna PS CS. Od niedawna PS CS2 ;-)Zamieszczone przez bebop
a jak ustawiasz wyostrzanie?Zamieszczone przez kavoo
gra i buczy bebop
Standardowo, nie pamietam jaka tam jest wartosc. Ostrze dopiero USM na zakonczenie postprocessingu.
W Adobe RAW Sharpness na 0 , poza tym brightness wylaczam auto (o wiele lepiej rozjasnia opcja shadow/highlight), ekspozycje czasem tez, krzywa ustawiam na strong contrast. Cropowanie rowniez w Adobe RAW (da sie proporcje ustawic lub kadrowanie "luzne" - sam wykrywa czy chcesz kadrowac pionowo czy poziomo). Potem Open, kilka zabaw w PS , USM na koniec w roznym stylu (80-100/0.6-1/0 ; 50/0.3/0 kilka razy) lub Smart Sharp (w przypadku portretow/zdjec z krotka GO - tla nie wyostrza).Zamieszczone przez bebop
Btw Kavoo... czy zauwazyles gdzies w Browserze PS CS2 opcje by wyswietlal miniaturki oryginalow zdjec a nie miniaturki zdjec po obrobce (przegladajac katalog juz wywolanych RAWow) ?
No widzisz bebop... juz wiesz jak ustawiam wyostrzanieZamieszczone przez Vitez
![]()
Chodzi ci o Adobe Bridge?Zamieszczone przez Vitez
Nie rozgladalem sie, bo mi to na razie nie przeszkadza... ale w tej chwili wiedziony glosem instynktu kliknalem prawym klawiszem myszy na miniaturce... i zgadnij co znalazlem? ;-)
Ale to jest rozwiazanie jednorazowe i tymczasowe, a ja bym chcial na stale zmienic by zawsze oryginaly pokazywal (pisze w ciemno bo w pracy jestem i tu nie mam CS2).Zamieszczone przez kavoo
Cholerny skwar wygonil mnie z roweru do domowego zacisza, wiec czekajac na wieczor i troche bardziej humanitarne ;-) warunki na dworze poprzegladalem dzisiejszy "dorobek".
Tak, jak mowilem - niewiele tego wypadalo w ogole wywolac, a jeszcze mniej warto pokazacTo, co sie przecisnelo przez sito, lezy w nowosciach u mnie:
http://www.pbase.com/jakub_wronski/newest_additions
Lwice najchetniej bym wywalil... gdyby nie to, ze lubie jak sie zdjecia w galerii ladnie pelnymi rzadkami prezentuja ;-) Najblizej mi do czegos na ksztalt satysfakcji w przypadku drugiego pelikana (czarne tlo).
Kavoo, jakich przysłon/ISO typowo używałeś w zoo i jakie czasy Ci wychodziły? IS w użyciu czy bez?
Fotki miodzio, mi się najbardziej podoba ten pierwszy pelikan![]()
ISO staralem sie trzymac 100, przyslona 5.6-8 zeby jak najmocniej rozmyc tlo, czasy wychodzily roznie - od 1/100 (tym razem poruszylem) w zacienionych klatkach do nawet 1/2500 na naslonecznionych wybiegach.
Eee, to chyba ja jednak naprawdę zdjęć robić nie umiem. Pierwsze przymiarki do wróbelków wypadły fatalnie. To znaczy mieć 400mm jest superale jakość w porównaniu z Twoją żałosna... I nawet nie mogę na obiektyw zwalić
![]()
Dzisiejsze pstryki jak zwykle u mnie w NOWOSCIACH.
Tym razem tylko cztery, cholerny upal i natretne meszki nie pozwolily sie skoncentrowac na foceniu. Nie mowiac juz o tym, ze ponad godzine spedzilem na rozmowie z jakims Nikoniarzem, ktory mnie zagadnal o obiektyw :-)
Lewki są super - szczególnie portret. Zapozowały ci jak na zamówienie. Gratulacje.
Pentax K-5 II, Leica M9
lewki są fajniutki ale lioness cosik nie wyszlo. ogolnie spoko fotki
Dolacze sie z gratulacjami, pierwsze zdjecie z lwami jest fantastyczne, ale czy w drugim balans bieli nie jest zle ustawiony ?? troche za niebiesko tam...
Ps.: kavoo, kot zrobiony, musze tylko troche czasu miec zeby to powiesic w mojej galerii. Dzieki za rady, rzeczywiscie to jak fotografia sportowa![]()
Kavoo,najbardziej mnie urzekł ten słonikkadr niczym z NG, pierwsza fotka z kotami - jak najbardziej, pelikan - ładnie pokazane detale, ale zastanawiam się, dlaczego nie widać oka (bo chyba miał, tak?). Surokatka - ładne światełko.
Wbrew pozorom mialZamieszczone przez Tomasz Kolorowy
Niestety - takie bylo ostre slonce, ze oko zginelo w cieniachA w przypadku pelikana o taki kiks nadzwyczaj latwo, bo pelikan ma ciemnoczerwone teczowki.
Dzisiejsze zniwo
Macierzynstwo
Zamieszczone przez kavoo
trochę ciemne, ale ratują to fajnie uchwycone łuki :-) zrobiła się fajna kompozycja. jak duży crop (w sensie - ile dookoła zostało z całego ujęcia?). pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez bebop ; 04-06-2005 o 16:23
gra i buczy bebop
Zamieszczone przez kavoo
kavoo inaczej nie mogę zachęcić ani pomóc, ale przynajmniej w ten sposób - jeżeli znajdziesz czas na taki tutorial, to chętnie służę miejscem na serwerzeCoby ładnie widzieć, jak materiał w kolejnych krokach obróbki się zmienia...
I jeszcze jedno z dzisiejszej wizyty w ZOO. Musialem na skurczybyka dobre pol godziny czekac, az sie zdecyduje wyjsc z zarosnietego kata i pokaze w calej okazalosci.
Eee, obrabiane, 100% photoshop, tak to kazdy potrafi, to przecież już prawie nie zdjęcie... ;-)
Niezłe jak zwykle.
No wlasnie - ten kameleon to tak naprawde kaczka w zagrodzie mojej ciotki. To, ze wyglada jak kameleon, to tylko i wylacznie zasluga PSa;-)
płetwy wykadrowane, więc ciężko o tym dyskutować :-) fajna GO. tym razem trochę gorsza kompozycja - za dużo waty powyżej głowy kameleona czyli kaczki (perkoz? tak coś głowa nawet podobna...).Zamieszczone przez kavoo
gra i buczy bebop
Efekt jest? No to o czym tu dyskutowac?
Najs!Czekam na wiecej
![]()
Ostatnio edytowane przez KuchateK ; 05-06-2005 o 03:49
...
KuchateK, ale o kaczce?Zamieszczone przez KuchateK
pewnie, że najs kameleon. nawet jak kryptokaczka.
![]()
gra i buczy bebop
bebop sie uwziol na kavoo :-)... trzeba rozroznic dwie rzeczy "technike malowania" czyli zdjecie i "efekt koncowy" czyli odbitke/ to co autor nam chcial przekazac.... jaka technike ma kavoo, nie mozna stwierdzi po obejrzeniu jednego zdjecia ale napewno efekt koncowy (tej kaczkii nietylko) jest powalajacy!
Myslicie ze tylko kavoo uzywa szopa? LOLKatastrofa...
Dla mnie to moze byc i kaczka... Efekt sie liczy![]()
...
Jac, ja tylko sobie żartuję. może się muszę zreformować, ale to wyłącznie kwestia zbyt "analogowego" myślenia - za dużo mam tych przeróbek graficznych zawodowo, fotografowanie inaczej traktuję. mam nadzieję, że Kavoo się nie obraził - niezmiennie twierdzę, że efekt końcowy jego pracy jest bardzo dobry. co mam poradzić, że większą sztuką dla mnie byłoby zrobienie takiego strzału w 90% już kadrem i ustawieniem aparatu? w końcu nie ma znaczenia jaka kaczka ;-) skoro wygląda na fajnego kameleona. pozdrawiamZamieszczone przez Jac
gra i buczy bebop